Göra Ghi

Ikväll har jag gjort ghi. Ja det går att köpa men det är mycket godare att göra egen. Här har jag skrivit tidgare om det nyttiga Ghiet.

Inte alls svårt eller jobbigt att göra.



Ur boken " Skapa din egen hälsa med Ayur-Veda. Insikter för livet" av M. Stigson.

Smält ½ kg. smör, normalsaltat eller osaltat i en tjockbottnad, rymlig kastrull, utan lock på den svagaste värmen. Osaltat smör blir färdigt fortare än normalsaltat.

Först blir det ett skum. Vita fällningar flyter siccessivt upp till ytan. När det stått en tid kan du skumma av dem. men änta helst tills du ser att det inte längre kommer upp mer från botten. Skummet på ytan har då blivit mindre fluffigt och är lättare att ta bort.

Det renade smöret häller du försiktigt i en eller flera glasburkar. Sila gärna genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunnat skumma bort. Ju renare ghi dessto bättre. Den vassleliknande bottensats som bildats i kastrullen ska du inte ha med - pass på för den rinner rakt igenom silduken! Om du låter smöret koka länge kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare, det är ok. MEN vidbränd, brun ghi är däremot oanvändbar.

Eftersom ghi är ren så är den mycket hållbar och kan förvaras i rumstemperatur. Gör du mycket åt gången så är det dock bra att förvara en del i kylskåp. Hur bra den håller sig beror på hur väl rengjord den är.

 

-

 

Vad jag har erfarat så måste det stå på plattan i minst en timme. Men man får gå och se till det då och då så ser man när det är klart. Det ska alltså bli genomskilningt. Guld.

Gör du rent ghi så håller det minst ett halv år. (det ska stå rumstempererat) Men du kommer hur som helst ha ätit upp det innan ett halvår.

 

*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0