Valborg

Ja, då var det valborg och det är väl till för att man ska grilla, dricka öl, hålla till utomhus och spana in olika brasor och mest bara må bra och känna hur våren är här, sommaren närmar sig och livet är underbart. Lite "Just idag är jag stark"-känsla över hela den här dagen kan jag tycka. Eller är det bara nostalgi över den låten och dagen? Kanske.

Elins altan på skurholmen, Grillning och.... Folköl vill jag minnas. Falcon extra brew. Våra favoriter. Gammla gänget i toppform ylandes till den gamla dängan "Just idag är jag stark". Underbart!Nu samlas vi igen inte riktigt samma gäng. En saknas och några andra har tillkommit.. både människor och bebisar. Det blir ingen grillning dock och inte lika mycket alkohol men humöret ska väl förhoppningsvis vara detsamma. Glädje och skitsnack i massor, Möjligen ett spel eller en lek, sprida kärlek och glädje till varandra. Och möjligen så blir det en sån där "just idag är jag stark"-känsla.
För vad är bättre än en kväll tillsammans med de man älskar mest?

*

Jag hade bara velat se på tv för en gångs skull!

Men alltså! : Miljonlotteriet Lyckohjulet, hem till gården, sjunde himlen och  våra värsta år är vad som erbjuds på tv just nu. MEN på kanalen som jag inte har (eurosport) så går det snooker!!! Snacka om att bli pissad i ansiktet av tv-tablån.

*

Mys-dag

Idag har det varit en extremt lugn dag, Jag har int ens gått på en promenad !!
Jag har tvättat  och tömt diskmaskinen.. Annars har vi bara myst och lekt. Ralf har varit en känslig kille idag som behövt mycket närhet, kärlek och vila så då fick det bli så. Sen har jag fått hem alla kläder som jag beställt åt honom och jag längtar otroligt mycket efter att kunna börja använda dem. Vissa var i stl 68 och vissa i stl 80.

Jag tror att något plagg passade i 68 men en del var för stora.. typ bodysuitsen från småfolk och hollys. På tal om hollys.. fan vad jag älskar det märket. Kvallitén är helt gudomlig! Jag kommer sörja ihjäl mig när han växer ur den bodysuiten han använder nu från dem, men samtidigt längtar jag efter att han ska passa i den nya.. typiskt att både vilja äta kakan och ha den kvar.

I morgon blir det öppna-förskolan igen tillsammans  med johanna. Det blir kul.

So long!


*

Bokstavstavla

Igår kom vår bokstavstavla till Ralf. Enkel och jätte fin, måste bara skaffa en ram till den.

Så här der den ut, fast det är ett "R" i stället för ett "E". Det finns olika motiv och man bestämmer själv vilken bokstav man vill ha :)http://www.havtorndesign.se
Det finns även andra fina saker att beställa :)


*

Gårkvällen och dagen i kort beskrivnig

Fixat i gästrummet + Johanna och Sami på besök + kladdkaka + shoppa på internet + lunch på stan + shoppa + fika + promenader =  en Jävligt nöjd, längtansfull och trött Liv.

Synkade bebisar vilar samtidigt.*


3dje gången...

.. nu som jag varit iväg från Ralf.

Gång nummer 1: När jag tattuerades, Robin var på promenad medans
Gång nummer 2: P-fest hos Analy (typ över vägen) i 2.5 timmar
Gång nummer 3: Körde hem mamma och körde sen hem igen, handlade på coop äpplen, päron & glass
*

Fluor


Det giftiga i "askmolnet" borstar vi tänderna med. Är det inte väldigt märkligt att borsta tänderna med ett giftigt ämne? Hur kan det tänkas påverka kroppen? Jag menar vi använder det oftast minst 2 ggr perr dag, så även om det är i väldigt små mängder så blir det ganska mycket i längden.

Flour är ett giftigt ämne som flitigt rekommenderas inom tandvården, på apoteket osv.

I den turkiska byn Kizilcaoern får invånarna i sig hela 5,4 ppm (miljondelar)
flour från vattnet, vilket gör att de ser ut som 60-åringar när de är 30. Efter 30-årsåldern drabbas de också mycket lätt av benbrott och männen förlorar sitt intresse för kvinnor. I närliggande byar, vars vatten kommer från en flourfattig källa, är människorna mycket friskare och åldras i normal takt. I indiska byar med höga flourhalter i vattnet accelererar åldrandeprocessen med samma hastighet som hos människorna i Kizilcaoern.

Flour är ett mycket starkt gift. Det finns tillräckligt med flour i en tandkrämstub för att döda ett litet barn! I toxikologiböcker klassas flour som ett starkt gift tillsammans med cyanid, som är en stark enzymhämmare. Man har tidigare använt flour som pesticid för att avlusa kycklingar. När man intar flour hamnar det förutom i tänderna även i skelettet. röntgen har påvisat skelettdeformationer bland barn med högt flourintag. Flera studier visar en 20 – 40 procent högre höftfrakturfrekvens i områden med mycket flour i dricksvattnet. Flour kan stärka benytan till en viss del men insidan av benet blir i gengäld skörare med flour.

