Värmande Höst- och Vintergröt

Så här på hösten och vintern kkan man behöva värmas upp lite så man slipper blir frusen och förkyld. Ett bra sätt att börja morgonen på är att äta värmande gröt.
Havregrynsgröt (på 1/2 dl havregryn)
1/2 banan
Kakao
Kanel
Ingefära
Ghi
Vaniljpulver
Toppat med lite kokos
 
Även något som barn ofta älskar!
 

Att vakna tidigt och koka sylt

Det goda med att vakna superdupertidigt är att man hinner göra så mycket husliga saker (om har energin för det). Jag hade på tok för mycket röda vinbär i frysen som behövdes användas upp så i dag har jag gjort Jordgubb- och rödavinbärssylt. Det blev gott.
 
 
Röda vinbär
Jordgubbar
Agavsirap
och lite socker (råkade börja med det av gammal vana)
 
Jordgubb är ju för övrigt gott att blanda med nästan allt i sylt. En annan favorit är Jordgubb/krusbär!
Här om dagen gjorde jag sylt på blåbär, svarta vinbär, björnbär, hallon och jordgubb också supergott.
 
I vår familj är det mestadels killarna som äter sylt, jag äter kanske en gång i månaden eller så, men när jag så väl äter sylt gillar jag att kunna välja mellan olika sorter och att det är bra och god sylt. Inte såna äckliga köpessyltar som smakar socker och fejk-bär och har någon konstig geleaktig konsistens.
 
Dessutom är det ju så himla lätt att göra egen sylt så det är ju helt klart värt det :)
 
 

Avokado- och fetaoströra

Jag var ju så klart tvungen att göra en ny wrap igår. Till den gjorde jag en underbar avokado- och fetaoströra.
 
 
Avokado
Fetaost
En klick turkisk yogurt
Färsk Oregano, basilika, timjan och persilja (går bra med torkade örter)
Örtsalt, svartpeppar och pressad vitlök

Mixa ihop till en hyfsat slät röra.
 

MEN MUMS!

Idag har jag ätit så himla god middag!
Som vissa av er vet så försöker jag hålla mig borta från säd, framför allt vete. För att jag inte mår så där jätte bra av det, för att jag egentligen inte tycker att det är så gott och för att jag inte tror att det är något vi ska äta särskillt mycket av, men gör. Dagens samhälle är vete/säd-torsk. Fast det får bli ett annat blogginlägg :)

När man försöker hålla sig borta från säd-mjöl så är det ibland svårt att veta vad man ska äta. Det finns så himla mycket goda saker med det i. Men idag gjorde jag en helt underbar Wrap utan vete.
 


Jag har förut inte varit så förtjust i wraps/pitabröd och såna saker för att jag har tycker att det blir för mycket bröd. Så jag har oftast blandat i hop gosakern apå talriken. Men nu gjorde jag en wrap på äggvita och mandelmjöl. I den fylde jag med veg.färs, spenat, ruccola, tomat, gurka, ost, turkisk yogurt + kryddor och stekt äggula. Alltså fy tusan va gott det blev!  Första gången jag kände att jag inte åt mig mätt på en massa bröd. Det här kommer jag att göra om många gånger, och med olika fyllning.
 
Hett tips!
 
Gör så här:
Vispa 2 äggvitor till ett hårt vitt skum.
Rör i 2.5 msk mandelmjöl (det går bra med dinkel- soja- och havremjöl också) och 1 krm salt.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper på en ugnsform och sätt in i ugnen på 200 grader tills smeten stelnat och lätt går att få av (ca 5 min).
Fyll med valfri fyllning och vira in i aluminiumfolie. Njut!
 
Busenkelt, det går fort, är nyttigt och supergott!
 
 

tvättberget

Vårt eviga tvättberg som aldrig tar slut håller nu på att äta upp hela vårt sovrum. Det är nästan så man börjar drömma mardrömmar. Skrämmande. Det är liksom vid liv och tar sakta men säkert över våra liv.
Jag tänkte passa på att tvätta idag. Men för en gångsskull så var det helt fullbokat!
 
Än har tvättberget inte vuxit klart då med andra ord. Om jag inte finns i morgon så vet ni varför. Då har vårt tvättberg ätit upp mig i natt.
 
(Kan inte vårt drömhus komma in på hemnet snart så vi kan flytta och få egen tvättstuga i huset?!)
 
 

På väg tillbaka

Jag har varit så vansinnigt  sjuk nu i några dagar, men nu är jag deffinitivt på bättringsvägen! Jag har varit sängliggandes i 2 dagar och Robin har fått vara hemma från jobbet för att ta hand om barnen. Igår kände jag mig lite bättre och idag känner jag mig mycket bättre. Robin är tillbaka på jobbet och Ralf kommer snart hem från dagis.
 
