Aspartam

(Läs föregående inlägg först)

Aspartam är ett protein som ger 4 kcal per gram. Det fullständiga namnet för substansen är aspartyl-phenylalanine-1-methyl ester. Det är en kombination av ämnena asparginsyra, fenylalanin och metanol (träsprit). (!!!)

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar. Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 180 gånger sötare smak används aspartam i mindre doser än socker. Aspartam kan ha en laxerande effekt vid överkonsumtion.


När aspartam bryts ner i kroppen bildas metanol dvs. träsprit. För att sätta saken i perspektiv bör man dock tänka på att man från ett glas apelsinjuice får i sig långt mer metanol än ett glas aspartamsötad saft ger. I apelsinjuicen så är metanolen dock bunden i pektin vilken hindar kroppen från att ta upp metanolen, så det är riskfritt att dricka juice.

Huruvida befolkningen i allmänhet egentligen påverkas av den obundna metanolnedbrytningen av aspartam medför är omdebatterat och i nuläget oklart.


____________________________________________

Det verkar ju helt klart vara bättre för tänderna, Men om man dricker stora mängder så är det nog inte så bra för kroppen med tanke på metanolet. Visserligen är ju inte socker heller särskillt nyttigt, men där har vi ju i alla fall vetskap om vad som kan hända osv. sen med tanke på att de inte vet vad konsikvenserna i vår kropp blir, framförallt när vi dricker stora mängder (i min värld från 1 liter i veckan) så kanske man inte ska riskera det.. speciellt när man är gravid.

(enkel matte: Håller man sig till 1 liter i veckan under hela grav.tiden så blir det ju hela 40 liter. om man då är gravid i 40 veckor, och den här veckan har jag druckit 2 liter och då även varit sugen på mer)

På vissa forum som jag läst i nu så hävdar folk att det inte alls är bra. I andra tvärt om och då använder de argumentet att aspartam finns naturligt i frukt osv. Men det stog ju klart och tydligt i texten från wikipedia att aspartamet då är bundet i pektin så därför blir det helt ofarligt.

Det var krångligt det här, Och nyfiken som fan blev jag.. Jag måste nog läsa mer om det.. eller hitta någon människa som vet mer. Någon som vet mer?

Light produkter har aldrig varit någonting som jag gillat smakmässigt, men jag kanske provar endå bara för att kolla skillnaden. Jag har faktisk aldrig druckit Coca cola Zero.


*


Babbel

KUL! Jag skrev nyss ett djävla inlägg på den här skitbloggen och allt försvann!!! TACK FÖR DET!!!

Well,
Jag kan ju säga så mycket som så att jag inte kommer att skriva om allt. Inlägget var nämligen ganska långt!
Men lite av de jag skrev gick ungefär så här:

Jahapp, då sitter man här och jobbar igen a´la 12 timmarspass hela helgen lång. Det går rykten i radio, tv och tidningar att det ska bli kanon väder just denna helg då jag kommer ligga i en komaaktig sömn hela dagarna. Men jag ska faktiskt göra mitt bästa för att ta mig upp hysat tidigt för att få smaka lite på solen, sen kan jag ju gå o lägga mig en timma eller två innan jag ska börja jobbet igen klockan 19.

Hur är det, Öppnar arons på måndag eller inte? Nån som vet?


Juni månad är en bra månad. Måndag 1 Juni börjar ett av mina favvo program Boston Tee Party. Jejj!! Jag längtar!

Den 15 Juni kommer släkten upp från götet och ställer till med fetfest i en vecka ute i stugan, Gransjö. Min kära styvfar fyller nämligen hela 75 bast!! Det ni!

Sen den 24 Juni börjar min första semester för den här sommaren och då bär det ner till Borlänge och vankas festival för hela slanten. Peace and love here I come!

Ett
Problem bara: Biljetterna till själva festivalen köpte vi för lääängesen. Dessvärre planerade vi då att vi kunde spara in lite på pengarna och bo på campingen i tällt. Men efter att jag fick reda på att jag var gravid så kändes inte den tillfälliga sparsamheten som en särskillt bra idé.
Vi ska alltså boka stuga, vandrarhem eller möjligtvis ett billigt hotellrum, Hoppas det finns kvar något sånnt än, risken är att det inte finns det.. och risken är stor.

Men sova på liggunderlag i ett varmt, trångt tällt som är (uppenbarligen) totalt motagligt för div. ljud och lukter förstår nog alla att jag inte kännes något vist sug efter. Sen efter vår erfarenhet från förra årets campingplats på hultsfered, då vi inte bara kände oss som tusen år äldre än alla andra, så känns det inte alls lockande att träffa på idioter som skämtar om barn som blivit våldtagna osv. Jag blev nog arg då.

Så håll tummar och tår för oss :)

Nu ska jag avrunda här och hoppas på att detta ilägg inte försvinner.

________________________________________________________


Hehe, ja det verkar ju sannerligen bara vara jag som reflekterat över att vatten luktar gott, jag ska  gå in lite djupare och försöka komma på varför det luktar gott, då kanske ni upptäcker det oxå ? :D

Johanna: Men är det inte en massa gift i coca cola zero? Typ aspartam?
Ska googla...


*


Kaffe vs cola

Det verkar vara en djävla omöjlighet för mig att få i mig Kaffe nu för tiden. Jag kan gå runt och vara toksugen, men direkt jag ska sätta mig ner och börja dricka och får den första klunken i min mun så känner jag bara hur fel det känns, jag får helt enkelt inte i mig skiten!
Det som är konstigast är att jag tycker att det smakar kaffe, men ändå är det någonting som inte är gott (?)... Låter jag knäpp nu?

Istället så har jag blivit besatt (eller, besatt och besatt... sugen kanska jag ska uttrycka det) på Coca Cola, någonting som jag inte alls har druckit mycket av sen gymnasiet, och jag får inte nog av det.. förutom att jag tycker att man blir så djävla äcklig i munnen av skiten. Men men.. Ni förstår mitt problem. Jag som inte alls gillar att trycka i mig en massa produkter med socker har helt plötsligt blivit encoca cola slukare (!)

Jag åste hitta en lösning!

För övrigt så vil jag bara berätta att vatten luktar så fruktansvärt gott. Har ni tänkt på det? När man är i duschen så känner man ju vattenlukten, och det luktar sååååå friskt!

Nåja. I morgon är det fredag och min långledighet är över för den här gången. Solen har hittat upp hit till norr och det ska bli rekordvarmt här i luleå under hela helgen.. Dessvärre kommer jag att jobba hela nätterna från klockan 19-07 och antagligen sova hela djävla dagarna för att orka med.. Piss var det med det.

Well jag ska försöka att inte vara mer bitter än jag redan är.

Sist menn inte minst så ska jag nämna att min kära katt Cleopatra nu har blivit opererad idag. Just nu i stunden ser hon ganska ledsen och förvirrad ut, men det blir som bättre och bättre, så jag hoppas att det blir bra tillslut. Hon är ju bland det finaste jag har.
Jag bussar på en bild på henne en annan dag.



*

lite av varje i natten

Nu sitter jag här igen på nattjobb och har tråkigt. Som vanigt så är jag toktrött och håller på att somna sittandes och som vanligt så sover den jag jobbar med. När man är trött om natten så är det alltid en fördel att jobba med någon som inte kommer hit i rutin för att sova. Man kan lixom hålla varandra vakna genom att prata, spela spel, kolla upp saker på Internet osv.. men tyvärr är inte alla så. Så då är det bara att bita ihop, det är ju trots allt bara en natt nu.

Klantig som jag är så har jag glömt mina "må-illa-tabletter" hemma i natt. Ett stort misstag!

Idag hos barnmorskan fick jag och Robin frågan om vi var släkt. Haha, nej tack! Men hon menade att det var ganska valigt att det kom par som var släkt. Jag vet inte vad ni tycker, men i mina öron låter det Djävligt fel! Fy fan!!!

Kom att tänka på en fin bit nu


Tyvärr så får jag inte sova sen i morgon när jag slutar jobbet. Ska nämligen på ett möte klockan 11.00 och är ju hemma runt halv åtta. Så att sova mellan halv åtta och halv tio känns ganska onödigt om man säger så. Jag lär ju bara bli ännu tröttare. Så istället tänte jag äta lite frulle, sen väcka Robin och sen gå på en prommis innan mötet. Efter mötet blir det mest troligt lunch på Exotic sen bär det kanske av hemåt.. vad vet jag?

