Vitlökens hemlighet - det du inte viste

Vitlök är en nyttig krydda. Det tror jag att de flesta människorna är medvetna om. Men vilka egenskaper den egentligen har tror jag att många har missat. Därför har jag sammanställt så man enkelt kan se vad den är bra för och vad den är mindra bra för.Vitlök har använts i traditionell läkekonst under tusentals år och det är en uppskattad krydda. Vitlök kan ha effekt mot bakterier och svamp, stimulerar immunförsvaret. Vitlök verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller.

Allium sativum

Vitlök har använts och används fortfarnade flitigt i de flesta kulturerna. Man har använt det som krydda men änven som medicin.

I Egypten till exempel använde man vitlök mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask.

I orienten har vitlök använts för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos, blindtarmsinflammation m.m. Under det tidiga 1800-talet blandades man vitlök i vin i Frankrike som skydd mot farsoter.

Idag har vi lärt oss att vitlök förebygger plack i blodkärlen, förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma.

Vitlök innehåller ämnen med antioxiderande egenskaper.

Vitlök mot bakterier, virus och svampar

1858 visade Louis Pasteur att vitlök har antibakteriella egenskaper. Under första och andra världskriget behandlade man sår med vitlök som skydd mot röta.

Försök i provrör och på djur har visat att vitlök är verksamt mot flera typer av bakterier, virus, svampinfektioner och inälvsparasiter. Man tror att vitlök kan hjälpa till att understödja immunförsvaret och förebygga infektioner i människor. Och det är väl detta med immunförsvaret som människor i S är mest bekanta med.

 

Vitlök kan normalt kombineras med vanlig antiobiotika. Vitlök innehåller ämnen som understödjer de nyttiga bakterierna i kroppen som skadas av antibiotika. Vidare kan vitlök understödja den effekt mot infektionen som antibiotikan har genom att själv motverka bakterierna.

Vitlök och viktminskning

Färsk vitlök höjer fettförbränningen genom att kroppstemperaturen ökar. Färsk vitlök hjälper till att regulera blodsockret vilket gör att suget efter socker kan minska.

Kroppstemperaturen höjs vid låga doser medan reguleringen av blodsockret kan kräva högre doser.

Vitlök och hjärt- och kärlsjukdomar

Vitlök förebygger blodproppar, ökar andelen bra kolesterol och sänker andelen dåligt kolesterol och kan medverka till ett lägre blodtryck.

Effekten på blodtrycket och kolesterolvärdet är relativt låg och behöver kompletteras med en god kost i övrigt.

Vitlök stärker immunförsvaret

Vitlök stärker immunförsvaret. Detta sker bl.a. genom att vitlöken är probiotisk och prebiotisk. Att vitlök är prebiotisk innebär att den innehåller näringsämnen som de nyttiga bakterierna i kroppen behöver och att den är probiotisk innebär att vitlök bär med sig nya nyttiga bakterier in i kroppen.

Vitlök stärker immunförsvaret också genom att stimulera macrofager och T-celler att angripa bakterier och virusinfektion. Vid sänkt motståndskraft mot infektioner är en vitlökskur ett bra val som en del av återhämtningen.

Vitlök mot tarmparasiter

Vitlök har traditionellt använts mot alla typer av tarmparasiter. Studier understödjer detta och har visat att rå vitlök har effekt mot Ascaris lumbricoides (spolmask).

Generellt vid konstaterade tarmparasiter är moderna mediciner överlägset mer effektiva än kända naturliga alternativ. Effekten är fortfarande intressant i samband med perioder där man lägger mer energi på att generellt rena kroppen från gifter och sjukdomsalstrare, inte minst genom att vitlök har en viss effekt mot så många sjukdomsalstrare.

Vitlök vid sårvård

Vitlöksaft är ett effektivt antiseptikum på alla typer av sår. Vitlök kan ge en effektiv mot sårbakterier och svamp. Vitlök kan dock verka irriterande på huden .


