Från mitt hjärta

Få inte en ångest-attack på ett tåg när du delar kupé med 5 andra okända människor. Det blir bara jobbigare.

Jag fick en sån där extremt olustig kännsla i kroppen i förrgår, att det var värre med min moster än vad hon och läkarna trodde, efter att jag lagt i hop pusselbitarna från hennes puls (ayurvedisk-puls), tunga och hennes energier som jag tidigare på dagen känt och sett och min magkänsla. Jag blev liksom övertygad. Så jag ringde mamma. Jag sa till henne: "mamma, du måste ringa moster och höra hur det är med henne och om du har tid åka och hälsa på henne. Jag tror att det är riktigt dåligt nu."Mamma tog mig på orden, hon fattade direkt att det var allvarligt och ringde. Igår åkte hon dit efter jobbet och fick stanna över natten. Min mosters lunginflammation är inte "bara" en lunginflammation utan en försmämmring i cancern. Hon är orkeslös, har dålig kondis, hostar, får andningsproblem, har ont. Hon får numera cortison för att minska svullnaden i lungorna och starka värktabletter mot smärtan. Ska hon börja med cellgifter är det nu eller aldrig, då kan hon möjligtvis få någon månad extra i livet. De tycker även att hon ska börja äta morfin.

Ibland är det skönt att kunna säga "ja, jag hade rätt" men detta är inte ett sånt tillfälle, detta är ett tillfälle då jag helst av allt hade velat ha fel. Det finns nog inget annat jag varit med om där jag hade velat ha mer fel än detta.

Så, torts att en del av mig redan viste, så fick jag det väldigt konstaterat igårkväll när jag satt på tåget på väg ner till Göetborg.
Jag somnade till slut.

Det är liksom helt omöjligt att förstå att snart kanske allt är slut. Kan det verkligen vara så att hon inte blir nummer två som överlever den här skit-sjukdomen? Är det här den sista tiden vi har ihop?

Det är ofattbart och overkligt och jag kommer att hoppas och kämpa in i det sista.
Vi är många som vill ha henne kvar.

Allt ljus till dig. All kärlek till dig. All styrka till dig.


Qruiser..

Jag gick in på min qruiser-sida och tänkta kolla om det hade hänt något. Men det ända som hade hänt var att jag hade fått ett mail från "BlöjMange36" som undrade om jag ville bli hans vän.

Tror ni att jag svarar?


Huskur mot bihåleinflammation?

Idag åker jag. 16.32 går tåget och jag har fortfarande inte hunnit tvätta eller packa. Jag har varit helt upptagen med att ta hand om mig själv, jag är nämligen sjuk. Bihåleinflammation från hellvetet. Vad som är ännu roligare är att jag inte får äta medicin för det. Så på en stund ska jag knalla iväg till Apoteket och kolla om de har något receptfritt som jag kan trycka i mig.

Jag önskar sååå att jag hade en kur för bihålorna, men icket. Det klart "super-kuren" hjälper lite, men inte tillräkligt mycket.

Jag ska väl börja skynda mig lite nu, för klockan 14.00 ska jag vara på dagis och hämta mig älsklings-plutt. Jag vill ju hinna umgås med honom innna jag drar.


Mitt lilla hjärta blöder lite extra då jag tänker på att vara utan det bästa jag har

Jaha, här sitter jag och lipar över att jag snart ska lämna man och barn hemma för en utbildning i Varberg. Jag kommer vara borta totalt 4 nätter och 3 dagar, och det känns hemskt! Jätte kul att få utbildningen och träffa brorsan och Sagal och givetvis få strosa på Göteborgs gator och ta en burgare på Franks. Men att vara utan Ralf, framför allt kvällstid, känns fruktansvärt. Tomt.

Jag som har så jätta svårt för att sova borta är lite nervös över att sova borta och då dessutom utan Ralfs små andetag brevid mig. Fy fan vad jag kommer sakna mitt lilla monster, han som är den människan som kan få mig att känna mig allra bäst i världen och även allra sämst i världen.

Helt sjukt att man kan vara så här splittrad över att vara borta i 4 dygn, det trodde jag nog aldrig om mig själv.

Nåväl, nu ska jag gå och lägga mig brevid min valp och sova gott.


Cellgift eller inte cellgift - det är frågan

Idag har min kära moster fått svar från sin röntgen som hon gjorde förra veckan. Tyvärr så var det som jag kände på mig. Hon har fått fler metastaser och "mamma-tumören" hade växt liiite. Det positiva var att hon har väldigt bra värden jämfört med vad patienter brukar ha. Så läkaren sa att hon har hittills ändå gjort rätt val.