Jag ska lägga ut lite ayurvediska förkylningstips på "jobb-bloggen" sen. Jag har kört stenhår med dem, när jag så väl fick hem grejerna som fattades, och fått bra resultat som vanligt.
 
Snart kanske jag kan börja träna igen. Nu längtar jag efter att få röra på kroppen ordentligt!
 

AAJ!

Det här med att bebisen i familjen har fått två små sylvassa tänder och dessutom har dragit på sig den extremt fula ovanan att bitas är jag inte alls förtjust i. Jag får nästan hämdkänslor. Fy tusan va ont det gör.
 
Det är ju tur att hon är söt och ser väldigt förvånad och oskyldig ut när jag skriker till.
 

Plättar vs. pannkakor

I dag åt vi plättar till efterrätt. Ja, jag är ju sån. Uppvuxen på nyttig mat. Vi fick mammas hemgjoprde saft på typ.. rabarber, när vi så väl fick saft, som dessutom var osötad och vattnig!
Ingen av oss barn gillade den, och förmodligen ingen annan heller. Men mamma är bra på många andra saker. Att göra god saft är väl helt enkelt inte det hon brinner starkast för.
 
Hur som helst. Plättar till efterrätt var det.. Jo, och eftersom jag är uppvuxen väldigt nyttigt så har jag stora problem med att ens tänka tanken på att vi enbart skulle käka plättar till middag. Det går liksom inte. Och ja jag vet, man kan göra nyttiga plättar med annat mjöl och rivna morötter i och kezo + färska bär fyllning. Men då är det inte samma sak. Punkt slut.
 
Vi åt onyttiga (fast med min hemmakokade nyttiga sylt till :)) till efterrätt.
Och varje gång jag äter plättar så börjar jag tänka på: Plättar vs. pannkakor. Vad är vad?
Själv brukar jag säga både och till det man steker på spis, MEN nu har jag kommit på att det finns en viktig skillnad (för mig alltså), och det är att plättar är tunna oavsett storlek och pannkakor är tjocka oavsett om de steks på spis eller i ugn.
 
Egentligen bryr jag mig kanske inte så där supermycket. Men ändå.
Vad säger ni om plättar och pannkakor?
 
Nu ska vi kolla x-faktor.
 

Prosit

Men fy tusan vad jag blkev dunderförkyld. Och det känns inte som att det går åt rätt håll heller. Jag säger godnatt och håller tummarna för att jag ska få sova i natt och där med få chans att läka.
 

Dagens hån

Nu är det synd om Nora. Hon är sjuk. Snorig som attan, hostar, har feber, det rinner från ögonen och värst av allt; hon har jätte svårt för att sova. Och nu har hon liksom hamnat i ofas med vardagen.  När hon så väl lyckas somna då ska hon strax bli väckt. Som  nu. Nu ska vi iväg och hämta Ralf från dagis.
 
Jag önskar att jag kunde byta med henne så hon slapp detta.
 
Och på tal om barnen och förkylningsbebisen så kan jag ju bara beklaga hånet i morse.
Natten har bjudit på extremt lite sömn eftersom Nora varit så missnöjd och inte kunnat sova, Ralf å andra sidan har sovit bra och kliver upp före sex, som vanligt. Han dricker välling framför tvn för att jag knappt kan öppna ögonen av trötthet. Då säger han att han vill ha frukost. Det är ju bara att göra som han säger tänker jag.

När frukosten är klar och ungen sitter och äter så säger han plötligt ömkandes "mamma jag är trött". Jag tänker en stilla tanke "men varför i helvete skulle du UPP FÖRE FAN DÅ!". Men jag säger inget, utan "mm-ar" bara lite och känner mig hånad.
 
Jag har lagt ut lite bebiskläder på tradera idag. Det kommerkomma kläder lite då och då, allt från H&M till MOLO, Oanvänt till beg. Klicka här.
 
Ha det gott.
 

Småbarnsförälder och det eviga tvättberget!

Det blev liksom inte riktigt som jag hade tänkt mig. Gick ner i tvättstugan med lilla fröken i babybjörnen och fylde två tvättmasikner med lakan, handdukar och lite underkläder. Men sen när jag kom upp så blev lillan trött och jag la henne i sin säng.
 
NU, har hon sovit ett tag och jag ska strax hämta Ralf från dagis och tvätten är kvar i maskinerna. Jag ville inte vecka henna när hon sov (onsdagarna är jobbiga för henne så hon måste liksom få ta igen sig :) ). Så jag hoppas nu att det inte hunnit bli surt. Men det borde det väl inte?