Flour är en toxisk restprodukt från atomvapen- och aluminiumindustrin, som lurades på människor för att undvika problem med rening av flouravfall och för att öka vinsterna. Kombinationen flour och aluminium har visat sig förorsaka samma patologiska förändringar i hjärnan som kan ses vid Alzheimers sjukdom. Det finns dessutom flera studier som visar att flourtillskott inte förbättrar tandhälsan hos skolbarn.

När flourid kommer in i kroppen binder den sig snabbt till kalcium. Genom att kalcium finns i varje cell så binds flour till alla vävnader, inklusive hjärna, hjärta, lever och njurar. Flour är ett ackumulativt gift som hämmar kalciumomsättningen och cellpermeabiliteten, bryter ner protein och nedsätter kollagenproduktionen, är en av de mest toxiska metallerna, kan förekomma i vatten, komjölk, soyamjölk etc. Ett dagligt intag på mer än 2 mg kan försämra hälsan. Med åldern minskar njurfunktionen och flourhalten i skelett och blod ökar.Vist är det ju så att man oftast inet sväljer sin tandkräm, men det räcker med att vi har det i munnen.

kortfattat: Slopa tandkrämen med fluor i.

Vicco är ett superbra alternativ som dessutom är överlägset bra mot tandsten.

*

Onsdag 21

Idag har Ralfen fortsatt att vara mammig. Det är verkligen på gott och ont. Det som är ont är min rygg =/ det som är gott är att jag får så mycket mys och kärlek :)

Det händer inte så mycket när Ralf är så här mammig, för jag hinner inte fixa så mycket här hemma. Tömma diskmaskinen typ och gå på promenad.

Men vi har hunnit shoppa lite i alla fall. Kläder och en gåstol :) Gissa om Ralfen blev nå nöjd? Hoppas det håller sig så, det skulle i så fall betyda att jag slipper gå runt och böra han hela dagarna. Det låter tidigt, jag vet.. Men han är så otroligt stabil i nacke, rygg och bål och stark som tusan i benen. Det enda som saknas är balansen.

Brås han på sin far så går han när han är 7 månader.
*

Dagens uppmaning

Robin: "Det ska du veta Ralf, Din mor har ibland världens sämsta humor men hon är ändå världens roligaste person"
Ralf: "Dräggel..."
Liv: "Du ska lyssna på din far Ralf"

-


Annars verkar det bli en tung natt.... Gossen sover oroligt.


*

En mammig liten pojke

Det har skett en förändring med det lilla barnet i familjen. Mamma-galen till tusen. Från det att han ammat på natten/morgonkvisten (04-06) så ska han bestämt ligga brevid mig hela tiden och sov-amma. Helst är det det han ska få göra hela kvällarna också, annars gråter han bara och jag tål inte att se han ledsen på det sättet. Det skär i hela mig.

I kväll har jag gjort hummus, under den tiden han accepterade att vara med sin far, men jag fick avbryta en gång för att fortsätta senare. Jag gjorde min egen variant på hummus. Oljan är utbytt mot ghi, inte lika mycket vitlök som i vanlig hummus, och lite annorlunda kryddor så att Ralf inte ska må dåligt av det.Mumms!

Nu när det är vår och varmt ute så vill jag inte att lille Ralf ska stekas ihjäl i vagnen så idag blev det premiär för hans fina vår-kimono. Här får ni smakprov på den sovande skönheten innan vi gick ut på dagens prommis. Jag tyckte att den passade honom som handen i handsken.på tal om ingenting så fan vad jag längtar till han är 6 månader då vi ska börja ge han smak-portioner. Det ska bli så kul att se hur han reagerar på olika smaker. Vi ska börja med det tråkigaste som potatis och rotfrukter och sånna saker.  Men shit va kul ändå!

*

Göra Ghi

Ikväll har jag gjort ghi. Ja det går att köpa men det är mycket godare att göra egen. Här har jag skrivit tidgare om det nyttiga Ghiet.

Inte alls svårt eller jobbigt att göra.Ur boken " Skapa din egen hälsa med Ayur-Veda. Insikter för livet" av M. Stigson.

Smält ½ kg. smör, normalsaltat eller osaltat i en tjockbottnad, rymlig kastrull, utan lock på den svagaste värmen. Osaltat smör blir färdigt fortare än normalsaltat.

Först blir det ett skum. Vita fällningar flyter siccessivt upp till ytan. När det stått en tid kan du skumma av dem. men änta helst tills du ser att det inte längre kommer upp mer från botten. Skummet på ytan har då blivit mindre fluffigt och är lättare att ta bort.