Nä nu ska jag slå på nån film.


*

Det finns kärlek överallt

Idag när jag och Malla var på våran dagliga promenad tillsammans så såg vi att någon tagit sig tiden att skriva "KÄRLEK" med plastpåsar på ett stängsel. Det var fint. Så i kväll då jag och robin var och fikade med Robert och Fredrik så passade jag på att ta med mig kameran så jag kunde ta kort på konstverket :D




*

Veckans Tips!

Rätt solkräm!

Rosenserien
200 ml

Solkräm som stimulerar hudens melaninproduktion. Ger en snabb och varaktig solbränna. Skyddar mot skadlig UV-strålning. Används före, under och efter solbad. Utmärkt även vid solning i solarium. Naturlig solskyddsfaktor 5.

Solrosolja, olivolja, palm- och kokosfettsyra, citrusoljor, karoten, E-vitamin, valnötsextrakt, lawsoniaextrakt, panthenol.


170 kr

Mycket skön att ha på sig. Kladdar inte, luktar när man smörjer in sig men inte efter att den gått in i huden, helt naturlig och dryg!



Jag passar på att slänga in lite reklam för min deo också, Den är tok bra och sjävligt dryg, jag har nog aldrig haft en deo så länge som denna! Dessutom luktar den väldigt gott!

80 ml

Helt klart en superbra deodorant. Svensk hudvård med tillverkning i Sverige. Mild aktiv alkoholfri deodorant som håller dig fräsch länge. Citronester förhindrar uppkomst av dålig lukt. Naturligt fri från aluminiumklorid. Dryga, basen är gjord av Aloe vera gelé istället för vatten. Fri från mineraloljor och andra skadliga kemikalier. Ekologisk hudvård utan animaliska ingredienser Ej testat på djur. Dermatologisk testad på känslig hud. Äkta rosenolja som många doftallergiker tål. Miljövänliga förpackningar. Tillverkningen sker i Sverige.

Citronester som förhindrar uppkomst av dålig lukt. Naturligt fri från aluminiumklorid. Innehåller Aloe vera gelé, växtcellulosa, propandiol (från kokos), kokosoljaester, citronester, rosenessens, växtparfym.


189 kr



(aluminiumklorid är en av orsakerna till bröstcanser)


Det finns inga konstiga medel i dessa produkter som sen ger en massa bieffekter och förgiftar din kropp. Bara naturligt och bra!


*


varken händig eller rik?

Stackars de killarna som varken är händiga eller rika. De får helt enkelt hoppas att det finns någon kvinna som attraheras av dem av någon annan anledning. Kanske ett hjärta av guld?

http://www.aftonbladet.se/wendela/relationer/article3331705.ab


*

Redan viktökning

Jag har redan gått upp 3 kg och jag är bara i vecka åtta, så nu kör jag stenhårt på promenader överallt helatiden, det är ju knappast den som växer som väger lixom.. bara mitt sug efter att STÄNDIGT äta (det minskar faktiskt illamåendet för mig ofta).

Nu ska jag sova. I morgon jobbar jag mitt sista 07-15 pass och är sen låångledig i en vecka (om jag inte går ut extra).  Det ska bi otroligt skönt, dessvärre hörde jag att vädret vänder nu... det var ju tråkigare, men om jag tänker riktigt possitivt så kanske den fina sommaren kommer tillbaka inom kort :)


hejs!


*

+




*

Olika gårdag

Gårdagen blev aningen bättre med tiden. För att pigga upp mig själv satte jag mig på ballkongen och slöade i 3 timmar! Det var underbart, där satt jag och drack coca cola och surrade med malin på telefonen. Robin kom hem kring 16.30 och då hade jag precis upptäckt att det stramade i mitt ansikte så jag hade redan gått in.

Jag slog mig ner vid datorn och talade med Johanna på MSN det var ett bra samtal, hon kan verkligen få mig på bra humör.
Till middag blev det Tacorullar. Fan va gott det var!
Sen blev det långprommis runt sjön in till stan för att fika med Robert och Fredrik. Det är roliga killar det där, fan också, alltid lika glada, bittra och ändå possitiva. haha.

Jajja, nu ska jag sluta babbla. För nu ska jag gå till jobbet.

GRATTIS KÄRA SNUSMUMMRIK (Robin) 25 år!!



*

....

Jag vet inte riktigt hur jag ska utrycka mig, men dagen blev helt enkelt inte riktigt som jag hade hoppats på. Känns inte alls nå kul just nu. Jag antar att jag får ta och ringa någon glad person som kan få mig på bättre tankar. Sitta här och deppa det vägrar jag!

Sen ska jag kolla in en bänk som Linda presenterade för mig. Ska mäta och se.


*

Hej och godnatt.

Jag missade bussdjävulen hem från jobbet, så det var ju bara att börja stega hem. Jag är så ovan att tänka på att jag måste kolla på klockan då jag alltid går hem,  så när jag insåg att klockan var för mycket så insåg jag att jag inte hade så mycket till val.
Väl hemma efter färden så är jag inte alls hungrig nå mer. Så nu kollar jag mest på när robin bakar och funderar på att gå o duscha.

Bättre lycka i morgon. Det blir lunch med damerna klockan 11.00
Efter det ska jag kolla på lite kläder. Möjligen köpa nya sockar om inte annat hittas.


Godnatt



*

Hungrig!

Smidig som jag är så har jag haft noll matlust idag, jag tvingade i mig lite soppa till middag här på jobbet, åt även nån plätta till lunch, annars har jag inte lyckats få i mig någonting, inte ens Kaffe!
Men nu djävlar, Nu vaknade djuret i mig till liv, och jag drömmer om rätter som tacorullar, klyftpotatis med quornfilé, sås och sallad, Potatissallad med grillade chaminjoner, majskolvar, rödbetor och olika fejk-kött! Jag kan fortsätta på listan i evigheter!

Fan va hungrig jag blev. Måste nog till och med ta bussen hem från jobbet istället för att ta min vanliga gammla prommis hem. Nu ska Bättan äta!

Sen efter att jag har suttit och frossat i mig olika taco-variant-rullar så ska jag och  Robin baka till hans födelsedag.
Det kommer att bli succé, han kan ju sånnt där han kakmonstret.


*


Jag använde tiden till att sitta i solen och äta glass




Jag använde tiden till att sitta i solen och äta glass



Jag hade kunnat titta satan rakt i ögonen

För att sedan spotta han i ansiktet



Men jag orkade inte ta mig tiden



-Liv 08-




*


Namnbyte.

I tre års tid (minst) har jag sagt att jag ska göra det och nu är det äntligen gjort. Jag har bytt efternamn. Jag har sakert varit och hämtat blanketter på skattekontoret 3-4 gånger men varenda gång så har jag kommit hem med dem och tänkt "jag ska fylla i de där någondag här framöver, och lämna in" Men varenda gång så har jag tappat bort dem eller så har de råkat bli förstörda av att jag spillt kaffe på dem. Nu gick jag bara in på kontoret, fylde i skiten där och lämnade in på en gång. Lite smidigare (man lär av sina misstag).

Så, vi får se hur fort det går. Det var igår jag fixade, så kanske nästa vecka?
Äntligen kommer jag heta samma som min bror.

Då heter jag alltså Ranweg. Liv Ranweg.

Annars då?
Na, händer inte så mycket. Och det som händer vill jag inte skriva om just nu.. hahah!!!

nä, vet faktiskt inte alls vad jag mer ska skriva. Så ni får väl ha det så bra så länge :)
I morgon är jag i alla fall ledig från nobbet, så då kan vi busa om ni vill.


*

Så djävla cool dans!

Så djävla cool dans!


Eller hur!



*

"Snötippning förbjuden"

Tyvärr ser man inte hur gigantisk snöhögen är, för jag ville ju få med skylten, smidig som jag är så resulterade det i att man varken ser skylten eller snöhögen.. hahah!!!

Well, ni ser ju på ett ungefär :)



Dessutom var det typ den enda snön som fanns kvar, så det såg djävligt uppkäftigt ut.