Nu funderar hon på att börja äta cellgifter, och jag tror att det kan vara en god idé. Att använda sig av både cellgift och alternativmedicin tror jag kan vara en bra kombo. Cellgifter för tumörerna och alternativmedicin för sömnen och balansen i kroppen.

Vi får se hur hennes val blir. För det är ju faktiskt hennes val och det är hon som ska känna sig bekväm med det valet hon gör.


4-års kalas

Idag har jag varit på Liams 4 års kalas. Det var roligt att träffa honom, det hinns ju inte med så ofta nu för tiden. Och att mötas av en stor kram är det mysigaste som finns!

Men något slog mig.
Om Liam nu är 4 år, så vår det nästan 5 år sedan Malin blev gravid.. fattar ni, FEM ÅR SEDAN! Men det känns typ som igår. Jag minns till och med vad som hände i mitt liv just då. Draaama. Jag minns typ allt som hände det året som Liam föddes.  2007 var ett riktigt händelserikt år. Upp och ned kan man väl kort säga.

Ja herre gud, tiden bara rusar iväg. Och jag får väl erkänna att jag faktiskt märker på mig själv att jag blivit äldre.
men jag tror att det är mestadels positivt :) Trots att jag inte skulle vilja byta bort den perioden av mit liv. Jag hade kul.

Liam och jag 2008. Liam är nästan 6 månader gammal, Söt-unge!Fördomar

Usch, jag är så äckligt spyless på alla fördomar, och på facebook blir det bara värre och värre. Fatar inte människor att det sårar?
Alla dessa fördomar mot HBTQ-personer och utlänningar (framför allt) får mig att fundera över om jag ska ta bort männsikorna, som skriver dessa nedlåtande facebook-statusar, från min "vänlista".
Jag har tröttnat på att läsa alla dessa negativa statusar som dessutom säger mer om dem/er än om människorna de/ni har fördomar mot. Ni borde helt enkelt rycka upp er.

Så, för att fira en av kategorierna så lägger jag nu upp Pride-bilden som vann Och den som komm trea.
Enjoy!

Bilden som knep första platsen


Bilden som knep tredje platsen

BNI

I morgon ska jag på BNI och hålla tal istället för min mor, klockan 7.00, jag har dock inte fått talet än. Känns ju sådär. Det är ju inte som att jag blir mindre nervös..

Förövrigt så tycker jag att det är jätte konstigt att jag vanligtvis brukar somna kring 21.00, helt slut. Och nu när jag måste vara pigg, fräsch och allert klockan 7.00 så är jag inte ens trött och klockan är 22.00. Hur går det ihop?

Jaja, wish me luck!


Müsli

Gjorde en super god müsli i brist på annat. Och de man köper är ju så tråkiga.

Dinkelpuffar
Havregryn
Solrosfrön
Krossade linfrön
Egen torkade jordgubbar (egentligen är det mamma som torkat dem)Mmmm, super godd och nyttigt!


Inte på topp

Jag har inte varit på topp de senase två dagarna, det är inget speciellt som hänt utan bara livet som går lite i upp och ned ibland. Jag är liksom inpirationslös, trött och nästan lite likgiltig. Jag måste få bukt med detta, för det är inte någon kul känsla, och inte får jag något vettigt gjort heller.

Samtidigt känns det så löjligt att sitta och klaga över att livet är lite tråkigare just nu än annars då jag tänker på vänner och släktingar där 2 släktingar har cancer, en vän har cancer, en vän precis fått en stroke och en annan fått sitt hjärta krossat.

I de kretsarna så är mitt problem väldigt litet.

Så jag har börjat den här morgonen med äggmackor, mango och kaffe (jo jag ska faktiskt prova om jag kanske kan få i mig kaffe idag :) ) Sen tänkte jag åka och träna spinn/core och hoppas på lite energi av det. Sen hoppas jag att jag kan få lite plugg utfört, det behövs.

Jag hoppas att ni alla mår bra.


Typ som "halv åtta hos mig"

Det hade ju varit så vansinnigt roligt att göra en "halv åtta hos mig" grejj, fast givetvis utan tv. Man är fyra pers som bjuder varandra på middag också betygsätter man allas middagar anonymt :)
Oj oj, vad skulle jag då bjuda på?