Det renade smöret häller du försiktigt i en eller flera glasburkar. Sila gärna genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunnat skumma bort. Ju renare ghi dessto bättre. Den vassleliknande bottensats som bildats i kastrullen ska du inte ha med - pass på för den rinner rakt igenom silduken! Om du låter smöret koka länge kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare, det är ok. MEN vidbränd, brun ghi är däremot oanvändbar.

Eftersom ghi är ren så är den mycket hållbar och kan förvaras i rumstemperatur. Gör du mycket åt gången så är det dock bra att förvara en del i kylskåp. Hur bra den håller sig beror på hur väl rengjord den är.

 

-

 

Vad jag har erfarat så måste det stå på plattan i minst en timme. Men man får gå och se till det då och då så ser man när det är klart. Det ska alltså bli genomskilningt. Guld.

Gör du rent ghi så håller det minst ett halv år. (det ska stå rumstempererat) Men du kommer hur som helst ha ätit upp det innan ett halvår.

 

*


3 Frågor

1. En del människor är verkligen totalt otacksamma. Hur blir man så?

2. Hur kommer det sig att vissa inte märker att deras kompis har ätstörningar?
-Totalt lurade eller obrydda?

3. Om man inte kan stå för den man är, varför ändrar man inte på sig då?


*

Genmodifierad mat

Hjälp till i kampen mot genmodifierad mat.

EU har beslutat godkänna genmodifierad mat.Men
1 miljon röster (och jag vet att vi redan är uppe i över 500 000) kan
tvinga EU att INTE tillåta genmanipulerad mat förrän en grundlig och
opartisk forskning skett! Var med DU också!!!
Klipp ur det här nedan och sprid det till ALLA du känner,
för varje röst räknas och är enormt viktig i den här kampen mot att
företag ska få världs monopol på inte bara vår föda, utan de vill även
styra vad vi äter!!!

http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?cl=511688907&v=5632


Sluta nu vara så passiva och tänk efter vad ni tar för beslut!*

Växa-säng

Idag har jag och Robin köpt Världens finaset växa-säng. Ja, jag vet att det är tidigt, men man måste ju slå till när man så väl hittar en så här fin säng. En Antik rackare. Dessvärre fick den inte platts i vårt föråd så nu får den vara i data-rummet som gästsäng.
*

Frälst.

Igår fick jag ett telefonsamtal av en vän som ville komma och hälsa på. Självklart sa jag, det klart du ska komma. Han har lämnat civilisationen, tillsammans med en annan kille och hans tjej, och bor nu mer i ett hus ute i bushen ca 5.5 mil från Luleå.

Han har TOTAL förändrats. Han har sett ljuset, blivit frälst så att säga. Men inte av någon kristen gud. Nej här snackar vi moder-natur och chackra osv. Och fort gick det, och påläst är han.

Det var hemskt trevligt!! ÄNTLIGEN har jag någon att surra om allt med, någon som sett, kännt och upplevt det jag har upplevt. Jag rekomenderade honom en meditation där man bland annat är två och sitter mitt emot varandra och ser varandra i ögonen hela tiden (lätt det coolaste som finns!!) och han gav en massa tips på spännande internet sidor.

Synd att han ska bo så förbaskat långt bort nu då!

Från att ha varit köttätare och älskat öl, cigg och snus så är han nu vegan som bara äter levande föda, nykterist, varken röker eller snusar. Snackar om tredje ögat, chakran, alla energier omkring oss(och i oss) och meningen med livet (+ en massa annat som jag inte kan beskriva för er genom ett blogg inlägg). RIKTIGT HÄFTIGT att se när en människa är alldeles hög på Odjas* och som han själv säger "att jag har kunnat vara så här blind! Äntligen kan jag se!! Det är ju så här det ska vara!"

*Odjas-de 8 dropparna som gör oss lyckligaHär har ni min favvo chant


Ja, att vi kommit bort så mycket från moder-jord så att vi inte ens förstår oss själva längre är märkligt. Men vi blir fler och fler som upptäcker hur det egentligen är. DET ger mig inspiration och lycka.

Tack för besöket.


*

LLLalf

(runt 13) Träningsvärken efter gårdagens yoga-pass är ett faktum. Det är som att den växer till sig, i morse var det nämligen inte alls så här mycket! Det kan kanske bero på promenaden jag var på tidigare. En och en halv timmes promenad runt sjön och skurholmen-örnäset i snabbt tempo. Runt sjön tog bara 50 minuter och jag tänkte att det var lika att få Rlaf att sova lite längre än så. (Annars riskerar man att få en väldigt sur bebis!!) Jag var helt blöt i svett när jag kom in.

Robin är inte hemma föräns vid 20-tiden i kväll så det blir nog en till sån promenad för mig. Yoga får jag nog vänta med tills i morgon.

Jag längtar till i sommar då man inte behöver tänka på att Ralf behöver ammas. Då kan man ju göra det vart som helst.. så man kan vara ute hela dagarna. Det blir fint det.