*

Klädbeställningen kom idag

Har nyss hämtat ut paketet jag bestälde. Det är verkligen altid lika kul när kläderna kommer så man får prova och bli nöjd :)

Här är min nya volcom väska. Aningen liten men jag kände att jag behövde en liten oxå.. inta bara stora.



de nya Sneeky steeve skorna :)


Snyggt bälte från Lowlife


Slutligen Pumajackan. Tyvärr så är bilden lite mörk, men den e snygg :)



Stökigt ser det ut oxå, men så farligt är det faktiskt inte. hehe


Hejs!


*

Dr. Laura schlessinger

Dr. Laura Schlessinger är en känd radiopratare i USA som ger råd till
personer som ringer in till programmet. För en kort tid sedan svarade hon
en av de som ringde med en hänvisning till 3:e Mosebok 18:22, att
homosexualitet är en verderstyggelse som inte under några omständigheter
kan accepteras.
Det följande är en översättning av ett öppet brev till Dr. Laura skrivet av
en amerikansk medborgare vars namn är okänt.


"Kära Dr. Laura
Tack för att du gör så mycket för att lära upp folk vad gäller Guds bud.
Jag har själv lärt mycket av dig och försöker dela med mig av dessa
kunskaper till så många jag kan. Om någon försöker försvara homosexualitet
så påminner jag dem bara om 3:e Mosebok 18:22 där det klart och tydligt
står att homosexualitet är en vederstyggelse så är den saken
färdigdiskuterad. Men nu måste jag erkänna att jag behöver några råd kring
hur jag skall följa några andra av Guds bud.

1) Varje gång jag bränner en oxe som offer vet jag att detta ger en doft
som behagar Herren (3:e Mosebok 1:9). Problemet är att grannarna klagar.

2) Jag önskar sälja min dotter som slav (2:a Mosebok 21:7). Med dagens
prisnivå, vad anser du vara ett skäligt pris?

3) I 3:e Mosebok 24:44 står det klart och tydligt att jag får äga både
manliga och kvinnliga slavar så länge de är köpta från ett grannland. En
vän till mig hävdar att detta bara gäller mexikaner och inte kanadensare.
Här behöver jag hjälp. Får jag äga kanadensare?

4) Jag har en granne som insisterar på att han skall arbeta på sabbaten.
2:a Mosebok 35:2 är helt på det klara med att han måste dräpas.. Är jag
moraliskt ansvarig för att göra detta själv?

5) En av mina vänner menar att även om det är en vederstyggelse att äta
skaldjur (3:e Mosebok 11:10), så är homosexualitet värre. Jag håller inte
med. Vem av oss har rätt?

6) I 3:e Mosebok 21:20 står det i klartext att jag inte får närma mig
Guds altare om jag ser dåligt. Jag måste erkänna att jag lider av viss
närsynthet och använder glasögon. Måste synen vara helt perfekt eller kan
vi acceptera ett visst svängrum i denna fråga?

7) De flesta av mina bekanta går till frisören. De klipper håret på
sidorna och rakar skägget i kanterna. Detta är tydligen en synd enligt 3:e
Mosebok 19:27. Hur bör de straffas?

8) Jag har läst i 3:e Mosebok 11:7-8 att jag inte skall röra vid några
rester av en död gris eftersom det gör mig oren. Kan jag fortsätta spela
amerikansk fotboll om jag använder handskar?

9) Min morbror har en gård. Han syndar mot 3:e Mosebok 19:19 eftersom han planterar olika grödor på samma jord. Hans fru är inte mycket bättre
eftersom hon går klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmaterial
(vanligen en blandning av bomull och polyester). Han har också den fula
ovanan att svära mycket. Är det verkligen helt nödvändigt att vi samlar
HELA byn bara för att stena dem (3:e Mosebok 24:10-16)? Är det inte lika
lätt bränna dem till döds på ett familjebål som vi brukar göra med
människor som ligger med sina släktingar (3:e Mosebok 20:14)?

Jag vet att du gått på djupet med denna typ av frågeställningar. Så jag är
helt säker på att du kan hjälpa mig. Tack för att du ständigt påminner oss
om att Guds ord är evigt och oföränderligt.
Med vänliga hälsningar från en trofast lärjunge och tillbedjande fan."


*


We are the world!

Vackert!




*

Dina spruckna läppar talar mig sanning


Jag hade kunnat lämna dig ifred
men sorgen på dina läppar skrek högre
än dina viskningar om att jag kunde gå

Din blick börjar leta sig efter väggarna
och dina tänder efter flisor på läppen

Du var så liten

Just i det ögonlicket kändes det som att
du kunde rymmas i min hand

Och jag skulle tagit upp dig
För allt i världen önskade jag att jag
kunde ta upp dig



Men du stod där du stod
och jag stod där jag stod
Du tittade på väggen
och jag tittade på dig



Det gick långa sekunder
så möts våra blickar
och du släpper fram en tår
"förlåt"


Jag ler
stryker dig varsamt i håret
"Är det lugnt om jag sover här i natt, jag behöver någon att pyssla om"


Med heta kinder och snyfftande ord
"Klart jag ställer upp"


-Liv Norberg 08-



*


Skör i sinnet

Idag klev jag upp vid 2 tiden och ja, jag VET att det är alldeles för tidigt för att jag ska kunna hålla mig vaken hela natten sen. Men det gick bara inte att somna om. Jag får hlet enkelt hoppas på att jag kan somna en stund i kväll före jobbet. Eller hålla tummarna att 4.5 timmar räcker...

Rent allmänt så känner jag mig just nu jätte skör, lättsårad och nästan deppig. Jag måste ju ha drömt något himmla tråkigt, för så här brukar jag inte känna mig det första jag gör när jag vaknar.
Men jag tänkte hiva i mig lite mat, och lite uppiggande örtte och hoppas på att det stärker mig. Möjligen sätta mig ner och plugga lite, det brukar alltid få mig på bättre humör att läsa om intressanta saker.

Nåväl. Värma te var det..


*


Rastlös... jag?

Rastlös?
-Ja, faktiskt. Som fan oxå.
Nu har jag i alla fall fixat in lite info om vitaminer och mineraler.. haha, Mitt sätt att plugga skulle man väl kunna säga. För er som inte är intresserade så är det ju bara att skita i att läsa det. Alla är vi ju inte intresserade av samma saker, och tur är vl det.

Efter den här natten så är det  bara en natt kvar. Det går faktiskt oväntt bra att hålla sig pigg, men man blir ju så sjukt rastlös av att bara sitta. Jag ska väl slå på ett How I met your mother-avsnitt nu, snart blir det vä endå full rulle.

*

Zink (ZN)

Fram till nu har man funnit mer än 70 enzymer som är beroende av zink, och nästan alla ämnesomsättningsprocesser är också det. Det samma gäller hormonproduktionen i hypofysen, sköldkörteln, könsorganen och bukspottskörteln.

Zink ingår i de enzymer som främjar transporten och utforsling av koldioxid, och i amylas som omvandlar stärkelse. Vid syntesen av nukleinsyra (RNA och DNA) och proteiner medverkar zink aktivt. Det främjar nagel och hårväxten, bildandet av ben och läkandet av sår. (zinkpasta på munsår).


Immunförsvarets överordnade organ, thymus, är beroende av zink, samtidigt som det är en beståndsdel i cellernas respirationsenzymer. Zink är dessutom en förutsättning för utnyttjandet av järn och bildandet av blod, normal funktion av prostata och optimalt utnyttjande av A-vitamin.

Zink kan återfinna i alla celler, men har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar.






Dagsbehov Av Zink

Rekommenderat dagligt intag av zink för vuxna:

  • Män: 9 mg
  • Kvinnor: 7 mg
  • Gravida: 9 mg
  • Ammande: 11 mg

Behovet varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Zink

Vid brist på zink kan ett antal besvär uppstå:

  • Hudbesvär som psoriasis, eksem, oren hy, acne, långsamt läkande av sår, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen.
  • Mentala tillstånd som apati, irritation, depression, aggression och dålig inlärningsförmåga.
  • Cirkulations- och blodsjukdomar som åderförkalkning, för högt blodtryck och blodbrist.
  • Matsmältningsbesvär på grund av nedsatt produktion av matsmältningenzym, magsår.
  • Hormonella besvär som sockersjuka, sterilitet, impotens, nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor, missbildningar av foster, störningar i utveckling och tillväxt, prostatabesvär och menstruationssvårigheter.
  • Nedsatt smak- och luktförmåga, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, cancer och senilitet.

