Låt oss vara goda av egoistiska skäl

Cancerforskaren och författaren Stefan Einhorn påstår på DN Debatt i slutet av december 2007  att vetenskapliga studier visar att godhet faktiskt lönar sig. När vi är generösa aktiveras ett njutningscentrum i hjärnan som gör att vi får en lustupplevelse av att behandla andra människor väl.


Stefan Einhorn skriver bla i DN:

”Det är intressant att det under de senaste åren har genomförts ett antal studier som pekar i samma riktning, nämligen att godhet faktiskt lönar sig. De vetenskapliga beläggen för att medmänsklighet inte bara gagnar andra utan också oss själva blir allt mer övertygande. Studier har till exempel visat att när vi är generösa aktiveras ett njutningscentrum i hjärnans mesolimbiska system, vilket innebär att vi faktiskt får en lustupplevelse av att behandla andra människor väl.”

Han fortsätter:

”Finns det andra skäl än njutningen att göra gott för andra? Det verkar vara så. I ett antal undersökningar har forskare visat att goda gärningar ger positiva effekter för den som utför dem, samtidigt som de ger upphov till en spridningseffekt. Ett exempel är den undersökning där man gav en kaka till hälften av studenterna som satt och läste på ett universitetsbibliotek, medan resten av studenterna inte fick någon kaka. När man en stund senare skickade fram en annan student som bad om hjälp visade det sig att de som hade bemötts med generositet i form av en kaka var mer benägna att hjälpa sin medstudent.

Samtidigt blir vi också mer skickliga och produktiva om vi bemöts av generositet. I en undersökning visade det sig att läkare som hade fått en liten karamell var bättre och snabbare på att ställa diagnos på patienter, samtidigt som de var mer kreativa och hade mindre förutfattade meningar än läkare som inte hade fått någon karamell. Och på företagsnivå visade det sig att företag där man var generös med beröm och uppskattning i genomsnitt hade mer än tre gånger så hög lönsamhet som företag där man snålade med denna form av generositet. (Blåljus markering) Godhet mot vår nästa leder således inte bara till att vi får generositet tillbaka, utan också till att människor runt om oss gör mer för andra och för helheten.

En form av medmänsklighet är den kroppskontakt som inte inkräktar på vårt revir. Denna beröring bygger upp förtroende och tillit mellan människor, vilket i sin tur genererar godhet tillbaka. I en undersökning studerade man hur mycket dricks som gäster gav till en servitör. Det visade sig att om servitören rörde vid gästens axel eller handrygg under 1,5 sekunder blev dricksen större. En liten gest av medmänsklighet gav upphov till generositet tillbaka.”


Ta dig gärna tid att läsa hela Stefan Einhorns intressanta inlägg. Du kan göra det genom att klicka HÄR!

--

Jag tänker ofta på att försöka göra gott. För att jag tror att det smittar av sig. Jag vill sända ut positivitet för att jag tror att jag oftare kommer att bemötas positivt då. Och av ren nyfikenhet så Googlade jag på "godhet" Och hittade den här artikeln som konstaterar min tro. Helt och hållet kopierat från Blåljus.nu

Kort och gott Positivitet smittar av sig. Energier smittar av sig.


*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0