Ojdå. Upptäckte att jag inte skrivit klart mitt blogginlägg där vid 13.00-tiden

Nåväl, nu är det kväll och jag har hunnit med en runda till, via city! I city tog jag en kaffe med Malla och Liam och kollade läget i affärerna. Jag köpte ingenting (Duktigt va??!!). Nu ska jag och Robin käka sen middag och sen ivänta ev. besök.Liam: Hu mål du lille vän?
Ralf: *dräggel*
Liam: Oj vilka små tummar du har LLLalf


*

Allan i dalen

Jag vet att jag har dålig humor ibland.. men va fan!!

HAHA!! Enjoy.

*

Sa jag det?

Att snart ger brorsan ut första skivan. Det ska bli otroligt spännande att se hur det går för han och hans skivbolag.

Bombus heter bandet och här kan du stötta dem :)

 

CD

https://www.bengans.se/popup/bombus_cd/se.aspx

 

LP

https://www.bengans.se/popup/bombus_lp/se.aspx

 

*

Godingen

I dag är Rlaf på det bästa humöret man kan tänka sig. Han ler och skrattar och pratar och grejjar.
Jag kom att tänka på att alla Ida T kläder jag har köpt har varit lite mindre i storleken än andra kläder så jag plockade fram en body som jag köpte för år och dar sen i stl 68. Den satt som en smäck!!
Den är så himla söööt!

Passar en Goding som Ralf perfekt. Jag tror han gillade den.Nu vilar älsklingen så jag ska passa på att köra ett yoga-pass.

Den här yogafilmen har jag och kör efeter. Den är underbar!!

Behövande om man säger så.. Jag är så stel!


*

När man bor ihop måste man samarbeta

I morse när jag klev upp så såg jag att katterna hade gett mig en present
Jag känner samarbetetAtt bajsa direkt i skopan känns väldigt smidigt.


*

Någon som vet?

Jag började bara fundera. På grund av filmen vi såg igår så kom jag att tänka på om adoptivbarn får vara med och välja föräldrar? Om de är i en ålder då de kan prata så att säga. Någon som vet?
Det känns ju jävligt sjukt annars. Det ger mig verkligen en äcklig kännsla i kroppen att man som barn kanske kan bli köppt av vem som helst?

Nää.. vist måste det väl vara så att de får säga hur de vill ha det?


*

Vid förkylning

Jag fick ett telefonsamtal angående förkylning för någon dag sedan och det inspirerade mig att lägga ut lite förkylningstips.

  1. Sunt förnuft räcker för att förstå att det är dags att sluta äta kalla saker som glass och yoghurt. Undvik även tomat, aubergine och banan, eftersom dessa är kalla födoämnen som försvagar kroppens agni*.
  2. Håll dig varm inuti med varma kryddor – spiskummin anses vara en riktig ama*-förbrännare. Fyll på i kryddhyllan med termogena, alltså värmealstrande, kryddor som svartpeppar, koriander och spiskummin. Kryddnejlika kokad i mjölk fungerar också bra.
  3. Den perfekta vinterefterrätten? Äpple på Ayurvedavis: Sätt 4 kryddnejlikor i ett läckert rött äpple och koka det. När det är färdigt tar du bort kryddnejlikorna och njuter av den kryddvarma, energigivande frukten.
  4. Lita på gurkmejan, den gula kryddan som tar kål på ama* och bygger upp immunförsvaret. Allt som behövs är en fjärdedels tesked gurkmeja i dina linser eller grönsaker. Riven ingefära tar bort den tunga känslan efter en mäktig måltid.

* Agni - Kroppens matsmältningseld
* Ama - gifterna i kroppenVid förkylning: Blanda 6 msk honung, 1½ tsk ingefära och 1½ tsk gurkmeja till en röra. Låt 1 tsk av detta smälta på tungan 3 gånger om dagen. Man kan även sätta 1 tsk svartpeppar som extra bakteriedödare :)

Vid halsont: Blanda 1-2 tsk honung eller Ghi och 1 nypa salt i 1 glas varmvatten. Sköj runt i munnen, spotta sedan ut.

Vid bakterier i halsen: Blanda ½ tsk gurkmeja i ½ glas varmvatten. Gurgla och spotta.

 

Allt varmvatten  ska vara uppkokat inte varmt från kranen!!

 

Superteet på färsk ingefära och kanelstång är ju alltid en hit!

 

Kom ihåg!

Ingen Honung när du har feber!!!

Honung är värmande och ökar värmen i kroppen. Därmed kan febern bli värre!

 

Undvika honung i teer eller varmt vatten. När honung upphettas över 43 grader bildas slaggprodukter i kroppen. Däremot är det bra att ta en tesked, kall eller ljummen honung det hjälper nämligen till att dra ut slagg ur kroppen.

 

 

*


Unna sig Guldkant

I kväll har Emma, Magnus och Ejra varit här. Det var som vanligt väldigt roligt. Robin passade på att imponera med sin Fantastiska kladdkaka, Och eftersom Emma är lika besatt i kladdkaka som jag är så blev det en hit!

