Gurkmeja

Gurkmeja har använts under lång tid traditionellt i Indien, Kina och fler asiatiska länder. Det används för att behandla matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, menstruationssmärta, hudproblem och för sårvård.

 

Gurkmeja är i länderna där det använts traditionellt idag ett vanligt kosttillskott.

Gurkmeja hjälper till att balansera kroppen vid hormonella besvär!!

 

Örten innehåller kemikalier som både är antiinflammatoriska och antioxiderande. Båda dessa egenskaper gör att den kan vara användbar för behandling av reumatism och andra inflammatoriska sjukdomar.


Gurkmeja har effekt mot vissa cancersjukdomar. Den sänker blodsocker- och kolesterolnivåerna och är effektiv vid infektioner. För den som löper ökad risk, t.ex. av ärftliga orsaker, att drabbas av Alzheimers sjukdom kan gurkmeja vara ett av flera nyttiga livsmedel som ingår i kosten. Gurkmeja har en skyddande effekt mot cancer.

Gurkmeja stimulerar gallan som hjälper till att bryta ner fetter. I djurstudier har man visat att gurkmejka minskar mängder syra i magen och skyddar mot inflammationer i magen. Alltså, bra mot sura uppstötningar, halsbränna och magkatarr mm.



Gurkmjeka som puder eller blandat med olja användas i Asien på sår och hudsjukdomar som acne och psoriasis. De antiinflammatoriska egenskaperna kan vara en förklaring till en positiv verkan. Gurkmeja får strålskadad hud att läka snabbare.

Gurkmeja har god effekt mot sjukdomar med kroniska infektiner, stela leder, morgonstelhet och svulnader i leder.

Ämnen i gurkmeja liknar de som finns hos mariatistel som verkar leverskyddande.

Gurkmeja har tämligen kraftiga antiinflammatoriska egenskaper. Curcumin påverkar två enzymer i kroppen lipoxygenase och cyclooxygenase-2 (COX-2) vilka båda sprider och bibehåller inflammation.

Inom Ayurvedisk-medicin kombineras gurkmeja ofta med Withinia somnifera, Boswellia Serrata och Zink för behandling av inflammationer.

Gurkmeja är galldrivande och ska därför inte användas vid blocker gallgång. Kryddan kan vara olämplig om man lider av magsår eller sår på tarmarna.

Kryddan bör inte användas av gravida eftersom den kan dra samman livmodern.

Gurkmeja kan göra det svårare för blodet att koagulera och bör därför inte kombineras med läkemedel med motsvarande effekt eller för personer där ökad blödningsbenägenhet kan vara ett problem.


Vilken underbar ört!

Gör lite ghi och blanda i lite gurkmeja och ta en tesked till varje måltid så får du bättre balans i magen och kroppen.


*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0