Livsmedel Med Zink

Zink påträffas vanligtvis i livsmedel som sill, ostron, musslor, ägg, lamm, lever, oxkött, mjölk, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter, öljäst, nötter, ris, ärter, rödbetor, morötter, solrosfrö och kärnor från pumpan.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 31% Kött, fågel
  • 22% Mjölk, fil, yoghurt och ost
  • 11% Matbröd
  • 5% Korv
  • 5% Potatis

Här nedan är en tabell med innehåll av zink i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd zink
per portion, mg
Nötkött 125 g 10-20
Griskött 125 g 1,6
Havregryn 30 g 0,8
Strömming 125 g 0,7
Gröna ärtor 100 g 0,1
Ägg 60 g 0,1
Banan 50 g 0,1
Vetekli 5 g 0,5



*

Selen (SE)

Selen finns i alla celler, men med en högre koncentration i könskörtlar och sädesceller. Selen hjälper till med funktionen hos vissa vita blodkroppar i kroppens immunförsvar och skyddar cellerna mot tungmetaller som kvicksilver och kadmium.

Selen är liksom E-vitamin en antioxidant som behövs för cellernas skydd mot fria radikaler, men är cirka tusen gånger mer aktivt än E-vitamin. Det förhindrar effektivt oönskade jäsningsprocesser och är därför viktigt för cellernas syreförsörjning.

Dagsbehov Av Selen

Rekommenderat dagligt intag av selen:

  • Män: 40-50 μg
  • Kvinnor: 40 μg
  • Gravida: 55 μg
  • Ammande: 55 μg
  • Barn: 10-30 μg

Behovet av selen varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Selen

Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros.

Sterilitet, impotens, muskel- och ledbesvär, grå starr, hudbesvär och cancer i njurar, urinblåsa, mage, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg är andra selenbristsjukdomar.

Mot slutet av 70-talet rapporterade kinesiska läkare att selen skyddar bl a mot en sjukdom i mjärtmuskulaturen som tidigare varit vanlig hos barn i Keshan, ett mycket selenfattigt område. Hos husdjur kan selen förebygga muskelförtvining.


Risker Med Selen

SkaldjurSelen i stora doser kan vara skadligt. Man kan dock utan risk äta upp till 200 µg per dag. Första varningstecknet är att man börjar dofta vitlök.


Livsmedel Med Selen

Selen påträffas vanligtvis i livsmedel som fisk och skaldjur, kelp, öljäst, ägg, svamp, råris, vitlök och fullkornsprodukter.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 24% Kött och fågel
  • 23% Fisk och skaldjur
  • 17% Mjölk, fil, yoghurt och ost

Här nedan är en tabell med innehåll av selen i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Selen
per portion, µg
Musslor 125 g 70
Grislever 125 g 40
Renkött 125 g 30
Strömming, torsk 125 g 20
Räkor 100 g 20
Griskött 125 g 10
Ris (parboiled)
torr vikt
50 g 10
Ägg 60 g 6
Vetemjöl, rågmjöl 30 g 1

Molybden (MO)

Molybden förekommer i mycket små mängder i alla celler och behövs för olika enzymer, bl a för ombildandet av urinämne till urinsyra. Molybden medverkar till att fluorid lagras in i tandemaljen och skyddar på så sätt mot kariesangrepp. Molybden motverkar kopparförgiftning.

De högsta koncentrationerna finns i lever, mjälte och njurar.

Hur ämnet omsätts i kroppen och vilken effekt det har är ännu ganska okänt.


Dagsbehov Av Molybden

Rekommenderat dagligt intag av molybden:

  • Män: 45 µg
  • Kvinnor: 45 µg

Behovet av molybden varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Molybden

Brist på molybden är inte påvisad hos människa. Hos djur har man sett att lågt molybdenintag har sänkt aptiten och hämmat tillväxten.


Risker Med Molybden

NötterMolybden är i stor utsträckning ogiftigt, men vid överdosering driver det ut koppar  vilket medför att pigmenten förstörs.


Livsmedel Med Molybden

Fullkornsprodukter, ris, vetegroddar, nötter, melass, solrosfrö, ägg, bönor, linser och lever.


Här nedan är en tabell med innehåll av molybden i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Molybden
per portion, mg
Sojamjöl 50 g 0,5
Nötlever 100 g 0,2
Ärtor, gröna bönor 100 g 0,02
Mjölk 2 dl 0,02
Ris (parboiled)
torr vikt
30 g 0,01



*

Mangan (MN)

Mangan transporteras i kroppen av transferrin och deltar i omsättningen av kolhydrater och fetter, cellens försvar mot fria radikaler samt produktionen av thyroxin, sköldkörtelns viktigaste hormon.

Mangan har betydelse för utvecklingen av brosk, benstomme och leder, men är mycket svårt för kroppen att absorbera.

Mangans roll som essentiellt näringsämne för människa är ännu oklar.


Dagsbehov Av Mangan

FullkornRekommenderat dagligt intag av mangan:

  • Män: 2,3 mg
  • Kvinnor: 1,8 mg

Behovet av mangan varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Mangan

Några manganbristsymptom är obalans i innerörat med yrsel och dåligt balanssinne, trötthet, låga kolesterolvärden, sänkt tröskel för epileptiska kramper, eksem och i vissa fall struma.

Hos djur kan man märka av skelettförändringar, förmodligen därför att broskbildningen störs.

JordgubbarFörmågan att absorbera mangan minskar vid högt intag av järn, kalcium, fosfor och fytater.

Risker Med Mangan

Bieffekter med överdosering av mangan har setts i samband med gruvarbete och exponering av industriellt mangandamm som inandats.

Symptomen kan då vara våldsamhet, aggressivitet, nervösa och psykiska besvär.


Livsmedel Med Mangan

Mangan finns främst i vegetabilier som fullkornsprodukter, ris, nötter, havregryn samt bär. Spenat, sallat och rödbetor innehåller också viss mängd.


Här nedan är en tabell med innehåll av mangan i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Mangan
per portion, mg
Lingon 50 g 2
Fullkornsbröd 30 g 1
Ris (parboiled)
torr vikt
30 g 1
Rågsikt 30 g 1
Vetegroddar 5 g 1
Sötmandel 30 g 1
Vetekli 5 g 1
Potatis 200 g 0,2



*

Magnesium (MG)

Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktionerna, hjärtat, hjärnan och skelettet, samt för ett stort antal av de enzymer som behövs för cellernas funktion. Nödvändigt för proteinsyntes och kalciumomsättning.

Magnesium spelar en viktig roll för all vävnadstillväxt och är därför extra viktigt för gravida kvinnor och sportande individer. Även stressade personer har ökat magnesiumbehov.


Den senaste tidens ökande försurning av våra marker och våra förändrade kostvanor har minskat intaget dramatiskt.

Tidigare fick vi i oss dagsbehovet av magnesium genom vår vanliga kost. På senare år har försurningen av våra marker och våra förändrade kostvanor minskat intaget drastiskt - med ökad risk för ohälsa som följd. Tyvärr går det inte att kontrollera magnesiumhalten i kroppen genom ett enkelt blod- eller urinprov.

Eftersom magnesium spelar en viktig roll vid all vävnadstillväxt är ämnet extra viktigt för gravida kvinnor.




Dagsbehov Av Magnesium

Rekommenderat dagligt intag av magnesium:

  • Män: 350 mg
  • Kvinnor: 300 mg
  • Gravida: 450 mg
  • Ammande: 450 mg

Behovet av magnesium varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Magnesium

Magnesiumbrist kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, förvirring, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar, krampanfall, förstoppning och diarré.

De grupper som har särskilt stor risk att utveckla magnesiumbrist är gravida, kvinnor med benskörhet, diabetiker, äldre personer, storförbrukare av alkohol, personer med bristande kostvanor, personer som behandlas med diuretika och digitalis och personer med kroniska mag- och tarmsjukdomar.

De senaste årens forskning har gett en antydan att magnesium har en betydelse vid ett antal sjukdomar som högt blodtryck, benskörhet, åderförfettning, gall- och njursten. Studier har även visat på att höga magnseiumvärden i dricksvattnet (hårt vatten) ger minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar hos både kvinnor och män.


