Gott nytt år!

Wohoo! Nyårsafton. En dag som alla andra, fast ändå inte.
Idag har vi gett Ralf hans rum, han blev överlycklig och började spontanhoppa hela tiden. Det var fint att se, och väldigt roligt att ge honom nu när han förstår lite. Han kräver inget och skulle säkerligen nöja sig med sin del av vardagsrummet ett bra tag till, men det känns lättast och bäst att ge honom hans rum innan hans syskon kommer. Det är ju bra om han vänjer sig lite med att sova där så spjälsängen kan användas av bebisen. Sen är det roligt att överraska honom och göra honom glad.





Det är lite små-fix som ska göras, två hyllor ska upp ovanför byrån, tavlorna ska upp "1-2-3-korgarna" ska förmodligen upp på väggen, lite mer kuddar till sängen och tältet, och så ska det barnsäkras, men annars är det klart.



Gott nytt år gott folk. Hoppas ni får en lika rolig nyårsafton som Ralf.



Trött


Tre ynkliga timmars sömn är inte optimalt.


Paj

Idag gjorde jag för första gången en matpaj. Den blev suverän! Robin äter precis upp den sista biten, han kunde inte hålla sig.



Som vanligt så kan jag inte hålla mig till ett recspt så jag gjorde så här.

Pajskal

 

  • 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)

  • 125 gram smör

  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

Fyllning

 

  • 3 ägg

  • 3 dl grädde (el. mjölk)

  • 3 dl riven Norrglimt ost

  • 400 gram broccolibuketter

  • en halv lök

  • 2 krm salt

  • peppar efter smak

Vispa samman ägg, grädde och riven ost. Salta och krydda. Finhacka löken. Dela brockolin i mindre buketter och fördela dem i pajskalet. Strö över löken. Slå över stanningen.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

God jul på er allihopa!

 


Paketinslagning

Jag är ju en sån där person som älskar att slå in paket. Alla paket ska helst se olika ut. Så ikväll tog jag fråm min paketinslagningslåda och alla rullarna med julpapper.

(klicka på bilden för att få den stor)

Nu är det bara tre kvar. Känns skönt.

Efter paketinslagningen så har vi tapetserat klart i Ralfs rum. Sista rullen kom idag så nu är det färdigt!
Nu ska bara allt annat göras. Men innan det ska jag sova som en valross.
Godnatt.


Bra remix

Hehe


Hörde dock en längre variant på P3.


Luleåbor är ignoranta

Idag åkte jag buss från örnäset in till stan och bussen blev givetvis full. Det stiger på en Dam på ca 90 år med kryckor och INGEN reser sig upp och erbjuder henne platsen.
När jag tänker efter så har jag nog aldrig sett någon resa sig upp och erbjuda sin plats för en gravid, skadad eller gammal människa här i Luleå. Det är även sällan som någon erbjuder sig att hjälpa till när någon kommer med barnvagn. Det är skrämmande att människor är så ignoranta och själviska. Är det rädsla för kontakt som gör att Luleåborna är så avvaktande?

Inte konstigt att min skräck just nu är att jag ska bli med kryckor. Hur lätt är det att stå upp i en full buss, höggravid, ett trasigt bäcken och kryckor?

Usch tanken är skrämmande. Fast å andra sidan så kanske chansen att få sitta ner ökar med ca 5% och det kan det ju faktsikt vara värt när man faktiskt inte kan stå upp en hel resa. Eller så får jag helt enkelt börja  hänga hemma på heltid, bli deprimerad och gå upp 40 kg i vikt. Det blir nog bra. Man ska ju njuuuuta när man är gravid.

(ja jag är lite bitter, men det måste man få vara ibland)


Skärpning där ute!


En vacker dröm

I natt drömde jag att Sanna kom. Hon var helt vitklädd och lyste som Gandalf the White. Jag har aldrig någonsin sett henne vitklädd så jag frågade henne varför hon var det och hon svarade skämtsamt att det var för att passa in där hon höll till nu för tiden.
Sen frågade jag vad hon gjorde här, då sa hon att hon hade kommit för att ge oss alla en julkram.
Jag kramade henne länge och det var precis som vanligt. Kärleksfullt och varmt. Och jag grät floder och sa hur mycket jag saknar henne.

Det var fint att se henne så glad och frisk. Men nu saknar jag henne så det gör ont, jag önskar att hon besökte mig oftare.


Mönster-tapetsering

Håller på att tapetsera i Ralfs rum. Ett par riktigt elaka tapeter som vi dessutom bara får ut tre våder/rulle för att vi har något för höga väggar. Så nu måste vi beställa en till rulle bara för det. Då hinner det tyvärr inte bli klart till Julafton.

Så här ser de ut i alla fall. Och på två andra väggar ska vi ha knallgröna tapeter.





Det har gått bra i alla fall och vi är enormt nöjda med resultatet. Men vi vill bli klara!!
Ni får se bilder när rummet är klart sen.


Renoverad byrå

Igår kväll gjorde jag klart byrån. Den blev super-fin.

