Glass och maränger


(Glassen är egentligen gul, blev bara vit på bilden)

Glass
(ca 3 portioner)

1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker, men vill ni använda det får ni nog ta 1tsk vailjsocker)
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl standard mjölk (mellanmjölk går alldeles utmärkt)
1 dl socker
3 äggulor

Blanda vaniljpulvret med grädde och mjölk. Låt precis koka upp och ta sedan av från värmen. låt dra medan du vispar äggulor och socker till en vit och fluffig blandning. Hetta upp gräddsmeten igen så att den nästan precis kokar och sila därefter ner den, lite i taget, i äggfluffet under vispning. Fortsätt vispa så att allt blandar sig och häll därefter smeten i en tjockbottnad kastrull, gärna lite bredare. Sjud smeten på låg värme under ständig omrörning tills den tjocknar något, ca 10 minuter. Häll då glassmeten i en (helst kyld) skål som ligger i kallt vattenbad och låt svalna. Rör om då och då. Kör i glassmaskin till önskad konsistens och servera genast!

Psst. Att hälla smeten i en kyld skål gör dels att smeten slutar tjockna direkt, dels att kylningen går snabbare. Orkar man inte hålla på med isvatten och flera skålar så låt smeten svalna på vanligt sätt helt enkelt.

Maränger
3 äggvitor
1.5-2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1-1.5 msk blåbär

Vispa äggvita till ett hårt skum, häll i sockret allt eftersom medan du fortsätter vispa (skummsmeten ska inte rinna ut om du håller bunken upp och ner) Häll i citronsaften medan du fortsätter vispa. Värm upp blåbären och pressa ur saften och häll på den, vänd i den så det blir ojämn färg i smeten. Klicka sedan ut marängsmeten på en plåt och sätt in i ugnen på 125 grader i ca 70 minuter.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0