SJ - den ständiga besvikelsen

Nästa Fredag går jag som sagt en kurs i Varberg vilket innebär att jag hade tänkt åka hem på Lördag, men tåg. Men nu fick jag ett meddelande av SJ att resan blivit inställd. Faktum är att alla tåg mellan Göteborg och Stockholm ska vara inställda den helgen. Så mitt val är alltså att antingen åka buss till Stockholm på Lördagen för att hoppa på tåget där, vilket känns väldigt bängligt och jobbigt, eller möjligtvis stanna ända till på Måndag. Men hur ska jag klara det? Då blir jag borta från Ralf en hel vecka!

Är det ens möjligt utan att mitt hjärta ska gå sönder varje kväll sovandes i brorsans soffa. Och jag som dessutom är så otroligt överkänslig just nu. Vad ska jag göra?


Så här kan en dag se ut.

Idag har jag haft en sån där underbar dag som man inte har varje dag.

5.30 Uppstig med den bästa männsikan i världen
9.00 Frukost med älskade Pau
9.00-14.00 häng och djupa diskussioner med pau
14.00 vår älskade, nya, underbara, fina, efterlängtade diskmaskin kom levererad
14.30 Akupressur hos Sari
14.45 Stros på stan
15.30 Snabbfixar på jobbet
16.00 Handla
17.00 Enkel middag. Hemmalagad hamburgare och hemmalagade pommes
19.00 Läggdags för den minsta
19.30 True talent
20.30 Kolla slutet på filmen "let me in" som är den amerikanske varianten på "låt den rätta komma in"
21.20 Skriva blogg
21.30 God natt

Jag tror inte jag haft en sån här soft dag på... minst 4 månader.
De behövs de med. Underbart är förnamnet.


Regn

Det regnar i Luleå. Men ett dåligt väder kan inte förstöra Luleås skönhet. Sen tror jag faktiskt inte att det finns något dåligt väder, bara dåligt humör. För när man är på riktigt bra humör så finns det ingenting som stoppar de goda tankarna. Det finns ingenting som kan göra dig uttråkad, missnöjd eller less, för när du är på riktigt bra humör så ser du skönheten i allt.

Jag tog mig en cykeltur och hämtade Ralf från dagis som ligger 3 km från oss och fy tusan va det var gött! Luleå i sin prakt, det smattrande ljudet på min kapuschong, och lugnet som regnet för med sig. Underbart.
Och som vanligt så blir jag lika sugen, som alltid, på att bada.

Så här brukar jag dock inte alltid känna, och då är jag nog helt enkelt inte på lika bra humör som nu.Jag känner mig fri

Jag har äntligen klippt av  mig mitt långa tråkiga hår, och blivit ett kilo lättare. 3 dm på längden, rejält avtunnat och uppklippt. Jag tror inte att jag kan känna mig friare.
Självklart gick jag till min favorit frisör på Killerqueen, Jannice, och fick betala där efter. Men om det är något jag har lärt mig så är det att man inte ska gå på något skitställe där det är billigt. Då går man därifrån missnöjd.
Så har det varit för mig i alla fall.

Så, 600 kronor fattigare och 1 kg lättare ska jag nog kunna njuta av vardagen till fullo TROTS förkylning :)Det ska bli en fröjd att sova med kort hår i natt :)

Nu blir det thai-nudlar och plugg.


Det är inte samma sak att vara sjuk nu som då

Jag ska strax cykla iväg för att hämta Ralf från dagis. Det var ju minst sagt lättare att vara sjuk som liten eller åtminstonde som "icke-förälder". Som vuxen och förälder måste man fortfarande göra en massa saker. Livet slutar liksom inte att gå och man kan inte ligga i koma framför tv och glo på serier och käka glass en hel dag.
Nädå, man måste styra upp middag, byta blöjor, leka med barnet, flänga fram och tillbaka för att hämta och lämna.. och så fortsätter det lixom tills kroppen ger upp eller rätt person kommer och tar över smittan.

Det gjorde brorsan i julas när jag hade gått med virusinfektion i halsen i 6-8 veckor. Dagen efter att han hade kommit upp så vaknade jag med en frisk hals och han med en väldigt öm och svullen. Han borde komma oftare och rädda mig från diverse olyckor.

För 10 år sedan då kunde man bara krypa upp i soffan hemma hos päronen och bli serverad med Mammas hemlagade mat, olika frukter, brasa i vardagsrummet och.. ja i princip allt som man bad om. Det var tider det.