Innan (hade redan börjat med de nedre lådorna) :


Skrapat bort färgen från lådorna:


Skrapad, slipad, betsad, klar (färgskalan i bilden är dock inte helt rättvis):


Knopp (rättvis färg, så ser den ut över hela byrån)


Jag är nöjd. Den kommer passa finfint.


Nya lömska rakhyvlar

Jag kände mig riktigt eländig här om dagen och tänkte trösta mig själv med att ta en långdusch och raka benen. Det slutade dock med att jag var ännu mer eländig. Jag skar mig på båda benen, någonting jag inte gjort sen jag var.. typ 14?

Det svider fortfarande.


Smått och gott

Nu är alla morgonsysslor utförda och sonen är på dagis. Själv är jag hemma och pluggar. Jag gick igenom alla studiefrågor i går kväll och blev positivt överraskad. Jag vet inte om jag hade en bra dag eller om jag faktiskt kan mer än jag tror. Paniken är inte längre lika stor. Det är mycket att lära sig men det känns som att jag har en chans i alla fall.

I morse ringde Eva-lott. En fantastiskt underbar kvinna som jag hyser stor respekt för och älskade efter vårt första möte. Hon ringde i precis rätt tidpunkt, typiskt henne ;) . Det var mysigt att få tala med henne och höra hennes röst. Även hon är Ayrveda-terapeut, dock inte i stan, men jag har bestämt mig för att åka och ta en behandling hos henne någon dag nu i vinter.

Idag är det mest plugg som står på menyn. Jag ska träffa några klasskamrater och plugga med dem, det känns skönt att inte alltid vara själv. Sen i kväll är det ensamtid igen då Ralf gått och lagt sig och då tänkte jag göra klart byrån. Det blir spännande att se hur den kommer att bli i färdigt format.

Ha en fin dag!


Pepparkakor

Har druckit glögg och bakat pepparkakor i roliga former :)

Giraffer, koalor, krokodiler, elefanter och hjärtan.



Nästa år blir det till att göra ett hus tillsammans med Ralf.
Det blir kul.


Projekt: byrå-renovering

Jag håller på med ett byrå-projekt. Renovering. Och nu är jag ÄNTLIGEN klar med skrapningen av den. Så nu är det bara sandpappra, betsa/lacka och sen på med de nya knopparna :)
Jag tror det kommer bli strålande bra.

Ni får se resultatet när den är klar.


Det blir vad man gör det till

Sen min moster dog har jag varit sjuk femhundraelva gånger. Väldigt tråkigt. Alla säger: "Det har nog varit för mycket för dig den här hösten med allt plugg, jobb och sen dessutom dödsfallet, gravid och allt", och ja, det ligger någonting i det. Men just nu struntar jag i anledningen och vill bara vara frisk. Fogarna är tillräkligt.

Tanken som slog mig är "Jag blir nog frisk när jag jag inte känner att jag MÅSTE bli frisk mer" När jag bestämmer mig för att allt får ta den tid det tar och allt blir som det blir, och blir bra ändå. Släppa allt och lita på processen. Det är svårt men jag försöker. Jag kan ju faktiskt ha det bra ändå, om inställningen bara är den rätta.

Det funkar ju uppenbarligen inte att bara äta bra.

En klok person lärde mig en gång för lääänge sen (ca 20 år sedan) "man måste ha kul för att bli frisk". För dem som inte förstår den meningen så betyder det att om man grottar ner sig och blir bitter så blir det bara värre, men släpper man taget och njuter av tillvaron man har så blir man frisk. Dessutom så vet ju alla att tiden går fortare när man har roligt :)

Så nu ska jag pyssla.


Skola

Har gått utbildningskurs hela helgen, KranioSakral terapi, och är nu hyfsat mosig i huvudet. Jag ställer mig frågan: Hur ska jag någonsin förstå allt detta?
Det känns omöjligt, men mina lärare säger att det kommer att gå, så jag får helt enkelt lita på dem.
Nu ska jag försöka koppla bort allt som heter plugg och bara ta det lugnt.


Spökena

Våra kära andar fortsätter hålla låda här i hemmet. Men trots att de nu till och med kastar ner saker från hyllan och sambon febrilt försöker förstå fenomenet så vill han inte erkänna deras närvaro utan säger efter en stunds grubblerier att "när den svävar i luften så kanske jag kan tro på dem".

Sen lägger han ner undersökningarna till hur det hela gick till.


Spirulina - den gröna mirakelalgen

Har du näringsbrist? - oftast när man äter skräpmat (bland annat halv- och helfabrikat), småäter, lider av sug efter div sötsaker eller "saltsaker" (som chips osv), är trött, så lider man av näringsbrist. Då kan det ju vara bra att ta tag i det. En sak som man kan börja äta är Spirulina.

Spirulina har blivit godkänt av både FDA och WHO som hälsosam föda. WHO har kallat Spirulina för ett av "superfödoämnena" därför talar man ofta om spirulina i "superfood-termer" - inte så konstigt då denna lilla alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring.

