Krom (CR)

Krom deltar i kroppens omsättning av glukos, samverkar med insulin vid kolhydratmetabolismen. Krom bidrar även till att öka muskelmassan, förebygger och sänker ett förhöjt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet (HDL).

Studier har påvisat att zink kan fungera som substitut för krom. Kroms roll som essentiellt näringsämne för människan är fortfarande oklar.


Dagsbehov Av Krom
Rekommenderat dagligt intag av krom:

  • Män: 30 μg
  • Kvinnor: 25 μg

Behovet av krom varierar med bl.a. ålder och kön.

Det genomsnittliga kromintaget i Sverige beräknas ligga vid ca 0,03 mg.


Brist På Krom

Troligen mindre vanlig, men kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och kan därmed eventuellt bidraga till utvecklandet av åldersdiabetes


Risker Med Krom

Diabetiker bör samråda med läkare vid intag av kromtillskott eftersom insulinbehovet kan ändras.


Livsmedel Med Krom
Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd bidrar till vårt intag av mineralämnet.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur
  • 20% Matbröd och fikabröd
  • 18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
  • 13% Mjölk, fil, yoghurt
  • 7% Frukt, bär, juice
  • 6% Potatis

Här nedan är en tabell med innehåll av krom i olika livsmedel:

LivsmedelPortionsstorlekMängd Krom
per portion, μg
Musslor 100 g 10
Tonfisk 125 g 10
Skinka 125 g 6
Russin 50 g 5
Hasselnötter 30 g 4
Mjöl 30 g 1



*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0