Matvanor tillsammans med kidzen!

Jag har ofta funderat på det där med att ge sina barn sånn mat som man själv inte vill äta. Vad är det?
Om man själv undviker att äta något för att det är onyttigt, varför ger man då sina barn det?
VILL man att ens barn ska hamna där man själv inte vill vara? - Alltså, fetma, hjärt- och kärl-sjukdommar, diabetes, hormonsjukdommar.. listan kan göras lång.

Tror man att man gör sitt barn en tjänst?
Det enda man gör, är att man lär sitt barn få vanor som är svåra att bli av med, man ger dessutom ungen beroenden, och dessutom så lär man ungen att det är bra att äta onyttig mat.

Jag och min sambo har pratat mycket om vad vi vill lära våra barn och vad vi vill ge för mat och vanor för våra barn.
Inte så att vi aldrig ska kunna äta pizza, tacos eller handburgare osv. Men det man kan göra är att man kan göra det nyttigare än den "standard" handburgar-tallriken.
Exempelvis kan man göra morotsstavar och dippa i en yogurtdipp som man gjort själv med kryddor i stället för pommes frites och köpes-dressing, man kan göra biffarna själv (stor skillnad!), man kan ha ett nyttigare bröd, man kan baka brödet själv, man kan göra potatisklyftor i ugn (Riktig potatis of corse! Inget färdiggjort skit på fryspåse!). Det finns rätt många sätt man kan göra på för att få en nyttigare portion för sin unge - om man vill.

Självklart kan man göra så till sig själv ocksåoavsett om man har barn eller ej. Men det jag har tänkt på är att - våra barn har ingen vana av hur en hamburgartallrik "Ska" se ut. Så det är bara hur VI LÄR dem som de får vanor ifrån. Tänk på det! Många tänker inte på det..
De vet inte att det ska vara exempelvis pommes till eller läsk/saft för den delen.

Över lag så är det inte svårt att göra goda maträtter med det lilla extra och fortfarande hålla det nyttigt. Det handlar enbart om hur vida föräldrarna vill.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0