Spirulina härstammar ifrån Central-Amerika och Afrika och är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Den kallas för en blå-grön mikroalg och lever i både sötvatten och hav.

Spirulina innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll.
Spirulina-algen tillhör cyanobakterierna och innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar samt krom som gör insulinet effektivare.
Algen är mycket populärt bland idrottsmän och kroppsbyggare, eftersom det är näringsrikt och innehåller mycket protein. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till gravida och ammande kvinnor.

NASA använder sig ofta av Spirulina vid rymdfärder för att få mycket näringsrik mat som tar liten plats. Spirulinans cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa, som de flesta grönsaker. Den koncentrerade näringen med aktiva enzymer, kan därför snabbt absorberas av kroppen. Spirulina är helt naturlig med sin näring i en biologisk aktiv form som kroppen därmed omedelbart kan utnyttja.

Spirulina luktar söt fiskmat. Men är perfekt att ha i smothies :)

 

Näringsinnehåll per 100 gram torkat spirulinapulver

Energivärde: 286 kcal
Protein: 68 gram
Kolhydrater: 20 gram
Fett: 5 gram
Kostfiber: 3 gram

 

Jag använder mig av pulver, menjag vet att det finns i tablettform också för de som tycker att det är enklast.

 

 


Begravningen

I Torsdags var Sannas begravning. Det var mycket människor där, vänner och bekanta till Sanna och flera stycken från vår släkt som kommit upp från västra götaland. På minnesstunden efteråt var det runt 90 personer. Ortoligt! Människor ställde upp och bakade tårtor för att få en personlig touch (det hade nog Sanna älskat), och det såg så fint ut att se alla dessa olika tårtor. En man från södra sverige som tyvärr inte kunde komma hade till och med fixat så att ett bageri i stan hade bakat en tårta som han alltid tänkte på i samband med Sanna, hon brukade nämligen baka den.

Människor höll tal, uppträdde med olika låtar och instrument och vi hade tillsammans en allsång på en låt som Sanna har skrivit, och ersnäsrevyn hade gjort en underbar bok som hette "sanna och ersnäsrevyn" som pojkarna fick till minne.
Sen förutom alla dessa människor som kom på minnesstunden så kom det givetvis en väldans massa telegram och minneshälsningar. Bland annat så har samanlagt 750 st träd planterats till minne av Sanna i viskogen som ligger vid viktorisjön i afrika. Är det inte helt otroligt!?

Många männiksor kom fram till mig och pratade och endel har mailat och berättat vad Sanna har sagt till dem ang behandlingarna hon fått från mig. Och det var så fint att höra. Även om jag själv har kännt och upplevt så mycket och även om hon har bekräftat och visat sin tacksamhet, så är det ändå en slags extra-bekräftelse så här i efterhand att hon har mått så himla bra av dem. Och sen att vi faktiskt fick lära känna varandra så in på djupet. Det är fint och oförglömligt.

Även hennes läkare, Annika, kom fram till mig och pratade om behandlingarna. Hon konstaterade också för mig hur otroligt mycket de har gjort för Sannas välmående. Av någon anledning känns det lite stort att få höra det från en läkare, alla läkare är ju inte så intresserade av den sortens hjälp. Men hon har väl sett skillnaderna och förmodligen även sett att det jag känner är rätt.
Hon sa även, som många andra, att jag varit så stark som ställt upp så mycket för Sanna. Att jag orkat med att gå så nära döden under hela tiden. Men för mig så var det inte riktigt så. Det klart att det vissa dagar var jätte jobbigt, framför allt de dagarna då jag kände att det spridit sig eller blivit mycket värre, men de flesta dagarna kändes det mest skönt att kunna göra någonting för henne. Sanna konstaterade ju att hon blev bättre av behandlingarna och jag märkte det tydligt, framför allt då vi hade haft något uppehåll av någon anledning, då var hon nämligen genast sämre igen.
Jag kan inte vara mer tacksam för att jag har fått hjälpa henne att må så bra hon kunnat.

"Sanna har haft cancer i ca ett halvår, men tack vara dig behövde hon bara vara sjuk i några veckor" - Sannas läkare.
Det kommer jag för alltid bära med mig och tänka på när det känns tufft.

Det var en fin begravning och minnesstund. Overklig, hemsk och fin. Det var så mycket kärlek, och underbart att se alla samlade. Jag grät floder.



Jag älskar dig Sanna och dina kloka ord kommer alltid finnas med mig.


Guld

Eftersom att guldet håller på att ta slut och det verkar vara en omöjlighet att hitta nya guldådror så har det nu påbörjats en intensiv guldinsamling. Alla har väl sett och hört reklamerna om exempelvis "guldbrev".
Just nu ligger guldet på 394000kr/ kilo för 24k guld. Hade jag haft mycket guld hade jag nog hållt kvar i det. För vem vet hur det kommer att användas i framtiden och vem vet vilken makt guldet kommer att ha?

Något som är säkert är ju i alla fall att guldet inte kommer att bli billigare med åren, utan tvärt om.


RSS 2.0