Det hade varit så skönt om dessa maskiner blir klara innnan Robin kommer hem så vi kan hinna tvätta ännu mer sen. Har väl typ ett ton tvätt just nu :/
 
Jaja, jag går förbi nere i tvättstugan innan jag åker och hämtar Ralf. Sen får väl båda ungarna följa med ner i tvättis och vika tvätten. Det går nog bra, vi hinner bara inte med att göra något annat.. roligare.
 

Torsk på listor

Jag är en riktig "list-torsk" Jag älskar att skriva listor. Listor på vad jag ska handla, på vilka mål jag har (för veckan, för terminen för ett år framåt, för 5-10 år framåt m.m), på vad jag ska göra under dagen, på vad jag ska göra under veckan, vad som behöver göras i hemmet, vad jag ska köpa för böcker...
Det går förmodligen att göra listor om allt.
 
ex.
 
Och på tal om yoga...
 
Det är inte bara jag som yogar här hemma :)
 

Vad förtjänar man efter den här dagen då?

Okej. Igår var vi först en snabbis på 50-års fest i Kalix och sen susade vi direkt vidare till en 70-års fest i Piteå. I piteå stannade vi till kl 22.00... typ? (Eller något sådant) Idag kom bestraffningen. Ralf har varit på sitt allra Ralfigaste humör. Gnällt, skrikigt, gapat, kastat, gråtigt, kastat sig, rivt, stökat.... listan kan göras lång.
 
Eftersom han inte är som andra barn som sover lite längre på morgonen när han är vaken lite längre, så har han ju då alltså fått typ 3 timmar mindre sömn än vanligt, och därav monster-humöret.
 
Medan vi har försökt ta tag i lägenheten som mer eller mindre förfallit så har alltså vår stackars son inte alls haft roligt. Och vi föräldrar har väl i stort sett.. stått ut. Och lägenheten är (kors i taket) ren.. som fan!
Jag har skurat och putsat från golv till tak!
 
Men nu är tiden kommen. Klockan har slagit den magiska tiden då Ralf äntligen ligger i sängen och inväntar John Blund. Pappan läser och försöker få barnet att bli lugnt och mamman funderar på vad hon förtjänar att hetsäta ikväll.
 
Fruktsallad kanske? Med en massa färska bär? Eller grillad ananas med vaniljglass? Eller blåbärspaj på mina nyplockade blåbär?
 
Något ska jag hitta på, det är ett som är säkert.
 
Ha en bra söndagskväll gott folk!
 
 
 
 
 

Fullspäckad med nyttigheter

Hade lite olika saker i kylen som jag behövde använda upp. Det blev en god morgondrink fullspäckad med nyttigheter.
 
 
I centrifugen:
2 morötter
2 selleri
2 broccoolistammar
4 kaktusfrukter (köpte hem på prov och gillade inte att äta dem så det fick åka ner i centrifugen)
Där efter imixat:
2 nävar färskspenat
2 msk torkad smulad brännässla
1 dl blåbär
 
Toppat med bipollen. NJUT!
 
Blir flera portioner. Frys ned i små portioner/iskuber och ta fram dagen innan drickning så det tinar. Använ ej micro.
 
Råsaftcentrifug är perfekt för nyttiga drinkar. Man kan slänga i allt i den. Då tar man reda på saker som kanske annars skulle hinna bli gammalt eller över och man får även enkelt i sig alla nyttiga ämnen. Miljövänligt och hälsosamt.
 

Energi tack

Klockan är bara 11.40 och jag är redan helt slut. Min kära bebis är så fruktansvärt sur idag och jag känner mig ovan. What to do liksom ?
En halvtimme lät hon mig vila och det kändes ungefär som att jag hann blinka till.

Uppväckningen bestod inte av hennes gulliga gurgel heller utan av något som mer liknade ett dödsskrik...
 
Så med hjärtat i halsen klev jag upp och funderar nu på hur denna dag ska sluta.
Nån som vill skicka lite energi till mig?
 

Kalabalik mitt i natten

Nu har jag klivit upp och ätit frukost, men inte fick jag sova särskillt mycket.
Barnen har turats om att skrika. Den ena har haft ont i magen och den andra har haft ont i tandköttet.
Det var liksom kör här hemma i går kväll, men trots att vi gick och la oss tidigt för att stötta de små, så blev det inte mer än 3 timmar sömn, i omgångar, en timme i taget typ.
 
