Fosfor (P)

Fosfor är nödvändig för bildning av ben och tänder samt ingår i många av de enzymer som styr näringsomsättningen och har därmed en viss betydelse för omsättningen av fett och kolhydrater. Det är dessutom en beståndsdel av den viktiga ATP-molekylen, som är kroppens viktigaste energireserv.


Fosfor medverkar även vid bildandet av nukleinsyra, som bär på arvsanlagen, och ingår i fosfolipiderna som reglerar fettomsättningen och blodets fettbalans. Det har betydelse för utnyttjandet av hormonerna, genom att fosforhaltiga föreningar transporterar hormonerna från cellmembranens yttersidor in i cellerna.

Den största delen av all fosfor, cirka 86 %, som finns upplagrad i kroppen finns i ben och tänder i form av svårupplösliga kalcium-fosforföreningar. 8 till 9 % finns i musklerna och resten i organen och blodet.

Dagsbehov Av Fosfor

Rekommenderat dagligt intag av fosfor:

  • Män: 600-700 mg
  • Kvinnor: 600-700 mg
  • Gravida: 700 mg
  • Ammande: 900 mg
  • Barn: 280-540 mg

Behovet av fosfor varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Fosfor

Fosforbrist kan ge besvär med bukspottkörteln, kalciumförluster, mjuk benstomme, tandbesvär, viktförlust, hämmad tillväxt, försämring av nervernas och hjärnans kapacitet samt allmän svaghet.

Fosforbrist är mycket sällsynt men kan i vissa fall uppstå vid behandling med magsyrahämmande läkemedel som Antacida.


Risker Med Fosfor

Om man ständigt har ett för högt intag så förskjuts blodets syrabasbalans i sur riktning, vilket i sin tur resulterar i att stora mängder kalcium mobiliseras från benstommen, för att kompensera kroppens försurning, och i en förening med fosforöverskottet förs ut med urinen.

Till följd av fosforöverskottet uppstår en kalciumbrist och dessutom en kraftig ökning av blodets fetthalt och därmed möjliga cirkulationsbesvär. En kosthållning som innebär stora mängder kött leder till att man får i sig 3 till 4 gånger mer fosfor än nödvändigt, vilket kan ge hälsomässiga följder.


Livsmedel Med Fosfor

ÄrtskidaFosfor finns mest i fisk, kött, fjäderfä, ägg, ris, korn, mejeriprodukter, öljäst, lecitin, ärtväxter och torkad frukt.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 16 % Kött, fågel och ägg
  • 11 % Ost
  • 11 % Matbröd
  • 3 % Mjölk, fil och yoghurt



*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0