Livsmedel Med Magnesium

Framför allt gröna grönsaker, ärter och bönor med också i fisk, kött och spannmål.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 13% Mjölk, fil och yoghurt
  • 12% Matbröd
  • 12% Kött, fågel, fisk och ägg
  • 10% Potatis


Här nedan är en tabell med innehåll av magnesium i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Magnesium
per portion, mg
Spenat 100 g 88
Mangold 100 g 65
Banan 135 g 45
Gädda 125 g 44
Havregryn 30 g 43
Brysselkål 85 g 25
Nötkött, innanlår 125 g 23
Gröna ärter, djupfrysta 75 g 18



*

Kalium (K)

Kalium behövs för vatten- och syrabalansen, nervfunktionen, musklernas normala funktion och normal njurfunktion.

Kalium är ett mineralämne som har stor betydelse för alla kroppens celler, särskilt för muskelcellerna, till exempel i hjärtat. Det mesta av kroppens kalium finns inuti cellerna, medan bara två procent av kroppens kalium finns i kroppsvätskorna, till exempel i blodet.

Eftersom man har så lite kalium i blodet kan små förändringar av halten kalium i blodet ha stor betydelse.

PotatisarEn mycket liten förändring av kalium i blodet betyder att det har skett en större förändring av kaliumhalten inne i kroppens olika celler. Det kan påverka livsviktiga funktioner i kroppen som till exempel musklernas arbete och hjärtats förmåga att pumpa blodet.


Dagsbehov Av Kalium

Rekommenderat dagligt intag av kalium:

  • Män: 3,5 g
  • Kvinnor: 3,1 g
  • Barn: 0,8-2 g

Behovet av kalium varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Kalium

Brist leder till muskelsvaghet och kramper.

Risker Med Kalium

Mer än 15-20 gram kalium per dag kan orsaka hjärtarytmi (att hjärtat slår oregelbundet) och därmed finns en hög risk för hjärtstillestånd.


Livsmedel Med Kalium

Viktiga källor för kalium är mjölk och fil, potatis, kött och fågel, frukt och juice.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 18% Potatis
  • 15% Mjölk, fil och yoghurt
  • 12% Frukt, bär och juice
  • 12% Kött, fågel och ägg


*


Jod (I)

Jod är ett livsviktigt grundämne som ingår i de ämnesomsättningshormoner (tyroxin och trijodotyronin) som bildas i sköldkörteln och bl a stimulerar förbränning och bildande av proteiner. Hormonerna tyroxin och trijodotyronin stimulerar bl.a. kroppens tillväxt och utveckling. Sköldkörteln lagrar jod i thyreoglobulinmolekyler som fyller blåsorna i sköldkörteln. Får man inte i sig tillräckligt med jod börjar sköldkörteln växa för att kompensera jodbristen.


Dagsbehov Av Jod

Rekommenderat dagligt intag av jod:

  • Män: 0,15 mg
  • Kvinnor: 0,15 mg
  • Gravida: 0,175 mg
  • Ammande: 0,2 mg
  • Barn: 0,04-0,12 mg

Behovet av jod varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Jod

Brist på jod i maten anses vara den vanligaste orsaken till struma (förstoring av sköldkörteln). Struma var vanligt förekommande i vissa delar av Sverige så sent som under mellankrigstiden. Joderat bordssalt introducerades på 20-talet

Eftersom huvuddelen av hushållssaltet joderas förekommer inte jodbrist längre. Livsmedelsindustrin och storhushåll använder dock inte alltid salt som är jodberikat. För den som ofta äter färdiglagad mat kan jodintaget bli onödigt lågt. De som medvetet minskar på saltkonsumtionen bör också vara angelägna om att bara använda jodberikat salt.

Brist på jod kan även leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.


Risker Med Jod

SaltEtt för högt intag av jod kan påverka tyroideas (sköldkörtelns) funktion och leda till hormonella störningar.

Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets tyroidea (sköldkörtel) utan att detta påverkar moderns hälsa. Det beror på att fostret är känsligare.

Också under amningsperioden bör moderns jodintag vara kontrollerat, då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Det är viktigt att undvika ett för högt jodintag under graviditet och amning eftersom förändringar i cirkulerande tyroideahormonnivåer (koncentrationer av sköldkörtelhormoner) kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling.

Om du använder havsalgprodukter under graviditets- och amningsperioden bör du vara försiktig. Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott.

Livsmedel Med Jod

Jod finns i saltvattensfisk, skaldjur och berikat salt. Mjölk, ägg och ost är mer måttliga källor. Algprodukter som säljs som näringstillskott, kan i vissa fall innehålla höga jodhalter. Olika preparat har visat skilja sig mycket i fråga om jodmängd, vilket kan bero på att de utgår från olika alg-arter med högst betydande skillnader i jodhalter.

Salt som används i storhushåll och inom livsmedelsindustrin saknar ibland jod, trots att livsmedelsverket rekommenderar jodberikning. Grovt salt, som används t ex i saltkvarnar, är inte jodberikat.


Här nedan är en tabell med innehåll av jod i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd jod
per portion, mg
Torskrom 125 g 0,25
Musslor 100 g 0,25
Saltvattensfisk 125 g 0,03-0,1
Jodberikat salt 2 g 0,1
Mjölk 2 dl 0,01-0,04



*

Fosfor (P)

Fosfor är nödvändig för bildning av ben och tänder samt ingår i många av de enzymer som styr näringsomsättningen och har därmed en viss betydelse för omsättningen av fett och kolhydrater. Det är dessutom en beståndsdel av den viktiga ATP-molekylen, som är kroppens viktigaste energireserv.


Fosfor medverkar även vid bildandet av nukleinsyra, som bär på arvsanlagen, och ingår i fosfolipiderna som reglerar fettomsättningen och blodets fettbalans. Det har betydelse för utnyttjandet av hormonerna, genom att fosforhaltiga föreningar transporterar hormonerna från cellmembranens yttersidor in i cellerna.

Den största delen av all fosfor, cirka 86 %, som finns upplagrad i kroppen finns i ben och tänder i form av svårupplösliga kalcium-fosforföreningar. 8 till 9 % finns i musklerna och resten i organen och blodet.

Dagsbehov Av Fosfor

Rekommenderat dagligt intag av fosfor:

  • Män: 600-700 mg
  • Kvinnor: 600-700 mg
  • Gravida: 700 mg
  • Ammande: 900 mg
  • Barn: 280-540 mg

Behovet av fosfor varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Fosfor

Fosforbrist kan ge besvär med bukspottkörteln, kalciumförluster, mjuk benstomme, tandbesvär, viktförlust, hämmad tillväxt, försämring av nervernas och hjärnans kapacitet samt allmän svaghet.

Fosforbrist är mycket sällsynt men kan i vissa fall uppstå vid behandling med magsyrahämmande läkemedel som Antacida.


Risker Med Fosfor

Om man ständigt har ett för högt intag så förskjuts blodets syrabasbalans i sur riktning, vilket i sin tur resulterar i att stora mängder kalcium mobiliseras från benstommen, för att kompensera kroppens försurning, och i en förening med fosforöverskottet förs ut med urinen.

Till följd av fosforöverskottet uppstår en kalciumbrist och dessutom en kraftig ökning av blodets fetthalt och därmed möjliga cirkulationsbesvär. En kosthållning som innebär stora mängder kött leder till att man får i sig 3 till 4 gånger mer fosfor än nödvändigt, vilket kan ge hälsomässiga följder.


Livsmedel Med Fosfor

ÄrtskidaFosfor finns mest i fisk, kött, fjäderfä, ägg, ris, korn, mejeriprodukter, öljäst, lecitin, ärtväxter och torkad frukt.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 16 % Kött, fågel och ägg
  • 11 % Ost
  • 11 % Matbröd
  • 3 % Mjölk, fil och yoghurt



*


Järn (FE)

Järn är ett viktigt spårämne i den mänskliga kroppen. Järn ingår i blodets hemoglobin, för transport av syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla vävnader och koldioxid den motsatta vägen, samt i många cytokromer för transport av elektroner. Järn ingår även i enzymer som i mitokondrierna styr cellernas respirationprocesser.


En vuxen person innehåller cirka 4 gram järn, varav merparten finns i de röda blodkropparna hemoglobin. En mindre del i muskelns röda färgämne myoglobin, små mängder finns upplösta i blodplasman, kroppsvätskorna och utgör en beståndsdel i en lång rad enzymer.

Cirka 20% är deponerat i lever, benmärg och mjälte, varifrån det kan mobiliseras vid behov.