Nä nu är det bara att bita ihop och pipa iväg. En cykeltur kanske gör gott?


Det dödliga sockret

Jag tycker att det är så himla tråkigt att allt firande ska handla om socker (och kemikalier), helst i mängder, till barn. Förstår inte vuxna människor att barn inte vet vad godis, glass, läsk och kakor är förens de blir introduserade till det, av oss?

Sen sitter alla vuxna och säger "men en liten glass gör ju ingenting", och nej en liten glass gör kanske ingenting, om det inte är hela tiden. Men som det ser ut idag så ska barn käka glass, godis kakor och läsk hela tiden. Och varför? Jo för att vi vuxna tror att det är det enda som gör våra små änglar glada.
Men De tycker att det är lika roligt med nötter, torkad frukt, frukt och bär, och smothies. Själva grejjen att man firar någonting och att man gör något på ett annorlunda sätt, man gör något speciellt. Det är DET som är grejjen. Inte godiset. Det ger inte små barn någonting att äta godis och läsk, förutom att de blir sjuka.

Vi lever i en välrd där socker förgiftar oss för att vi äter det i sånna mängder. Vi får extrema följdsjukdommar (som jag inte ens ids räkna upp för att det är så många), koncentrationssvårigheter, sömnbesvär, ångest, mag- och tarmbesvär, fetma, osv men ändå tycker vi att vi ska trycka i våra barn det? Även barn som bara är ett år, ibland till och med yngre barn.
Viste ni att alla dessa kemikalier som vi stoppar i oss och våra barn resulterar i att vår kommande generation kommer att få problem med att ge oss barnbarn, och barnbarnsbarn? Det är inte små saker vi leker med. (Tyvärr så överdriver jag inte)

Det är ju till och med en sockerdos vi ger ungarna till frukost! frukstoppa, fruktyogurt, oboy, olika frukost-puffar, risifrutti mm. (1 risifrutti inehåller 9 sockerbitar, näringen är väl typ obefintlig med tanke på allt annat skit som även är där i).

Jag fattar inte?


Nu sitter det väl någon där ute och tycker att det är jag som låter bajsnödig, men tänk efter. Hur vill du att ditt barns hälsa ska se ut? Vill du få ett sjukt barn? Ett barn med onödiga problem?

Det är fel
att föra över vårt/våra beroenden på våra ungar. När vi egentligen vet bättre.

Och för er som inte viste vad godis innehåller så kan jag berätta att det baland annat inehåller, löss, slakteriavfall, blekmedel, kemikalier, extremt giftiga färgämnen som annars är helt förbjudna, härdat fett och socker i mängder. I sverige äter vi 16 kg godis perr person och år. Om man jämför med exempelvis bär som du kan plocka gratis, som är nyttigt och som är väldigt gott så äter vi i snitt 2 kg bär perr person och år.

Känns det som något att sträva efter att våra barn också ska göra?

Jag bryr mig om mitt barn och får tänka efter lite mer när vi ska fira. Men det är värt det.


Trött på alla ytliga idioter

Men ursäkta språket! Jag är fullt medveten om att människor kan tolka mig som en arg idiot just nu, men jag måste bara få skriva av mig innan jag ska gå och lägga mig så jag slipper nöta detta i mitt huvud i flera timmar.

Åh, nu är jag sådär rosenrasande som jag kan bli ibland. Jag försöker verkligen att inte lägga mig i eller ens bry mig i hur andra uppfostrar sina barn. Eftersom jag inte har så mycket med saken att göra (tills det går överstyr så klart). Det finns mycket som kan göra mig arg, besviken och fundersam när det gäller hur vissa väljer att uppfostra, men detta tog priset i dag.
Helt allvarligt talat så kan jag inte förstå hur man kan vara så utseendefixerad och så enormt egoistisk så man utsätter sin 1-årig flicka för att pierca öronen. Dessutom låta nannyn hålla flickan medans hon blir piercad och sen gå ut från rummet när den lilla flickan GIVETVIS blir super-ledsen och lider av smärta. Och inte fattar varför mamma och nanny gör så mot henne.

Snacka om att inte ge sin dotter någon som helst trygghet. Vad får flickan ut av det? - Ingenting. Hon får ont och blir otrygg. Punkt. Slut.

Ibland blir jag så trött på alla idioter.