I morgon är Robin ledig från jobbet (som vanligt på måndagar), jag ska passa på att klippa honom och han ska på en arbetsintervju för en tjänst som säljledare. Håll tummarna (!!!).

Så man kan kort och gott säga att detta är som våran lördag. Om bara Ralfie vill så får vi sovmorgon.. dessvärre så lär det ju inte ske.. men ändå.
Vi passar på med "lördags-mys" (på vår lördags-söndag) tänder ljus och spelar guitarr.
So long!


*

Ultraljudsbild vs "i-livet-bild"

Tror ni jag kände igen ungen när han kom ut? :DMan ser ju klart och tydligt att det är min lilla trollunge på ultraljudsbilden. Lovely!

*

Tidig kväll.

Det känns något konstigt att Ralfie sover gott i sin säng och vi har kvällssol på ballkongen. Undra hur tidigt han kommer vilja vakna i morgon?

*

Vata Pitta Kapha

På tal om ayurveda-konsultationerna så skriver jag här lite kort om de olika doschorna (Kroppstyperna). Tack för att ni ställer upp allihopa! Nu har jag alla jag "måste" ha. Men som sagt, jag kan inte öva för mycket. Är ju som sakt rookie! Så är det någon annan som vill veta mer och kanske få tips för olika besvär eller dyligt så är det bara att ta kontakt med mig! Det är bara kul och det hjälper mig att prata om det!Vata dosha (kroppstyp) är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata kan sägas bestå av de två elementen rymd och luft, vilket gör Vata mycket rörlig och lättpåverkad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Vata kroppstyp
• Smal, slank kroppsbyggnad - går ej lätt upp i vikt.
• Oregelbunden hunger och matsmältning.
• Ytlig sömn med tendens till sömnbrist.
• Entusiastisk och energisk till sin läggning.
• Lär sig nya saker snabbt, men glömmer också snabbt.
• Tendens till att oroa sig. Tendens till bristande självförtroende.Pitta dosha (kroppstyp) är ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen. Pitta kan sägas bestå av elementet eld samt lite vatten. Det innebär att Pittas främsta egenskap är värme.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp
• Medium kroppsbyggnad.
• Företagsam, gillar utmaningar.
• Skarpt intellekt.
• Stark hunger och matsmältning.
• Tendens till irritation och ilska, speciellt under stress.
• Ljus, känslig hy, blont eller rött hår.
• Ogillar alltför varmt väder.
• God talare, karismatisk.
Kapha-dosha
(kroppstyp) är uppbyggd av vatten- och jordelementen, och ansvarar för de strukturella principerna i kropp och sinne. Kapha ger kroppen dess styrka och motståndskraft. Grundtonen hos Kapha-konstitutionen är avslappnad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Kapha kroppstyp
• Solid kraftig kroppsbyggnad, tendens till viktökning.
• Stark och uthållig, jämn energinivå, blir sällan sjuk.
• Lugn personlighet, blir sällan arg.
• Tar långsamt till sig ny information, men har gott minne.
• Långsam matsmältning, låg hungernivå.

Detta är vid balans. Vid obalans ser det ofta helt annorlunda ut. Man kan även ha blandad Dosha. Viktigt att komma ihåg är även att alla har av alla doshor. Men den kroppstypen man är det är den doshan man har mest av, så att säga.


*

Gurkmeja

Gurkmeja har använts under lång tid traditionellt i Indien, Kina och fler asiatiska länder. Det används för att behandla matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, menstruationssmärta, hudproblem och för sårvård.

 

Gurkmeja är i länderna där det använts traditionellt idag ett vanligt kosttillskott.

Gurkmeja hjälper till att balansera kroppen vid hormonella besvär!!

 

Örten innehåller kemikalier som både är antiinflammatoriska och antioxiderande. Båda dessa egenskaper gör att den kan vara användbar för behandling av reumatism och andra inflammatoriska sjukdomar.


Gurkmeja har effekt mot vissa cancersjukdomar. Den sänker blodsocker- och kolesterolnivåerna och är effektiv vid infektioner. För den som löper ökad risk, t.ex. av ärftliga orsaker, att drabbas av Alzheimers sjukdom kan gurkmeja vara ett av flera nyttiga livsmedel som ingår i kosten. Gurkmeja har en skyddande effekt mot cancer.

Gurkmeja stimulerar gallan som hjälper till att bryta ner fetter. I djurstudier har man visat att gurkmejka minskar mängder syra i magen och skyddar mot inflammationer i magen. Alltså, bra mot sura uppstötningar, halsbränna och magkatarr mm.Gurkmjeka som puder eller blandat med olja användas i Asien på sår och hudsjukdomar som acne och psoriasis. De antiinflammatoriska egenskaperna kan vara en förklaring till en positiv verkan. Gurkmeja får strålskadad hud att läka snabbare.

Gurkmeja har god effekt mot sjukdomar med kroniska infektiner, stela leder, morgonstelhet och svulnader i leder.