Dagsbehov Av Järn

Rekommenderat dagligt intag av järn för vuxna:

  • Män: 10 mg
  • Kvinnor: 10 mg (vid mensturation 18 mg)
  • Gravida: 18 mg
  • Ammande: 18 mg

Behovet varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Järn

Järnbrist kan uppstå om det järn man får genom maten inte ersätter det kroppen förlorar vid svettning, blodförlust och normal avstötning av celler.

Brist på järn kan ge anemi (blodbrist), nedsatt fysisk prestationsförmåga, trötthet, hjärtklappning, andfåddhet etc. Vid svår järnbrist kan det också uppstå förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, samt i huden och naglarna.

Det finns även en del som tyder på att järnbrist kan vara en bidragande orsak till rastlösa ben.

Brist kan vidare förorsakas av underskott på magsyra samt brist på B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, folsyra, zink, koppar eller mangan
.

Järnunderskott kan medföra blodbrist, cancer, leverbesvär, kronisk gikt i lederna och mottaglighet för infektioner.

Kvinnor drabbas oftare än män av järnbrist p.g.a. menstruation. När menstruationen upphör sjunker järnbehovet, men vid graviditet är behovet ändå stort.


Även barn och äldre, som äter lite och/eller ensidigt kan råka ut för järnbrist.

Kroppen tar upp 5-10 procent av det järn som finns i maten. Järnet i kött och blodmat är lättast för kroppen att utnyttja. Dessa livsmedel kan göra det lättare att ta upp järn i bröd och grönsaker. Vitamin C kan förbättra upptaget av järn, medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det.

Blodbrist samt blekhet, trötthet och kraftlöshet. Drabbar kvinnor oftare än män. Järnförluster p g a mensblödningar kan variera mycket mellan olika kvinnor. En del kvinnor behöver därför mer järn än kosten kan ge och bör periodvis komplettera kosten med järntillskott.


Risker Med Järn

Överdosering av järn under längre perioder kan medföra hämosideros (avlagring av järn i vävnaderna) speciellt i lever, mjälte, bukspottkörtel, hjärta och leder. Att överdosera järn är svårt då kroppen bara tar upp den mängd den behöver, förutom då det gäller hemjärn som är vanligt förekommande i exempelvis rött kött.

Järn i större mängder är giftigt, särskilt för barn; ca 3 g (3 000 mg) räknas som dödlig dos för tvååring. Järntabletter ska därför förvaras oåtkomligt för barn.

Obs! Samtidigt intag av C-vitamin, t ex ett glas juice, gör det lättare för kroppen att ta upp järn ur födan. Te och kaffe gör det svårare.


Livsmedel Med Järn

Järn påträffas vanligtvis i livsmedel som inälvsmat (speciellt lever), ägg, fisk, fjäderfä, bladgrönt, fullkornsprodukter, katrinplommon, russin, öljäst, rödbetor, vetegroddar, sesamfrö, vallmofrö, solrosfrö, bananer, persikor och aprikoser.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 20 % Kött, fågel
  • 13 % Matbröd
  • 10 % Korv, inälvsmat, blodmat
  • 9 % Potatis
  • 5 % Frukt, bär och juice
  • 5 % Rotfrukter och grönsaker

Här nedan är en tabell med innehåll av järn i olika livsmedel:

LivsmedelPortionsstorlekMängd järn
per portion, mg
Paltbröd, torr vikt 125 g 32
Blodpudding 150 g 15
Nötlever 100 g 6
Bruna bönor, torr vikt 80 g 6
Nötkött (innanlår) 125 g 4
Spenat 100 g 2
Gröna ärtor 100 g 2



*


Koppar (CU)


Koppar ingår i en rad oxidationsenzymer i kroppen bl a sådana som påverkar omsättningen av järn och syre och är därför livsnödvändigt för oss. Koppar fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet.

Koppar förstärker benstommen och blodkärlens väggar genom att öka tvärbindningarna i kollagenet.

Koppar är även väsentligt för bildningen av myelin (det isolerande skicktet runt nerverna) och för hormoners funktion, speciellt östrogen.

Koppar deltar även i cellens försvar mot fria radikaler.


Dagsbehov Av Koppar
Vuxna individer behöver ca 20 µg koppar per kg kroppsvikt och dag, dvs ca mg per dag. För barn är behovet ca 50 µg/kg kroppsvikt och dag. Den övre gränsen för acceptabelt intag är mycket osäker, men bedöms av WHO vara flera (2-3) men inte många mg/dag för vuxna.

Rekommenderat dagligt intag av koppar:

  • Män: 1,2-1,4
  • Kvinnor: 1,2-1,4
  • Barn: 0,6-0,8 mg

Behovet av koppar varierar med bl.a. ålder och kön.

Medianhalten av koppar i dricksvatten var i en svensk studie ca 0,6 mg/l, och halterna översteg 1,57 mg/l i 10% av proverna.


Brist På Koppar

Sällsynt hos friska personer. Kan uppstå i samband med vissa tarmsjukdomar och som följd av långvarig överdosering av zink.

Vid vissa ärftliga sjukdomstillstånd fungerar inte den normala kopparmetabolismen. Menkes syndrom leder till kopparbrist.


Risker Med Koppar

Högt intag av koppar har en irriterande effekt på magtarmkanalen, och har tidigare använts för att framkalla kräkning vid förgiftningar.

Normalt reglerar kroppen hur mycket koppar som tas upp i kroppen och hur mycket som utsöndras. Denna reglering av koppar sker i levern. Foster ansamlar stora mängder koppar i levern under den sista tiden före födelsen. Denna depå används under den tidiga nyföddhetsperioden, då intaget av koppar via bröstmjölk är lågt. Det misstänks att nyfödda är speciellt känsliga för högt kopparintag då kroppens normala metabolism av koppar ännu inte utvecklats.

Det har hänt att småbarn har fått diarré av vattenledningsvatten med hög kopparhalt. Därför bör man inte ta vatten ur varmvattenkranen när man lagar välling.

Använd inte varmvatten ur kranen till matlagning eller dryck. Kopparhalterna kan normalt minskas betydligt om vattnet spolas någon minut eller till jämn låg temperatur. Tillaga eller förvara inte livsmedel i koppar- eller mässingskärl som inte belagts med annan yta.


Vid vissa ärftliga sjukdomstillstånd fungerar inte den normala kopparmetabolismen. Wilsons sjukdom leder till en ansamling av koppar i framförallt lever och hjärna.

EU har tagit fram gemensamma gränsvärden för koppar i dricksvatten som började gälla 25/12 2003. Gränsvärdet är 2,0 mg koppar/liter. Halter som överstiger gränsvärdet misstänks öka risken för magbesvär. Vid kopparhalter över 0,20 mg/l är vattnet tjänligt med anmärkning och kan grönfärga sanitetsgods och hår vid hårtvätt. Kopparhalter över 1,0 mg/l kan ge smak.


Livsmedel Med Koppar


Koppar finns i alla livsmedel med de högsta halterna i nötlever, skaldjur,
nötter, frön och kakao (omkring 10 mg/kg).
Mer måttliga källor är kött, fisk, svamp och ärtor (0,5-2 mg/kg).

Förhöjda kopparhalter i dricksvatten är vanligt och beror på korrosion av koppar i vattenledningarna.


Här nedan är en tabell med innehåll av koppar i olika livsmedel:

LivsmedelPortionsstorlekMängd Koppar
per portion, mg
Nötlever 100 g 6
Hasselnötter 30 g 0,5
Nötkött 15 g 0,2
Fullkornsmjöl 30 g 0,2
Vetemjöl 30 g 0,1
Sötmandel 30 g 0,2
Potatis 200 g 0,2



*


Krom (CR)

Krom deltar i kroppens omsättning av glukos, samverkar med insulin vid kolhydratmetabolismen. Krom bidrar även till att öka muskelmassan, förebygger och sänker ett förhöjt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet (HDL).

Studier har påvisat att zink kan fungera som substitut för krom. Kroms roll som essentiellt näringsämne för människan är fortfarande oklar.


Dagsbehov Av Krom
Rekommenderat dagligt intag av krom:

  • Män: 30 μg
  • Kvinnor: 25 μg

Behovet av krom varierar med bl.a. ålder och kön.

Det genomsnittliga kromintaget i Sverige beräknas ligga vid ca 0,03 mg.


