Krom (CR)
Krom deltar i kroppens omsättning av glukos, samverkar med insulin vid kolhydratmetabolismen. Krom bidrar även till att öka muskelmassan, förebygger och sänker ett förhöjt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet (HDL).
Studier har påvisat att zink kan fungera som substitut för krom. Kroms roll som essentiellt näringsämne för människan är fortfarande oklar.
Dagsbehov Av Krom
Rekommenderat dagligt intag av krom:
- Män: 30 μg
- Kvinnor: 25 μg
Behovet av krom varierar med bl.a. ålder och kön.
Det genomsnittliga kromintaget i Sverige beräknas ligga vid ca 0,03 mg.
Brist På Krom
Troligen mindre vanlig, men kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och kan därmed eventuellt bidraga till utvecklandet av åldersdiabetes
Risker Med Krom
Diabetiker bör samråda med läkare vid intag av kromtillskott eftersom insulinbehovet kan ändras.
Livsmedel Med Krom
Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd bidrar till vårt intag av mineralämnet.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:
- 25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur
- 20% Matbröd och fikabröd
- 18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
- 13% Mjölk, fil, yoghurt
- 7% Frukt, bär, juice
- 6% Potatis
Här nedan är en tabell med innehåll av krom i olika livsmedel:
Livsmedel | Portionsstorlek | Mängd Krom per portion, μg |
---|---|---|
Musslor | 100 g | 10 |
Tonfisk | 125 g | 10 |
Skinka | 125 g | 6 |
Russin | 50 g | 5 |
Hasselnötter | 30 g | 4 |
Mjöl | 30 g | 1 |
*