Ämnen i gurkmeja liknar de som finns hos mariatistel som verkar leverskyddande.

Gurkmeja har tämligen kraftiga antiinflammatoriska egenskaper. Curcumin påverkar två enzymer i kroppen lipoxygenase och cyclooxygenase-2 (COX-2) vilka båda sprider och bibehåller inflammation.

Inom Ayurvedisk-medicin kombineras gurkmeja ofta med Withinia somnifera, Boswellia Serrata och Zink för behandling av inflammationer.

Gurkmeja är galldrivande och ska därför inte användas vid blocker gallgång. Kryddan kan vara olämplig om man lider av magsår eller sår på tarmarna.

Kryddan bör inte användas av gravida eftersom den kan dra samman livmodern.

Gurkmeja kan göra det svårare för blodet att koagulera och bör därför inte kombineras med läkemedel med motsvarande effekt eller för personer där ökad blödningsbenägenhet kan vara ett problem.


Vilken underbar ört!

Gör lite ghi och blanda i lite gurkmeja och ta en tesked till varje måltid så får du bättre balans i magen och kroppen.


*

Veckans Tips!

Helt apropå. Kläderna från ruskovilla är heeelt Outstanding!!


Finns bland annat på Magazin du nord.

Gjort på ull och siden.
Fungerar svalt när det är varmt och värmande när det är kallt.

Kanske inte så kul färg, men det gör inget. Sen är det perfekt att ha under andra kläder!
Love it!


*

Bumbo

I går fick vi vår efterlängtade Bumbo-stol.Han orkar ju inte sitta i den så länge, men de minuterna han gör det så hinner jag göra kaffe, eller gå på toa, eller bara hänga med han. Dessutom så gillar han det.
Det fattar man ju, fan va skönt det måste vara att tyngdkraften hjälper till att sätta tarmarna på "rätt" ställe och det som är i tarmarna också för den delen.

Skönt till middagen också att slippa hålla i han medans vi äter. Han är ju med och sitter mitt på bordet :)


*

Någon som vet?

Har varit ute på en riktigt lång prommis i 3 timmar. Det var fint, för solen tittade till och med fram en sväng.
Nu sitter jag och lyssnar på Mew och läser ett brev från mitt fadderbarn. Hon är ju bara FÖR söt!! Helt fantastiskt. Jag känner att jag måste skicka något brev till hene också med någon bild och så. Men vad skriver man?
Någon som vet?

Jag har nu funderat på detta i flera flera år och barnet håller ju på att bli stort, så det är nog dags.

Nu ska jag se om jag får käka något för Ralfen. och sen möjligtvis gå in till stan och möta upp mamsen om inget annat spännande händer.

*

Kärlek och musik + lite annat

Ikäll har jag varit hos Fanny på födelsedags-fika, det var mycket trevligt. Och ja, jag (vi) gick dit och hem, genom stan för att köpa pressent. Så mina steg slutar på minst 35.000 steg. Tyvärr vet vet jag inte riktigt hur långet det är från mig till stan och vidare till fanny och sen hem igen.. men jag ska gå någon dag igen så jag får det mätt :)

Jag har i alla fall träningsvärk i benen så det har ju i alla fall gett något :) Och som alltid så är jag extremt pigg efter sådana här dagar då jag rört mig mycket.

En annan sak.

Mor berättade i dag att min bror funderade på att komma i slutet på juli i stället för slutet av juni, vilket innebär att jag och Robin och Ralf kan åka på Peace and love om allt passar så att säga.
Det hade ju varit HEEELT underbart. Mew, The koocks, Kultiration, NOFX, Them Crooked Vultures, The Hives, Ane Brun, Glesbygd´n, loke... ja listan kan göras lååång. Men MEW The Koocks och kultiration hade fan räckt för att jag hade velat dit och inte hade funderat alls över pengarna det kostar.

MEW


THE KOOKS


KULTIRATION


Kan man ge en unge en bätre start i livet än en massa kärlek och musik?

Oj oj oj... måste kolla upp boende.

*

promenader på rader

Jag har redan hunnit med ca 17.000 steg idag. Först gick jag in till stan med Robin, sen gick jag tillbaka till örnäset och mötte upp Linda och gick på prommis runt sjön med henne. By the way så var det jä*ligt skönt att gå med någon som går i samma takt som en själv och inte känna att man somnar av långsamhet.
Nu har jag käkat lunch och matat barnet och sitter och avnjuter en kopp ört-te.
Om drygt en timme ska jag åka och hämta upp mor och Thor på flygplattsen. Fram till dess ska jag bara mysa med favoriten och kolla på ett "How I met your mother"-avsnitt. Så jävla bäst serie!


*

SÖKES!!

Precis hemmkommen från min andra promenad runt sjön. Barnet somnade så fort jag la ner honom i sängen (!!) så nu sitter jag mest och njuter av att livet känns så otroligt bra. Vågen visar minus, jag känner mig pigg och glad och ideérna sprudlar i kroppen på mig.

