Fördomsfri

Ralf sitter och äter stekt palt till lunch. Han tar upp sin egenvalda tutte som är rosa med en prinsessa på och börjar "mata" prinsessan. Sen säger han "mamma titta, han äta upp min palt!"
 
 
Fördomsfri som han (än så länge) är så tänkte han att prinsessan är en pojke. Ja.. why not liksom, det kanske är så?
 

Luleå Pride

I helgen var det även dax för premiär av Luleå Pride. Det var underbart. Inte en dag för tidigt.
 
 
Det var nice, och jag hamnade i lyckorus. Superlyckat blev det.
 

3 blogginlägg i ett... skulle man kunna säga.

Det här med sommar och semester är inte så mycket uppvilande utan mer ta igen, kom igen, kom igång. Kul är det, men mindre bloggskrivande verkar det bli. Jag har haft fullt upp senaste tiden. I onsdags för en vecka sedan var jag och 4 vänner ute på BBB och åt en fantastiskt middag ihop. 3 fantastsika rätter med underbar dryuck till, mousserat rosé, drink, kaffebaileys, vin och champagne. Det enda jag betalade var dock 100 spänn för taxin hem. Fanny hade nämligen vunnit en tävling på Facebook där hon fick ta med sig 3 vänner och äta och dricka hur mycket vi ville under en kväll. Tack för det Fanny.
Så jag, Annelie, Evelina och Fanny hade det mycket bra tillsammans utan att känna att vi tog från "semesterkassan" :)
 
Lite bildbevis:
 
Förrätt: Vitlöksbröd med aioli (eftersom jag var veg fanns det inte så mycket annat. De andra åt löjrom)
Varmrätt: Lax
Efterätt choklad... kaka? Nej, vad hette det nu? Ja ni ser ju bilden. Med någon rabarber grej. Superduper gott var allt.
En bild på när Petter öppnar skumpan, midnattsolen och lite drinkar. (Den ljusgröna var godast, den hette Nybergaren)
 
Kvällen var fantastisk. Magisk. Underbar.
 
 
Sen kom mina kära släktingar upp från västkusten. Vi har spridit Sannas aska, spelat kort och jag har fått tillfälle att visa upp senaste stoltheten i familjen. 4 riktigt bra dagar blev det tillsammans ute i måttsund.
 
Ralf fann sin gammelmorfar åter igen och snart ska vi ju ner så då får de (vi) träffas mer.
 
 
Jag har kommit igång bra med träningen, men jag märker att jag inte kan gå för hårt fram med tunga vikter, så jag håller mig till core, spinning, funktional moves, indoor walking och sånt. Får se om jag går på body pump i helgen eller hoppar det. Jag vill ju inte bli skadad.
 
I dag kommer en av de bästa till standen och det ska bli underbart att få se hennes nuna. I helgen åker vi till stugan igen, lite jobb på söndag och nästa vecka kommer även en annan vän upp. Sen åker vi ner till västra götaland och gottar oss.
 
Det är inte bara naturen som blommar på sommaren utan även livet, allt blir ju bara så mycket lättare och roligare. Jag älskar sommaren.
 

Vattenmelon-behandling

Ska du köpa dig en god vattenmelon i sommar? Passa då på att göra ett busenkelt ansiktsvatten.
Det passar utmärkt nu under sommaren.1 msk Lime
En bit vattenmelon (ca 2 msk)
1 tsk honung

Mixa. Klart.

Låt sitta i ansiktet 10-20 minuter och tvätta bort med ljummet vatten.

Vill du gå ett steg till och få extra skydd och svalkande egenskaper i sommar solen så kan du smörja in ansiktet med kokosolja efteråt.


Ät ditt ogräs!

Ogräs, skadeväxter, oönskade växter, sly. De växer överallt och ofta i mängder. Kalla dem vad du vill men nyttiga är dem. En del väldigt goda och dekorativa.