Vitlök mot eksem

Den eteriska oljan eller färsk vitlök utblandad med olivolja tar bort klådan från och kan medverka till att läka ut eksem. Detta beror mest troligt på att vitlök har en uttorkande effekt.

Tungmetaller

Svavelföreningarna i vitlök hjälper till att föra ut tungmetaller från kroppen. Detta kan ha effekt på kvicksilver men har ingen effekt på bly.

Vitlök förebygger cancer

Flera studier har pekat på att en kost rik på vitlök och annan lök kan förebygga vissa cancersjukdomar. Detta gäller särskilt cancersjukdomar i tarmarna.

Dosering

Magen tolererar inte gärna höga doser av vitlök men kan vänja sig. En kur börjar därför typiskt på en liten dos av 1 - 3 klyftor per dag.

Efter detta har kroppen vants sig vilket bl.a. gör att du inte luktar alls lika mycket längre. Kan nivåerna av vitlök gradvis höjas. Höjning av dosen kan innebära att du börjar lukta vitlök igen. Lukten minskas om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor. Bland annat eftersom att gröna grönsaker och kryddor hjälper levern med sitt reningsarbete.

Används vitlök för att föra ut tungmetaller måste vitlök kompletteras med en kost rik på mineraler. Orsaken är att tungmetaller är luriga rackare som vill stanna kvar i våra kroppar och kroppen hellre har tungmetaller i kroppen än inga metaller alls. Det behöver med andra ord finnas andra metaller tillgängliga för att kvicksilvret ska föras ut.

Varningar, Säkerhet och Interaktion

Vitlök är inte giftigt men höga doser kan vara ansträngande för magen. Kurer behöver därför starta i små doser.

Färsk vitlök på huden kan orsaka kraftig irritation. Färsk vitlök ska aldrig läggas direkt på huden eller på sår utan bör blandas i olja.

Vitlök kan sänka blodsockerhalten och kan därför samverka med diabetes mediciner med motsvarande verkan. Vitlök kan kombineras med dessa för att möjliggöra en lägre dosering men blodsockerhalten måste följas. Resultatet kan annars bli för lågt blodsocker.

Mediciner som ökar blödningsbenägenheten kan förstärkas av vitlök som har motsvarande effekt. Detta gäller bl.a magnecyl och warfarin.

Vitlök kan påverka vissa mediciner mot HIV på sådant sätt att blodnivåerna av medicinerna minskar.

Hundar och katter saknar enzym som vi har. Detta innebär att svavelföreningarna i vitlök kan vara farliga för dessa djur.

Om du lider av trög mage bör du vara försiktig med vitlök eftersom vitlök har en förmåga att i längden torka ut tarmen vilket kan bidra till förstoppningar.


Aktiva ämnen och Farmakodynamik

Färsk vitlök är rik på ett flertal vitaminer och mineraler...

 • Kalcium.

 • Folat.

 • Järn.

 • Magnesium.

 • Mangan.

 • Fosfor.

 • Kalium.

 • Selen.

 • Zink.

 • B1-vitamin.

 • B2-vitamin.

 • Niacin.

 • C-vitamin.

I vitlök finns högvärdiga näringsämnen och komplexa föreningar som bidrar till dess positiva effekt på hälsan. Ett stort antal ämnen har identifierats i vitlök. Ämnen Alliin är en svavelförening som är luktlös. Ämnet omvandlas i kontakt med luft till allicin som tros stå för en del av vitlökens effekt på hälsan. Allicin ger förövrigt vitlöken dess lukt.

Ett långt fler antal andra ämnen bidrar till effekten av vitlök. Över 50 olika svavelföreningar finns. Mer än 100 troligen aktiva ämnen finns. Exempel är citral, terpener terpenalkoholer (geraniol och linalol) m.m.


Kom dock ihåg att sätta ner vitlöken i maten sist av allt. Om du vill ha den goda effekten av vitlöken så bör inte vitlöken var i värme över 40 grader under en längre period. Vitlöken i potatisgratäng är exempelvis helt värdelös.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0