Länk


Tvättstuge-tanterna är ett speciellt folk

Idag har det varit håll-igång i tvättstugan. Vi hade så extremt mycket tvätt så jag ha tvättat sen klockn 13.30 och nu (precis hemmkommen från träningen) ska jag ner och hämta det sista. Gissa hur många tanter som har haffat mig och börjat skvallra om hela kvarteret?

Nu är vi inte så ofta i tvättstugan, som ni förstår, så det blir lite av en chock varje gång. Och tillslut vet man inte riktigt vad man ska säga längre. "Mmm.. jaa... mm.. jo jag förstår.. jaha.. okej.. mm.. ja.."
Lite trgiskt är det ju att tanterna inte har något roligare att sysselsätta sig med. Jag hoppas jag kommer ha det när jag blir stor gammal.
Jag kommer inte palla av att ha ett sånt där bittert liv. Varken nu eller om 50 år.

Är man bitter saknar man helt enkelt det där som gör att man kan och vill leva i nuet och i harmoni med livet.


Vitlökens hemlighet - det du inte viste

Vitlök är en nyttig krydda. Det tror jag att de flesta människorna är medvetna om. Men vilka egenskaper den egentligen har tror jag att många har missat. Därför har jag sammanställt så man enkelt kan se vad den är bra för och vad den är mindra bra för.Vitlök har använts i traditionell läkekonst under tusentals år och det är en uppskattad krydda. Vitlök kan ha effekt mot bakterier och svamp, stimulerar immunförsvaret. Vitlök verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller.

Allium sativum

Vitlök har använts och används fortfarnade flitigt i de flesta kulturerna. Man har använt det som krydda men änven som medicin.

I Egypten till exempel använde man vitlök mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask.

I orienten har vitlök använts för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos, blindtarmsinflammation m.m. Under det tidiga 1800-talet blandades man vitlök i vin i Frankrike som skydd mot farsoter.

Idag har vi lärt oss att vitlök förebygger plack i blodkärlen, förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma.

Vitlök innehåller ämnen med antioxiderande egenskaper.

Vitlök mot bakterier, virus och svampar

1858 visade Louis Pasteur att vitlök har antibakteriella egenskaper. Under första och andra världskriget behandlade man sår med vitlök som skydd mot röta.

Försök i provrör och på djur har visat att vitlök är verksamt mot flera typer av bakterier, virus, svampinfektioner och inälvsparasiter. Man tror att vitlök kan hjälpa till att understödja immunförsvaret och förebygga infektioner i människor. Och det är väl detta med immunförsvaret som människor i S är mest bekanta med.

 

Vitlök kan normalt kombineras med vanlig antiobiotika. Vitlök innehåller ämnen som understödjer de nyttiga bakterierna i kroppen som skadas av antibiotika. Vidare kan vitlök understödja den effekt mot infektionen som antibiotikan har genom att själv motverka bakterierna.

Vitlök och viktminskning

Färsk vitlök höjer fettförbränningen genom att kroppstemperaturen ökar. Färsk vitlök hjälper till att regulera blodsockret vilket gör att suget efter socker kan minska.

Kroppstemperaturen höjs vid låga doser medan reguleringen av blodsockret kan kräva högre doser.

Vitlök och hjärt- och kärlsjukdomar

Vitlök förebygger blodproppar, ökar andelen bra kolesterol och sänker andelen dåligt kolesterol och kan medverka till ett lägre blodtryck.

Effekten på blodtrycket och kolesterolvärdet är relativt låg och behöver kompletteras med en god kost i övrigt.

Vitlök stärker immunförsvaret

Vitlök stärker immunförsvaret. Detta sker bl.a. genom att vitlöken är probiotisk och prebiotisk. Att vitlök är prebiotisk innebär att den innehåller näringsämnen som de nyttiga bakterierna i kroppen behöver och att den är probiotisk innebär att vitlök bär med sig nya nyttiga bakterier in i kroppen.

Vitlök stärker immunförsvaret också genom att stimulera macrofager och T-celler att angripa bakterier och virusinfektion. Vid sänkt motståndskraft mot infektioner är en vitlökskur ett bra val som en del av återhämtningen.

Vitlök mot tarmparasiter

Vitlök har traditionellt använts mot alla typer av tarmparasiter. Studier understödjer detta och har visat att rå vitlök har effekt mot Ascaris lumbricoides (spolmask).

Generellt vid konstaterade tarmparasiter är moderna mediciner överlägset mer effektiva än kända naturliga alternativ. Effekten är fortfarande intressant i samband med perioder där man lägger mer energi på att generellt rena kroppen från gifter och sjukdomsalstrare, inte minst genom att vitlök har en viss effekt mot så många sjukdomsalstrare.