På bild: Brännässla, harsyra, viol, maskrosblad

Om vi stannar upp en sekund och tänker lite logiskt. Det finns en anledning till att ogräset växer över allt. Det är till för att vi ska ha det nära till hands och ha mycket av det. För tro det eller ej, men det är till för att vi ska äta det. Vi har dock blivit upplärda att det som det finns mycket av inte är lika fint som det som det finns lite av. Vi människor tycks dessutom alltid tycka att gräset är lite grönare på andra sidan. Spirulina är bättre än brännässla, gojibär är bättre än blåbär och så håller vi på i alla oändlighet. Men skulle vi titta lite på nyttiga ämnen skulle vi snart upptäcka att brännässla och blåbär är minst lika nyttigt som gojibär och spirulina. Vi har det bara i mängder runt omkring oss så i stället för att betala flera hundrakronor/kilo kan vi plocka dem gratis. Då anses det plötsligt inte lika fint.

Nu är det inte så att jag är emot varken spirulina eller gojibär, jag har både och här hemma i mitt skafferi. Men vi kan få ut så himla mycket av vår natur runtomkring oss, om vi bara intresserar oss för att titta efter och förstå fördelarna med det.

En klar fördel med att äta det som finns runt omkring oss är dessutom att det minskar risken för pollenallergier. Att få i oss det i små mängder regelbundet och processa det i kroppen har sina fördelar. Det blir inte främmande och vi bygger upp en tolerans. Se på världsdelar där de äter det som växer runt omkring dem och på exempelvis Sverige där vi inte äter så mycket av det som finns runt omkring oss (undersökningar visar till och med att Svenskarna väljer utlänska äpplen framför svenska på sommaren), Vart är det allergierna finns? - Jo i Sverige. Kanske kan vara något att tänka på. Vi är förmodligen inte lika allergiska mot pollenet i de länderna som vi äter frukterna i från.

Men välj inte ogräs som växer längs vägar.Min diet "VRKPF" :)

Jag har aldrig gillat LCHF, förmodligen pga att de flesta (förmodligen alla) som jag känner som gått på dieten i princip endast levt på kött, mejeriprodukter och bearnaisesås. MEN är det inte intressant att Dieten heter Low crab high fat alltså Låg mängd kolhydrater hög andel fett och inte Låg mängd kolhydrater hög andel kött och fett. ÄNDÅ är det så dieten framställs.

Jag ser stora stekar med bearnaisesås framför mig. Ingenting som jag tycker är något man ska bygga sin "kostcirkel" på.

Som jag ser det så är vi allätare, vilket i min värld betyder att vi behöver variation i vår kost. Jag tror stenhårt på att det är bra att äta sesångsvarierat, även om jag inte gör det helt och hållet, och att det är bra att äta det som finns i vår närhet och omgivning. Inte bara pga miljöaspekter, utan även pga av att vi är synkroniserade på ett helt annat sätt. Dessutom behöver vi få i oss de ämnena som finns runt omkring oss för att inte bli allergiska för det som finns runt omkring oss. Typ pollen!
Tänker man lite logiskt så borde det vara så. Dessutom om man tänker logiskt så borde man äta mestadels grönt i olika varianter, eftersom det är mestadels det vi kan äta. Jag tror egentligen att till och med jag som äter mycket grönt äter lite väl enformigt. Mer "ogräs" borde finnas i salladen om jag säger så. Men jag är inte van och har svårt för att vänja mig. Jag tar det i min takt och gör mitt bästa som alla andra :).

Kolhydratbovarna i min värld är snabba kolhydrater framför allt socker, och mjöl. Skulle vi inte odla det vi gör mjöl av så skulle det inte finnas så mycket, logiskt tänkt - vi ska inte äta så mycket av det!
Ris och potatis är inte heller helt bra att äta mycket av men det är i hästlängder bättre än socker och mjöl.
Rotfrukter som så många LCHFare säger är dåligt, tror jag inte alls att man ska vara rädd för. MEN som med allt annat så ska du inte äta närmare ett kilo perr dag av det heller. Ska man äta varierat kan man inte äta såna mängder av något. 

Jag tror inte heller att man ska äta så mycket kött som många LCHFare även säger att man MÅSTE äta. Utan kanske 1-4 ggr/vecka (inte dagar utan portioner).