Brist På Krom

Troligen mindre vanlig, men kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och kan därmed eventuellt bidraga till utvecklandet av åldersdiabetes


Risker Med Krom

Diabetiker bör samråda med läkare vid intag av kromtillskott eftersom insulinbehovet kan ändras.


Livsmedel Med Krom
Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd bidrar till vårt intag av mineralämnet.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur
  • 20% Matbröd och fikabröd
  • 18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
  • 13% Mjölk, fil, yoghurt
  • 7% Frukt, bär, juice
  • 6% Potatis

Här nedan är en tabell med innehåll av krom i olika livsmedel:

LivsmedelPortionsstorlekMängd Krom
per portion, μg
Musslor 100 g 10
Tonfisk 125 g 10
Skinka 125 g 6
Russin 50 g 5
Hasselnötter 30 g 4
Mjöl 30 g 1



*

Kalcium (ca)

Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom också hjärtats kontraktion och medverkar vid blodkoaguleringen. Kalcium reglerar även många av cellernas funktioner och behövs för vissa enzymers aktivitet.


Den största delen av organismens kalklager finns upplagrat i benvävnaden och tänderna, en mindre del finns upplöst i kroppsvätskorna eller är bundet till proteiner. För att kalcium skall upptas normalt, förutsätter det att det finns magsyra, D- och C-vitamin i tillräckliga mängder.

MejeriprodukterUpptagandet av kalcium hämmas av livsmedel som innehåller fytin, exempelvis vetekli och spannmål. Upptaget hämmas även av livsmedel som innehåller oxalsyra, exempelvis spenat, rabarber och tomat.

Fytin kan elimineras genom att man långtidsbakar brödet och genom att man lägger kli och spannmålsprodukter i blöt 8 -10 timmar innan det skall användas.


Dagsbehov Av Kalcium

Rekommenderat dagligt intag av kalcium:

  • Män: 600 mg
  • Kvinnor: 800 mg
  • Gravida: 1000 mg
  • Ammande: 1000 mg
  • Barn: 360-700 mg

Behovet av kalcium varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Kalcium

Vid allvarliga brister på kalcium kan Rachitis (engelska sjukan) utvecklas, men även mjuk och porös benstomme, tandskador, muskelkramper, blå fingrar och tår. Kramper kan uppträda i tarmen med förstoppning och katarr som följd.

Ofta kan man se skenbara mentala tillstånd som nervositet, sömnlöshet, depression och nedsatt smärttolerans. Nedsatt produktion av magsyra och menstruationssmärtor.


Risker Med Kalcium

Vid långvarig överdosering speciellt i kombination med avsevärda mängder D-vitamin kan kalcium fällas ut i njurarna, vilket medför att njursten bildas och att förkalkningar uppstår. Det kan emellertid motverkas med magnesium och B6-vitamin.

Livsmedel Med Kalcium

Större mängd kalcium återfinns i bland annat mejeriprodukter som ost och mjölk. Kalcium finns även i frön, spannmål och färska grönsaker. Sesamfrö och solrosfrö är speciellt bra källor.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur
  • 20% Matbröd och fikabröd
  • 18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
  • 13% Mjölk, fil, yoghurt
  • 7% Frukt, bär, juice
  • 6% Potatis

Här nedan är en tabell med innehåll av kalcium i olika livsmedel:

LivsmedelPortionsstorlekMängd Kalcium
per portion, mg
Grönkål 125 g 310
Lättmjölk 200 g, 2 dl 220
Ost (45+) 15 g 120
Sardiner i olja (med ben) 50 g 96
Musslor 100 g 88
Broccoli 75 g 77
Torsk 125 g 36
Nötkött (innanlår) 125 g 35
Ägg 60 g, 1 st 30



*


Vad är egentligen hälsa?

Vad är häsa?




Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition från 1948, som är den mest använda, är hälsa "Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, och ej enbart ifrånvaro av sjukdom eller handikap".

Enligt Nationella Folkhälsokommittén är stress och belastning, socialt stöd och nätverk, arbetssituation, självförtroende, förmåga att ha kontroll över sin tillvaro, hopp samt framtidstro faktorer som kan påverka hälsan.

Det tycker jag låter rimligt.





*

Mineraler

Mineraler utgör endast en liten del av kroppen men har ändå mycket stor betydelse för vår hälsa. De mineraler vi får i oss via födan fyller många viktiga funktioner i kroppen.


Vi behöver mineraler för att bygga upp skelett, tänder & brosk, för att vi enkelt ska kunna upprätthålla vatten- och saltbalansen i kroppen samt för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera.

Mineraler är ingenting som kroppen själv kan tillverka utan måste tillföras via födan.

Mineralämnen innefattas av:


  • Kalcium
  • Krom
  • Koppar
  • Järn
  • Fosfor
  • Jod
  • Kalium
  • Magnesium
  • Mangan
  • Molybden
  • Selen
  • Zink

De mineraler som endast behövs i mindre mängder är lättare att överdosera än exempelvis magnesium och kalcium som behövs i större mängder. Vid överdosering kan du få besvär som illamående, men även leverskador i vissa fall.


*


Vitaminer

Vitaminer är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda. Därför måste vitaminer tillföras, till kroppen, genom födan eller i form av tabletter. Brist på något vitamin ger upphov till olika typer av bristsjukdomar.



Vi känner till 13 vitaminer som är livsnödvändiga (essentiella). Av dessa är vitamin A, D, E och K fettlösliga och de övriga vattenlösliga.

Fettlösliga vitaminer
Vitamin A (retinol)
Vitamin D (kolekalciferol)
Viamin E (tokoferol)
Vitamin K (menankinon m.fl.)


Vattenlösliga vitaminer
Vitamin C (askorbinsyra)
Vitamin B1 (tiamin)
Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B6 (pyridoxin)
Vitamin B12 (cyanokobalamin)
Biotin
Folacin
Niacin
Pantotensyra



Fettlösliga vitaminer


Vitamin A (retinol)
Vitamin A fås främst från lever, margarin, mjölk, smör, och krabba. Inget biologiskt aktivt vitamin A förekommer i växtprodukter, men mörkgröna bladgrönsaker samt gula och orangefärgade frukter och grönsaker innehåller provitamin A karotenoider (de röda och gula pigmenten). Dessa kan sedan kroppen använda för att bilda vitamin A.
Vitamin A hjälper oss att bibehålla en god syn, samt att få bättre nattseende. Det medverkar också till att hud och slemhinnor hålls friska och är dessutom nödvändigt för att tillväxt och reproduktion skall fungera normalt.
Engelska: Retinol


Vitamin D (kolekalciferol)
Bildas i huden när den utsätts för solens strålar. I Sverige kan det därför vara extra viktigt att äta t.ex. fet fisk, lever, smör, lättmjölk eller äggula som innehåller just detta vitamin, under de mörka vintermånaderna eller om man spenderar större delen av sin tid inomhus.
Är nödvändigt för att vi skall kunna lagra in kalcium och fosfor i skelett och tänder.

Vitamin D hjälper till att bibehålla ett stabilt nervsystem och normal hjärtverksamhet. Vid brist kan barn drabbas av rakit (engelska sjukan) vilken innebär att skelettet blir missformat. Vuxna kan vid brist drabbas av osteomalaci (benuppmjukning).
Engelska: Calciferol


Vitamin E (tokoferol)
Detta vitamin finner man i vegetabiliska oljor samt i nötter, margarin, ägg, torskrom och lax.
Är en antioxidant vilket innebär att den skyddar celler från att skadas av olika naturligt förekommande biokemiska reaktioner. Skyddar fleromättade fettsyror mot nedbrytning i vävnaderna.
Engelska: Tocopherol


Vitamin K (menakinon m.fl.)
Mörkgröna bladgrönsaker är den absolut bästa källan till detta vitamin. Det finns också rikligt i lever och njure.
Nödvändig för blodets koagulering (levring).



