Mangan (MN)

Mangan transporteras i kroppen av transferrin och deltar i omsättningen av kolhydrater och fetter, cellens försvar mot fria radikaler samt produktionen av thyroxin, sköldkörtelns viktigaste hormon.

Mangan har betydelse för utvecklingen av brosk, benstomme och leder, men är mycket svårt för kroppen att absorbera.

Mangans roll som essentiellt näringsämne för människa är ännu oklar.


Dagsbehov Av Mangan

FullkornRekommenderat dagligt intag av mangan:

  • Män: 2,3 mg
  • Kvinnor: 1,8 mg

Behovet av mangan varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Mangan

Några manganbristsymptom är obalans i innerörat med yrsel och dåligt balanssinne, trötthet, låga kolesterolvärden, sänkt tröskel för epileptiska kramper, eksem och i vissa fall struma.

Hos djur kan man märka av skelettförändringar, förmodligen därför att broskbildningen störs.

JordgubbarFörmågan att absorbera mangan minskar vid högt intag av järn, kalcium, fosfor och fytater.

Risker Med Mangan

Bieffekter med överdosering av mangan har setts i samband med gruvarbete och exponering av industriellt mangandamm som inandats.

Symptomen kan då vara våldsamhet, aggressivitet, nervösa och psykiska besvär.


Livsmedel Med Mangan

Mangan finns främst i vegetabilier som fullkornsprodukter, ris, nötter, havregryn samt bär. Spenat, sallat och rödbetor innehåller också viss mängd.


Här nedan är en tabell med innehåll av mangan i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Mangan
per portion, mg
Lingon 50 g 2
Fullkornsbröd 30 g 1
Ris (parboiled)
torr vikt
30 g 1
Rågsikt 30 g 1
Vetegroddar 5 g 1
Sötmandel 30 g 1
Vetekli 5 g 1
Potatis 200 g 0,2



*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0