Jag tror mer på en varierad kost med ägg, nötter, frön, mycket olika gröna växter (och rotfrukter), bär, olika linser och böner, bra fett som ghi, smör, avokado, fet fisk, nötter, kallpressade oljor mm. Alltså inte nödvändigtvis flera kilo mejeriprodukter i veckan... lite lagom med frukt och kött. Hade jag själv ätit kött hade jag valt ekologisk fisk och fågel, vilt och ekologiskt lamm. En del kanske kallar min filosofi för LCHF? En del inte. De flesta LCHFare jag stött på äter nästan bara kött och mejeriprodukter och en del LCHFare äter inte en enda grönsak och det tror jag inte är bra alls (!). Prova "Sunt-furnuft-fieten" i en månad så kommer du se fina resultat. Äter man så här så gör det inget om man äter onyttigt ibland, det är det som är det fina :)Inte för stora och inte för små portioner och gärna ca 5 mål om dagen.
(Sen är det ju lite olika människa till människa men det kan ni få veta mer om på en konsultatioon hos mig. Vad som passar mer och mindre för just Dig)

Jag har alltid kallat "min diet" för sunt förnuft. Men eftersom alla inte förstår "sunt förnuft" så kan jag även kalla den för VRKPF- Varierat och rätt av kolhydrat, protein och fett ;)

Men vill ni säga LCHF så gör det för egentligen är det ju så som jag säger som det är :)


Sunt förnuft.

LCHF? - nä sunt förnuft.Jag försöker oftast undvika och vara försiktig med snabba kolhydrater men inte ett dugg rädd för rotfrukter. Rödbeta som är nedrivet i salladen är dessutom min favorit. Den är supernyttig. Renande. Inget att vara rädd för.

Mycket grönt och mycket bär är min filosofi.


Gilla!

Jag höll på att bli galen, jag och datorer går inte alltid hand i hand. Men nu finns jag att gilla på Facebok. Så gå genast in och Gilla!

Jag var bara tvungen att få detta klart. Nu ska jag lägga mig i sängen och så göra en andningsövning så att jag somnar. Kanske till och med ligger på spikmattan. I morgon är det kurs :)


Det är hårt att gå på dagis
2 blåögon och div. klösmärken.


Ny våg?

Jag vill väga mig!!!
Jag har ätit väldigt bra mat den senaste tiden. Helt plötlsigt fick jag liksom energi och inspiration att ta tag i det ordentligt. jag har även kommit igång med träningen bättre. Både hemma och på gym. Det är mestadels pilates, spinning och core. Men jag kör lite bodypump också. Försiktigt. Jag vill inte gå för fort fram.

Igår fick jag magsjuka och det enda jag fick i mig kom upp igen och idag har jag kännt att jag kan äta, men inte vad och hur som helst. Nu sitter jag och äter en bärsmoothie på hallon, hjortron, havtorn, saften från det hårda mittpartiet i en annanas (råsaftcentrifug!), mango, acai och bipollen. Mmmm, precis vad jag behöver.

Men nu är det ju ett tag sen jag vägde mig och jag hade så gärna velat se vad det har gett för resultat. På måttbandet visar det ju minus några cm men det kan ju lika gärna vara "bebis-magen" som dragit ihop sig.

Vår värsting-våg har gått sönder och jag saknar den... Någon som kan tipsa om en ny bra?


Hej magsjuka...

.. jag hatar dig!

/mår lite bättre nu i alla fall och suger på en blåbärsproviva... Wish me luck.Snart är det dax igen

Snart är det dags för kurs igen, närmare bestämt i helgen. Fan va kul det ska bli. Jag längtar sååå mycket. Robin ska vara med barnen och komma med Nora när hon behöver amma. Jag har även pumpat ur så det finns i frysen så de inte behöver åka fram och tillbaka som ekorrar till sunderbyn för att Nora behöver käk.

Här har ni det vackraste kraniumbenet :)Söndagschampagne!

Fredagsmys? - nää. Lördagsgodis? - nää. Söndagschampagne? - JA!

Igår myste vi till det ordentligt med söndagschampagne (läs mousserat, det låter bara lite bättre att säga söndagschampagne än söndagsmousserat) med tillhörande fruktsallad.

Mousserat vin passar ju bara så bra med frukt! Mmmm...Hemligheten för att få till en riktigt bra fruktsallad är att blanda frukt och bär. En fruktsallad med bär i blir så himla mycket mustigare! (Det har jag lärt mig av min fantastiska moster, hon var fruktsalladernas mästare!)

