Magnesium (MG)

Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktionerna, hjärtat, hjärnan och skelettet, samt för ett stort antal av de enzymer som behövs för cellernas funktion. Nödvändigt för proteinsyntes och kalciumomsättning.

Magnesium spelar en viktig roll för all vävnadstillväxt och är därför extra viktigt för gravida kvinnor och sportande individer. Även stressade personer har ökat magnesiumbehov.


Den senaste tidens ökande försurning av våra marker och våra förändrade kostvanor har minskat intaget dramatiskt.

Tidigare fick vi i oss dagsbehovet av magnesium genom vår vanliga kost. På senare år har försurningen av våra marker och våra förändrade kostvanor minskat intaget drastiskt - med ökad risk för ohälsa som följd. Tyvärr går det inte att kontrollera magnesiumhalten i kroppen genom ett enkelt blod- eller urinprov.

Eftersom magnesium spelar en viktig roll vid all vävnadstillväxt är ämnet extra viktigt för gravida kvinnor.




Dagsbehov Av Magnesium

Rekommenderat dagligt intag av magnesium:

  • Män: 350 mg
  • Kvinnor: 300 mg
  • Gravida: 450 mg
  • Ammande: 450 mg

Behovet av magnesium varierar med bl.a. ålder och kön.


Brist På Magnesium

Magnesiumbrist kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, förvirring, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar, krampanfall, förstoppning och diarré.

De grupper som har särskilt stor risk att utveckla magnesiumbrist är gravida, kvinnor med benskörhet, diabetiker, äldre personer, storförbrukare av alkohol, personer med bristande kostvanor, personer som behandlas med diuretika och digitalis och personer med kroniska mag- och tarmsjukdomar.

De senaste årens forskning har gett en antydan att magnesium har en betydelse vid ett antal sjukdomar som högt blodtryck, benskörhet, åderförfettning, gall- och njursten. Studier har även visat på att höga magnseiumvärden i dricksvattnet (hårt vatten) ger minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar hos både kvinnor och män.


Livsmedel Med Magnesium

Framför allt gröna grönsaker, ärter och bönor med också i fisk, kött och spannmål.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 13% Mjölk, fil och yoghurt
  • 12% Matbröd
  • 12% Kött, fågel, fisk och ägg
  • 10% Potatis


Här nedan är en tabell med innehåll av magnesium i olika livsmedel:


LivsmedelPortionsstorlekMängd Magnesium
per portion, mg
Spenat 100 g 88
Mangold 100 g 65
Banan 135 g 45
Gädda 125 g 44
Havregryn 30 g 43
Brysselkål 85 g 25
Nötkött, innanlår 125 g 23
Gröna ärter, djupfrysta 75 g 18



*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0