Spirulina - den gröna mirakelalgen

Har du näringsbrist? - oftast när man äter skräpmat (bland annat halv- och helfabrikat), småäter, lider av sug efter div sötsaker eller "saltsaker" (som chips osv), är trött, så lider man av näringsbrist. Då kan det ju vara bra att ta tag i det. En sak som man kan börja äta är Spirulina.

Spirulina har blivit godkänt av både FDA och WHO som hälsosam föda. WHO har kallat Spirulina för ett av "superfödoämnena" därför talar man ofta om spirulina i "superfood-termer" - inte så konstigt då denna lilla alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring.

Spirulina härstammar ifrån Central-Amerika och Afrika och är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Den kallas för en blå-grön mikroalg och lever i både sötvatten och hav.

Spirulina innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll.
Spirulina-algen tillhör cyanobakterierna och innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar samt krom som gör insulinet effektivare.
Algen är mycket populärt bland idrottsmän och kroppsbyggare, eftersom det är näringsrikt och innehåller mycket protein. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till gravida och ammande kvinnor.

NASA använder sig ofta av Spirulina vid rymdfärder för att få mycket näringsrik mat som tar liten plats. Spirulinans cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa, som de flesta grönsaker. Den koncentrerade näringen med aktiva enzymer, kan därför snabbt absorberas av kroppen. Spirulina är helt naturlig med sin näring i en biologisk aktiv form som kroppen därmed omedelbart kan utnyttja.

Spirulina luktar söt fiskmat. Men är perfekt att ha i smothies :)

 

Näringsinnehåll per 100 gram torkat spirulinapulver

Energivärde: 286 kcal
Protein: 68 gram
Kolhydrater: 20 gram
Fett: 5 gram
Kostfiber: 3 gram

 

Jag använder mig av pulver, menjag vet att det finns i tablettform också för de som tycker att det är enklast.

 

 


Kommentarer
Postat av: Erika

Låter ju super ... jag borde verkligen prova :D

2011-12-07 @ 08:27:04
Postat av: Liv

Gört! Det är bra grejer :)

2011-12-07 @ 11:42:19
URL: http://liivligt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0