Vitlök vid sårvård

Vitlöksaft är ett effektivt antiseptikum på alla typer av sår. Vitlök kan ge en effektiv mot sårbakterier och svamp. Vitlök kan dock verka irriterande på huden .


Vitlök mot eksem

Den eteriska oljan eller färsk vitlök utblandad med olivolja tar bort klådan från och kan medverka till att läka ut eksem. Detta beror mest troligt på att vitlök har en uttorkande effekt.

Tungmetaller

Svavelföreningarna i vitlök hjälper till att föra ut tungmetaller från kroppen. Detta kan ha effekt på kvicksilver men har ingen effekt på bly.

Vitlök förebygger cancer

Flera studier har pekat på att en kost rik på vitlök och annan lök kan förebygga vissa cancersjukdomar. Detta gäller särskilt cancersjukdomar i tarmarna.

Dosering

Magen tolererar inte gärna höga doser av vitlök men kan vänja sig. En kur börjar därför typiskt på en liten dos av 1 - 3 klyftor per dag.

Efter detta har kroppen vants sig vilket bl.a. gör att du inte luktar alls lika mycket längre. Kan nivåerna av vitlök gradvis höjas. Höjning av dosen kan innebära att du börjar lukta vitlök igen. Lukten minskas om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor. Bland annat eftersom att gröna grönsaker och kryddor hjälper levern med sitt reningsarbete.

Används vitlök för att föra ut tungmetaller måste vitlök kompletteras med en kost rik på mineraler. Orsaken är att tungmetaller är luriga rackare som vill stanna kvar i våra kroppar och kroppen hellre har tungmetaller i kroppen än inga metaller alls. Det behöver med andra ord finnas andra metaller tillgängliga för att kvicksilvret ska föras ut.

Varningar, Säkerhet och Interaktion

Vitlök är inte giftigt men höga doser kan vara ansträngande för magen. Kurer behöver därför starta i små doser.

Färsk vitlök på huden kan orsaka kraftig irritation. Färsk vitlök ska aldrig läggas direkt på huden eller på sår utan bör blandas i olja.

Vitlök kan sänka blodsockerhalten och kan därför samverka med diabetes mediciner med motsvarande verkan. Vitlök kan kombineras med dessa för att möjliggöra en lägre dosering men blodsockerhalten måste följas. Resultatet kan annars bli för lågt blodsocker.

Mediciner som ökar blödningsbenägenheten kan förstärkas av vitlök som har motsvarande effekt. Detta gäller bl.a magnecyl och warfarin.

Vitlök kan påverka vissa mediciner mot HIV på sådant sätt att blodnivåerna av medicinerna minskar.

Hundar och katter saknar enzym som vi har. Detta innebär att svavelföreningarna i vitlök kan vara farliga för dessa djur.

Om du lider av trög mage bör du vara försiktig med vitlök eftersom vitlök har en förmåga att i längden torka ut tarmen vilket kan bidra till förstoppningar.


Aktiva ämnen och Farmakodynamik

Färsk vitlök är rik på ett flertal vitaminer och mineraler...

 • Kalcium.

 • Folat.

 • Järn.

 • Magnesium.

 • Mangan.

 • Fosfor.

 • Kalium.

 • Selen.

 • Zink.

 • B1-vitamin.

 • B2-vitamin.

 • Niacin.

 • C-vitamin.

I vitlök finns högvärdiga näringsämnen och komplexa föreningar som bidrar till dess positiva effekt på hälsan. Ett stort antal ämnen har identifierats i vitlök. Ämnen Alliin är en svavelförening som är luktlös. Ämnet omvandlas i kontakt med luft till allicin som tros stå för en del av vitlökens effekt på hälsan. Allicin ger förövrigt vitlöken dess lukt.

Ett långt fler antal andra ämnen bidrar till effekten av vitlök. Över 50 olika svavelföreningar finns. Mer än 100 troligen aktiva ämnen finns. Exempel är citral, terpener terpenalkoholer (geraniol och linalol) m.m.


Kom dock ihåg att sätta ner vitlöken i maten sist av allt. Om du vill ha den goda effekten av vitlöken så bör inte vitlöken var i värme över 40 grader under en längre period. Vitlöken i potatisgratäng är exempelvis helt värdelös.


RSS 2.0