Men till saken.

Jag behöver nu människor igen som är intresserad av att få en Ayurveda-konsultation. Jag har 3 stycken kvar som jag "måste" träna på, men jag vill ju träna på så många som möjligt!
Jag är ju som sagt inte färdig utbildad än så det är Helt gratis och inte helt "perfekt" kanske. Men efter augusti så måste jag börja ta betalt för att göra det. Så pass på.
Dessutom så hjälper du mig enormt om du vill ställa upp!*

Positiviteten själv

I dag känner jag mig så extremt positiv inför framtiden. För trots att jag har dyslexi, vilket gör att det är jobbigare för mig att plugga än de som inte har dyslexi, så har jag ändå haft den turen i livet att jag har föräldrar med väldigt bra ekonomi. Tack vare det så får jag min utbildnig betald och det är ju helt klart en fördel och gör det enklare för mig att faktsikt bli utbildad och där med få jobb med en bra lön som jag dessutom trivs med.

Just nu känns det inte alls som ett projekt att fixa plugget trots att jag har en spädis på heltid. Just nu känns det som en självklarhet att jag kommer fixa allt som måste fixas innan augusti. Just nu vill jag mer än någonsin.
För jag vill ha ett schysst hus med en schysst tomt med ett schysst läge. Jag vill att mina barn ska ha möjlighet att utvecklas inom sina intressen och INTE bli utan intresse som exempelvis sport eller instrument, jag vill kunna hjälpa dem att få körkortet och jag vill att de ska få växa upp på en vacker plats med mycket natur där de har mycket plats för utveckling.

Jag vill känna att jag inte behöver vända på varenda krona för att få saker att gå ihop, jag vill ha en bra semester, en schysst bil och ha råd med resor och renovering då och då. Med andra ord så vill jag ge mina barn (och mig själv) de mina föräldrar kunde ge mig. Och då måste man kämpa lite, bita ihop och kanske inte ha det så jävla kul hela tiden.

Kort och gott: Man måste bestämma sig för vad man vill här i livet, för då kommer man nå dit.


Åter igen. "Man gör sin egen lycka"


*

FavoritenRalf bara skrattar och skrattar men vill helst stå upp mest hela tiden om inte annat sitta upprätt, får han inte det så kan han bli väldigt kinkigr. Och det är ju jätte bra att han tränar ryggen, bålen och benen, men lite tungt kan det blir i armar och axlar att hålla honom så hela tiden. Men i morgon så hoppas jag på att vår "bumbo-stol" kommer då får man förhoppningsvis lite avlastning. Den är utformad just för att stärka ryggen och bålen.


Vi får se. I veckan ska den ha kommit i alla fall.

Det är så roligt att han växer. Vist kan jag sakna den lilla melonen som låg på min mage för snart 3 månader sen men att se hur han lär sig nya saker hela tiden får mig att smälta. Sen är det ju tråkigt att han växer ur en massa fina kläder, men roligare att han växer i en massa fina kläder.

Här han ni min goding ståendes i sin Nalle Puh dress :)
*

Apropå påsken

Jag hoppas ni alla har haft en riktigt fin påsk. Det har i alla fall jag. Robin har varit ledig (förutom lördagen) och vi har umgåts med Samuel & Anna, Haft middag och spelkväll hemma hos Robins mamma, Spelat gitarr och sjungit, vårstädat och mycket mer. Nu känns det att det är vår åtminstånde vägarna är hyfsat fria från snö, men det är galet mycket snö kvar.

Apropå påsken. Här får ni en bild på 2 av de fina varelserna som förser mig med Riktiga ekologiska ägg.

Vist är de fina!!

Man undrar om snön kommer vara borta i juni?

Det går inte ens att ta en vettig bild där man ser hur mycket snö det verkligen är, för man ser bara snö. Men förstå att jag står upp som vanligt längs vägen upp till huset och tar kortet i ögonhöjd (!!!) och jag är 169 lång.

Det är GALET mycket snö och det är april !


*

Job Andersson

Underbart!!!Hahahaha!!

*

Snabbis

Ibland ids jag inte ta barnvagnen, Då är det enkelt med Babybjörn.
Just den här gången skulle jag bara fram och tillbaka till bilen. Idas börja böka då?
Alla kollade ganska mycket på mig då jag kom gåendes med Ralf på magen, så jag var tvungen att gå in en sväng på coop o köpa äpplen också så jag fick visa upp han lite :)Sorry för kvallitén, Tog kort med mobilen.


*

Vikten

Vågen säger åt mig att jag inte är överviktig längre. Trevliga nyheter får man väl säga, men enligt viktväktarna är jag det fortfarande och jag själv är inte nöjd än.
Det börjar gå sakta nu, eller är det bara jag som har bråttom?

7.5 Kg har jag gått ner sen 18 januari då jag vägde mig för första gången efter förlossningen.

Alltså har jag 8 kg kvar.


