Selen (SE)

Selen finns i alla celler, men med en högre koncentration i könskörtlar och sädesceller. Selen hjälper till med funktionen hos vissa vita blodkroppar i kroppens immunförsvar och skyddar cellerna mot tungmetaller som kvicksilver och kadmium.

Selen är liksom E-vitamin en antioxidant som behövs för cellernas skydd mot fria radikaler, men är cirka tusen gånger mer aktivt än E-vitamin. Det förhindrar effektivt oönskade jäsningsprocesser och är därför viktigt för cellernas syreförsörjning.

Dagsbehov Av Selen

Rekommenderat dagligt intag av selen:

  • Män: 40-50 μg
  • Kvinnor: 40 μg
  • Gravida: 55 μg
  • Ammande: 55 μg
  • Barn: 10-30 μg

Behovet av selen varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Selen

Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros.

Sterilitet, impotens, muskel- och ledbesvär, grå starr, hudbesvär och cancer i njurar, urinblåsa, mage, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg är andra selenbristsjukdomar.

Mot slutet av 70-talet rapporterade kinesiska läkare att selen skyddar bl a mot en sjukdom i mjärtmuskulaturen som tidigare varit vanlig hos barn i Keshan, ett mycket selenfattigt område. Hos husdjur kan selen förebygga muskelförtvining.


Risker Med Selen

SkaldjurSelen i stora doser kan vara skadligt. Man kan dock utan risk äta upp till 200 µg per dag. Första varningstecknet är att man börjar dofta vitlök.


Livsmedel Med Selen

Selen påträffas vanligtvis i livsmedel som fisk och skaldjur, kelp, öljäst, ägg, svamp, råris, vitlök och fullkornsprodukter.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 24% Kött och fågel
  • 23% Fisk och skaldjur
  • 17% Mjölk, fil, yoghurt och ost

Här nedan är en tabell med innehåll av selen i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Selen
per portion, µg
Musslor 125 g 70
Grislever 125 g 40
Renkött 125 g 30
Strömming, torsk 125 g 20
Räkor 100 g 20
Griskött 125 g 10
Ris (parboiled)
torr vikt
50 g 10
Ägg 60 g 6
Vetemjöl, rågmjöl 30 g 1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0