Usch, jag hoppas att Nora samarbetar och låter mig vila tillsammans med Ralf sen.. gärna i typ 2 timmar :)
 

Skräp-DNA

För drygt två år sedan satt jag vid datorn och var upprörd över att forskarna säger att 98% av vår DNA är så kallad Skräp-DNA. Ni kan läsa inlägget här. Nu i morse fick jag höra på nyheterna att forskarna har upptäckt att typ 1 % till inte är skräp-DNA. Så nu har vi bara 97% skräp-DNA.

Men jag tror ju så klart fortfarande att all vår DNA är viktig för oss. Skräp-DNA existerar inte. Det kommer förmodligen forskarna snart att inse.
 
Vi är fantastiska.
 

Jordklotets hitler

Vi människor är jordklotets hitler. En gigantisk jätte Hitler. Vi utrotar allt som inte är som oss (människor). Utan en tanke på att de (djuren) kan vara lika värdfulla som oss.
 
Jag blir förtvivlad när jag tänker på hur vi anväder vår jort och utnytjar allt som finns omkring oss. Helst på andra sidan jorden så vi slipper se skiten.. men ändå.
 


 
Vi urholkar djur- och växtlivet så mycket vi kan. Allt handlar om pengar. Vissa tjänar flera hundratals miljarder på det (bolagsägare), medan andra kanske tjänar någon enstaka krona i månaden (konsumenterna) på att handla billigare. Sen finns det några enstaka eldsjälar som gör allt i sin makt och jobbar dagligen för att desperat försöka hålla arter vid liv, städa upp resterna efter brutalt och girigt slaktande. Ändå utrotas mellan 365 - 50.000 arter perr år!
 
Det är så vidrigt att människor inte bryr sig. Vad tänker ni att vi ska leva på/av/med om 50-100 år? Är det verkligen värt det?
 
När jag har ställt frågan IRL till vissa människor har jag fått till svar "jag lever mest troligt inte då, så det spelar ju ingen roll" - Alltså, hur egoistisk får man vara? Inte en tanke på dina barn eller barnbarn.
 
Och på tal om barn. För att vi ska få vår billiga palmolja i vår babyolja, duschkräm, hudkräm, smink... Så ska vi vara väldigt medvetna om att VI BIDRAR till att bolagen mördar orangutangmammorna och iligalt säljer bort de utrotningshotade små ungarna till familjer som tycker att det är roligt att ha dem som leksaker. LEVANDE LEKSAKER. Leksaker med känslor, precis som vi.
 
HBur känns det att tänka tanken att du blir mördad och din unge blir bortsåld som leksak?
 
Allt handlar om pengar, egoism och lathet. Det är lätt att skylla ifrån sig, men så länge du köper produkterna så STÖDJER du eländet. Det är fakta. Det är på grund av dig som det fortgår!
 
Precis som alla de som ställde upp på det Hitler gjorde, ställer folk upp på det som de stora bolagen gör mot vår gemensamma värld. Vill du verkligen vara den personen? Den personen som tillsammans med bolagen utrotar orangutang, tiger, isbjörn..mm...?

Sluta stödja Palmolja, Tänk på din bensinkonsumtion, sopsortera.
Det är inte jobbigt
eller svårt om du inte vill att det ska vara svårt. Det handlar om inställning.
 
 
Klarade du av att läsa hela inlägget och se hela filmen med gott samvete?
 

Nyttig chokladkaka

Jag och Ralf har bakat nyttigt fika. Och han älskade det! (jag med)
- Inget vitt socker eller framställt sötningsmedel
- Inget gluten
- Inga mjölkprodukter

 

200g mörk choklad 70%

100g mörk choklad 86%
1.5 dl havregrädde (iMat)
1 dl mandelmjöl
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade bär (blåbär och tranbär)
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl jornötter

0.5 dl valnötter
1 dl gröna russin

kokosflingor till dekoration



1. Hacka aprikoser och valnötter
2. smält chokladen över ett vattenbad
3. När chokladen är smält häller du i grädden och mandelmjölet
4. häll i resten av ingredienserna och blanda ordentligt.
5. bred ut smeten i en form med avtagbar kant, toppa med kokosflingor och ställ den kallt i 6 timmar. skär sedan i små biktar

 

En liten bit räcker gott och väl. För trots att kakorna är nyttiga så är de inte nyttiga att frossa.

 


Kroppsskrubb och olja

Gjorde en fantastisk peeling som jag vill använda varje dag nu, men det ska jag inte göra för det är inte bra.
 
Så jag gjorde en örtolja också, som jag kan använda oftare.
Nu längtar jag tills den är helt klar :)
 
 
Jag gör även örtoljor till jobbet till en behandling jag har där. Det är fint att använda sig av det man gjort och plockat själv. Det blir lyxigt för kroppen och man känner stor skillnad. Prova du med!
 

RSS 2.0