*

Ghi

Det nyttiga Ghiet - också känt som skirat smör, smörolja och ghee - är en förträfflig produkt. Det har traditionellt använts i framför allt indisk matlagning men även utvärtes vid t ex olika hudåkommor. Ghi minskar Pitta och Vata. Även Kapha kan använda ghi men i mindre mängd.


Det är framför allt fettet som är gynnsamt med mjölkprodukter, och riktigt ghi är en mjölkprodukt med nötaktig god smörsmak, men helt fri från proteiner, kolhydrater och vatten; det enda som återstår är rent mjölkfett och de fettlösliga vitaminerna A-, E- och D. Fettlösliga vitaminer sitter naturligt ihop med fettet och skänker också ghiet dess vackert gula färg.

 

Ghi till skillnad från smör är mycket hållbart även utan kylning; lufttätt förvarat kan det lagras uppemot något år i rumstemperatur (vilket också gör det lämpligt som bredbart alternativ till smör.)

Naturligt fett har en egen smak, främst, skulle jag tro, på grund av de medföljande vitaminerna; ghi och smör från naturbetesdjur får också mer påtaglig smak. Man kan jämföra med margariner och varmpressade vegetabiliska oljor där så gott som ingen naturlig smak finns kvar (även om de ofta smaksätts i efterhand). Processen döljer också smaken av härsket fett.

Fetter verkar också smakförstärkande. I och med lågfettstrenden har i stället alternativa smakförstärkare vunnit mark, i form av produkter som glutamat, salt, socker, sötningsmedel och fettersättningsmedlet olestra. Använder man ghi i matlagningen blir mycket av detta överflödigt - smaken blir ändå fyllig och rund.

Ghi lämpar sig särskilt väl för matlagning vid hög värme, som t.ex. wokning och frityr; det är nämligen värmetåligt och smälter utan att få bränd bismak.

 

När hamburgerkedjor som McDonald's först började göra pommes frites användes animaliskt fett att fritera i; nötfriteringsfettet byttes ut mot vegetabiliskt fett först i samband med Ancel Keys hårt kritiserade forskning om mättat fett på 50-talet. De vegetabiliska oljorna som använts sedan dess är mindre lämpade för uppgiften eftersom omättade fetter oxideras av den höga temperaturen och orsakar radikalbildning i kroppen. Skiftet lämnade också pommes friten närmast smaklösa, och därför tillsätter man numera syntetiskt smakämne i friteringsoljorna.


Så hur får man tag i ghi? Jo, man kan göra det själv med smör som råvara, eller köpa det färdigt.


För att köpa färdigt ghi får man söka sig till butiker med mer utpräglat internationellt sortiment, men på Ayur-veda i stan (luleå) så brukar det finnas. Men om jag får säga det själv så är det SJUKT mycket godare att göra egen.

Enligt EU-reglerna för ghi ska mjölkfettsinnehållet vara minst 96%, och det är tillåtet med upp till 2% av andra mjölkämnen än mjölkfett. Alltså är inte alla köpes Ghi helt rena.

Vill man inte gå så långt är förstås smör och bregott fortfarande goda kompromisser, och givetvis hästlängder nyttigare än margarin. Även smör kan ju göras bredbart genom förvaring i rumstemperatur, även om det inte står sig lika länge.

När vi använder ghi luckras slaggämnena upp i kroppen och det underlättar utsöndringen av slaggämnena eftersom de lättare kan transporteras ut ur kroppen.


*

Hormoner

När man är gravid och när man ammar så har man extremt mycket hormoner i kroppen vilket oftast resulterar i Pitta-obalans. Klassiska täcken på detta är exempelvis finnar, plitor, magkatarr, sura uppstötningar, halsbränna, humörsvängningar, rodnader och värmeböljor osv.

Själv har jag drabbats av båda megkatarr och plitor. Så nu har jag lagt om kosten. Jag försöker undvika allt som gör magen sur (banan är den värsta boven tro det eller ej!) och även röd mat. Jag försöker i stället äta mycket bitter mat. Det som räknas till bittert kan ofta vara Grön mat som exempelvis spenat och brockoli.. Ju grönare ju bättre! Men mycket annat också (ids inte skriva värsta långa listan). Något annat som är jäkligt effektivt är Gurkmeja och även Ghi.

Men vad man också kan göra är att man kan dricka te gjort på örterna: Fänkål, maskrosrot, kardborrerot, blodrot, lakritsrot och gullris.

Det teet kan man även badda huden med (där plitorna finns) det kan hjälpa till lite :)(Ingefära är också en GULD-rot att göra till exempel te på, men det har jag väl tjatat sönder?)

Jag är ju så envis så jag vill inte äta en massa tabletter och använda en massa kemikalier. Man känner sig så mycket renare och sundare när man skippar skiten. Dessutom kan jag tycka att det är dags att vi människor börjar ta hand om oss istället för att bara gå till läkaren och få utskrivet en massa tabletter, som sen ändå i sin tur ger oss en rad olika biverkningar.*

RSS 2.0