Kalcium (ca)
Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom också hjärtats kontraktion och medverkar vid blodkoaguleringen. Kalcium reglerar även många av cellernas funktioner och behövs för vissa enzymers aktivitet.
Den största delen av organismens kalklager finns upplagrat i benvävnaden och tänderna, en mindre del finns upplöst i kroppsvätskorna eller är bundet till proteiner. För att kalcium skall upptas normalt, förutsätter det att det finns magsyra, D- och C-vitamin i tillräckliga mängder.
Upptagandet av kalcium hämmas av livsmedel som innehåller fytin, exempelvis vetekli och spannmål. Upptaget hämmas även av livsmedel som innehåller oxalsyra, exempelvis spenat, rabarber och tomat.
Fytin kan elimineras genom att man långtidsbakar brödet och genom att man lägger kli och spannmålsprodukter i blöt 8 -10 timmar innan det skall användas.
Dagsbehov Av Kalcium
Rekommenderat dagligt intag av kalcium:
- Män: 600 mg
- Kvinnor: 800 mg
- Gravida: 1000 mg
- Ammande: 1000 mg
- Barn: 360-700 mg
Behovet av kalcium varierar med bl.a. ålder och kön.
Brist På Kalcium
Vid allvarliga brister på kalcium kan Rachitis (engelska sjukan) utvecklas, men även mjuk och porös benstomme, tandskador, muskelkramper, blå fingrar och tår. Kramper kan uppträda i tarmen med förstoppning och katarr som följd.
Ofta kan man se skenbara mentala tillstånd som nervositet, sömnlöshet, depression och nedsatt smärttolerans. Nedsatt produktion av magsyra och menstruationssmärtor.
Risker Med Kalcium
Vid långvarig överdosering speciellt i kombination med avsevärda mängder D-vitamin kan kalcium fällas ut i njurarna, vilket medför att njursten bildas och att förkalkningar uppstår. Det kan emellertid motverkas med magnesium och B6-vitamin.
Livsmedel Med Kalcium
Större mängd kalcium återfinns i bland annat mejeriprodukter som ost och mjölk. Kalcium finns även i frön, spannmål och färska grönsaker. Sesamfrö och solrosfrö är speciellt bra källor.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:
- 25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur
- 20% Matbröd och fikabröd
- 18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
- 13% Mjölk, fil, yoghurt
- 7% Frukt, bär, juice
- 6% Potatis
Här nedan är en tabell med innehåll av kalcium i olika livsmedel:
Livsmedel | Portionsstorlek | Mängd Kalcium per portion, mg |
---|---|---|
Grönkål | 125 g | 310 |
Lättmjölk | 200 g, 2 dl | 220 |
Ost (45+) | 15 g | 120 |
Sardiner i olja (med ben) | 50 g | 96 |
Musslor | 100 g | 88 |
Broccoli | 75 g | 77 |
Torsk | 125 g | 36 |
Nötkött (innanlår) | 125 g | 35 |
Ägg | 60 g, 1 st | 30 |
*