Gårdagens fruktsallad innehöll ananas, banan, äpple, hallon och blåbär. Jag gillar även att ha apelsin, vindruvor och mango i, men eftersom vi bara var två stycken så försökte vi att inte göra så mycket. Det blev ändå över massor till idag. En ananas är ju som ganska stor. Svartavinbär, jordgubbar, åkerbär, hjortron, björnbär... det finns många bär som passar alldeles utmärkt.


Pilates

Jag hatar att erkänna det men Pilates känns bara   så   mycket    bättre    än Body Pump för mig just nu. Jag upplever det som mycket mer uppbyggande. Jag tror att jag måste vänta lite mer med bodypump och satsa på lågintensitets träning, och möjligen spinning. Så några veckor med spinning, core och pilates och möjligen någon annan styrketräning då man sitter och inte står upp.

Jag som egentligen avskyr pilates får nog lära mig att gilla det. Det är ju bra magträning i alla fall så jag får hoppas att det kan ge min mage lite finare form :)Det hndlar väl mest om att intala sig själv att "det ÄR roligt". Passet igår var i alla fall inte så trkigt.


Glass och maränger


(Glassen är egentligen gul, blev bara vit på bilden)

Glass
(ca 3 portioner)

1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker, men vill ni använda det får ni nog ta 1tsk vailjsocker)
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl standard mjölk (mellanmjölk går alldeles utmärkt)
1 dl socker
3 äggulor

Blanda vaniljpulvret med grädde och mjölk. Låt precis koka upp och ta sedan av från värmen. låt dra medan du vispar äggulor och socker till en vit och fluffig blandning. Hetta upp gräddsmeten igen så att den nästan precis kokar och sila därefter ner den, lite i taget, i äggfluffet under vispning. Fortsätt vispa så att allt blandar sig och häll därefter smeten i en tjockbottnad kastrull, gärna lite bredare. Sjud smeten på låg värme under ständig omrörning tills den tjocknar något, ca 10 minuter. Häll då glassmeten i en (helst kyld) skål som ligger i kallt vattenbad och låt svalna. Rör om då och då. Kör i glassmaskin till önskad konsistens och servera genast!

Psst. Att hälla smeten i en kyld skål gör dels att smeten slutar tjockna direkt, dels att kylningen går snabbare. Orkar man inte hålla på med isvatten och flera skålar så låt smeten svalna på vanligt sätt helt enkelt.

Maränger
3 äggvitor
1.5-2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1-1.5 msk blåbär

Vispa äggvita till ett hårt skum, häll i sockret allt eftersom medan du fortsätter vispa (skummsmeten ska inte rinna ut om du håller bunken upp och ner) Häll i citronsaften medan du fortsätter vispa. Värm upp blåbären och pressa ur saften och häll på den, vänd i den så det blir ojämn färg i smeten. Klicka sedan ut marängsmeten på en plåt och sätt in i ugnen på 125 grader i ca 70 minuter.

Kräk...


Ralf har fått magsjuka och kräktes ner mig, sig själv och insidan av vår bil idag när jag hämtade han från dagis. Nyss kräktes han även ner hela sängen och jag hoppas att det går över så fort som möjligt. I morgon blir det träning igen. Spinning närmare bestämt då body pump var fullbokat, så jag hoppas han sover nu i natt så jag orkar träna. Jag antar att vi måste tvätta femhundraelva maskiner i morgon också :/


Jobb

Idag har jag fått mycket arbete gjort framför datorn. Ideérna kring mitt arbete flödar och jag känner mig mentalt-allert. Det är roligt att spåna på hur jag kan göra min verksamhet bättre. Hur jag kan göra mig själv bättre, och vad just jag kan bidra med. En väldigt trevlig känsla.

Spinnpumpen :)

Spinnpumpade igår och det var Uuunderbart! Både härligt att komma hemmifrån och bara fokusera på sig själv men även att få svettas och ta i ordentligt.
Jag var starkare och orkade mer än jag trodde vilket var jättehärligt, men jag har ändå en en lång väg att gå för att komma fram till samma form jag var i innan jag blev gravid. Det ska bli roligt och spännande att gå den vägen och se resultat allt eftersom. Men samtidigt så vill en del av mig bara vara där nu, nu, NU :)

I helgen blir det mer träning :)


RSS 2.0