Vattenlösliga vitaminer


Vitamin C (askorbinsyra)
Finns i citrusfrukter, tomater, broccoli, grön paprika, kiwifrukt, vitkål och banan är alla rika på detta vitamin. Vad man dock bör tänka på är att vitamin C förstörs om man kokar dessa livsmedel för länge eller om man kokar dem i för stor mängd vatten. Det är alltså att rekommendera att äta dem råa eller endast lätt förvällda.
Fungerar liksom vitamin E som en antioxidant och skyddar alltså kroppens celler. Hjälper också till med tillväxten av kroppens bindväv. Brist kan ge blödande tandkött och försämrad sårläkning. Allvarlig brist kan ge skörbjugg. Denna sjukdom drabbade förr ofta sjömän som under längre tider färdades på havet utan tillgång till färska frukter och andra C-vitamin källor.
Engelska: Ascorbate


Vitamin B1 (Tiamin)
Behovet av detta vitamin kan man täcka genom att äta kött, bönor och vissa berikade bröd och flingor.
Hjälper kroppen att utvinna energi ur kolhydrater. En bristsjukdom som kan uppstå vid otillräckligt intag av tiamin är Beriberi. Denna sjukdom kan i sina allvarligaste fall leda till döden efter att hjärtfel uppstått. Symptomen är annars att man blir trött, lättirriterad, otålig och tappar aptiten. I mer långt gångna fall kan en lätt blå hudton uppstå p.g.a. hjärtproblem. Denna sjukdom är dock ytterst ovanlig i Sverige.
Engelska: Thiamine


Vitamin B2 (Riboflavin)
Lever, mjölk, kött, ägg och fisk är rika på detta vitamin.
Riboflavin behövs för nedbrytningen av kolhydrater, fetter och proteiner. Brist kan ge hud- och slemhinneförändringar.
Engelska: Riboflavin


Vitamin B6 (Pyridoxin)
Pyridoxin finns i inälvor, kött, fisk, banan, potatis och spannmålsprodukter.
Nödvändig för proteinsyntesen samt vid energiproduktion från proteiner. Brist kan ge hudförändringar, neurologiska symtom samt anemi (blodbrist).
Engelska: Pyridoxine



Vitamin B12 (Cyanokobalamin)
För att få i sig vitamin B12 bör man äta lever, rom, skaldjur, kött och fisk men finns även i små mänder i växtriket.
Vitamin B12 är ett mycket viktigt vitamin eftersom det hjälper till i DNA syntesen samt i energiproduktionen från fettsyror och kolhydrater. Det hjälper också till med produktionen av aminosyror.
Engelska: Cobalamin



Biotin
Biotin finns främst lever, havremjöl, kött, fisk, ägg och sojabönor.
Nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Brist har inte påvisats hos människa.
Engelska: Biotin



Folacin
Mörkgröna bladgrönsaker, lever och frukter innehåller mycket folacin.
Hjälper till vid produktion av genetiskt material i cellerna samt vid bildning av röda blodkroppar. Brist ger anemi (blodbrist).
Engelska: Folate


Niacin
Niacin finns främst i kött, fisk, lever, ägg och spannmålsprodukter.
Nödvändig för cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater. Hjälper också till vid tillverkningen av fettsyror. Bristsjukdomen Pellagra kan uppstå vid avsaknad av niacin i dieten. Den yttrar sig i sår på huden, diarré, slemhinneförändringar och ibland mentala förändringar liknande schizofreni. Detta är dock ytterst ovanligt.
Engelska: Nicotinate (niacin)


Pantotensyra
Finns i de flesta sorters livsmedel.
Nödvändig för omsättningen av kolhydrater och fett. Brist har inte påvisats hos människa. Deltar i en stor mängd andra biokemiska processer.
Engelska: Pantothenate


*


Super Size me

Kollade på dokumentärfilmen Super Size me natten till idag. Sjukt intressant, den tycker jag att alla ska se!

Hela filmen finns på Youtube, så vill man inte ladda ner och riskera böter så kolla på den där :)





*

Nu kommer den..

.. min efterlängtade sömn.

Godnatt med er alla fina.
Nu ska imunförsvaret stärkas och humöret bli stabilare
Intryck ska sorteras och tankar ska rensas
En onsdag ska bli till en rikig onsdag
Och framförallt så ska jag dansa med John Blund och bli en dag vackrare.



*

Jag har glömt bort hur man flyger


Jag har glömt bort hur man flyger
mina armar känns avhuggna
och min själ instängd i ett trasigt skal

Jag är fastkedjad vid något som inte syns
beroende av något som inte finns
och mår dåligt av något som jag inte längre minns

Jag har glömt bort hur man flygermina
mina armar känns avhuggna
och min själ är fångad i ett trasigt skal


-Liv Norberg 07-


*

Trött.. igen..

Idag har jag lust att spy på mitt jobb. Jepp, tillbax på nattjobbet, och bittrare än någonsin. (egentligen inte) Jag är så fruktansvärt trött och vill bara hem till sängen och sova. Bit ihop, bit ihop. Snart är tortyren över och då får jag jobba dag igen, för att sen gå in i den långlediga perioden.
Hann inte vila någonting på kvällen igår innan jobbet, så natten har gått sjukt segt. Och va fan gör man? Jag kan ju inte bädda ner mig och sova.. Jag ska be till alla sorters gudar i dag och hoppas att det finns åtminstånde en som finns och hör mig "Snälla gud, låt mig sova minst 8 timmar idag" ..

Nästa natt går säkert bättre. (håller tummarna)

Typ så känner jag mig. Totalt orkeslös...



Kollade lite på wikipedia hur de beskriver sömnighet:

"Sömnighet är känslan av att vara på väg att somna eller att behöva kämpa för att hålla sig vaken. Sömnighet kan vara både subjektiv och objektiv, och även om det finns ett samband mellan subjektiv och objektiv sömnighet är det inte fråga om någon absolut korrelation."

ja det stämmer ju...


Förlåt att jag klagar, men va fan.


*

Wolverine

Jag och Robin var på Bio ikväll och såg Wolverine. Precis som jag hade väntat mig så var den skit cool! Jag satt och njöt hela filmen.

Trailer


Endel grejer var ändrat från x-men filmerna, lite störande. Men jag är grymt nöjd ändå!

Nu är det bara att vänta tills filmen om bilbo kommer. LÄNGTAR!



*

Slutat röka

Jepp. Jag har slutat röka. På riktigt. Okej okej, jag tillåter mig själv ta något enstaka bloss nån gång så där, men jag försöker leva efter principen "om jag inte gör det nu, så får jag göra det sen" För grejjen med mig är att om jag inte får göra en sak, då måste jag göra det. 

Jag tror inte att man ska förbjuda sig själv någonting. 
På det viset blir det lättare.

Jag måste säga att det går fruktansvärt bra, jag har hållit på så här i en vecka nu, och är mer pepp än någonsin. Men nog har jag abstinens, Jajjemän så det skriker om det, mestadelt i huvudvärksform men jag är peppad!



Nu kom robin hem så nu ska vi laga mat.


Tjiing!


*

cirka..

.. en timme kvar till sömn ..


*

Jag är kass, men kaffe-måtts-kärringen är värre :)

Asså jag är fan inte bra på att uppdatera den här bloggen. Endel männsikor skriver flera inlägg om dagen, jag skriver möjligen 2-3 i veckan, och det är de bra perioderna. Nu är det en vecka sen jag uppdaterade och jag har inte så mycket att komma med för det.

Jobbar natt denna helgen oxå som vanligt (med Pippi även denna helg), men det är otroligt tungt. Jag vill inget annat än att åka hem till min säng och sova, sova, sova SOVA. Om det fortsätter på det här viset med min sömn så ska jag kolla med de andra i personalen om jag kan byta med dem till dag-helg i stället.. eller möjligen natt på vardagen, för det här håller inte. Men nu är det sista natten för denna helg, sen är det bara tisdag, onsdag och torsdag natt, sen börjar jag gå dag och sen är jag långledig!! Jag längtar.
Fy fan va gött att kunna ligga som en gammal uttorkad säl i sängen i flera dygn och bara sova!!!


Jag var ju föresten på Johannas 25 års fest här för några helger sen och fick ju självklart syn på en djävligt kul skylt:



Asså, allvarligt!!!
Fatta hur arg kärringen måste ha varit som satte upp den skylten. "helvete, nu är det borta igen" Jag kan riktigt se henne framför mig där hon sitter och har bestämt sig för att skriva en skylt för att det inte ska försvinna.
Så arg är hon så hon till och med SÄRSKRIVER!!!

Hahaha!!!




Well, nu ska jag lägga mig ner så bekvämt det går i våra kära fåtöljer och kolla på något How I met your mother-avsnitt.  Ha en fin vecka allesammans så ska jag försöka få upp bilden på snöhögen här någon dag då jag har minnet i behåll.

Tjing!


*


RSS 2.0