Vid förkylning

Jag fick ett telefonsamtal angående förkylning för någon dag sedan och det inspirerade mig att lägga ut lite förkylningstips.

  1. Sunt förnuft räcker för att förstå att det är dags att sluta äta kalla saker som glass och yoghurt. Undvik även tomat, aubergine och banan, eftersom dessa är kalla födoämnen som försvagar kroppens agni*.
  2. Håll dig varm inuti med varma kryddor – spiskummin anses vara en riktig ama*-förbrännare. Fyll på i kryddhyllan med termogena, alltså värmealstrande, kryddor som svartpeppar, koriander och spiskummin. Kryddnejlika kokad i mjölk fungerar också bra.
  3. Den perfekta vinterefterrätten? Äpple på Ayurvedavis: Sätt 4 kryddnejlikor i ett läckert rött äpple och koka det. När det är färdigt tar du bort kryddnejlikorna och njuter av den kryddvarma, energigivande frukten.
  4. Lita på gurkmejan, den gula kryddan som tar kål på ama* och bygger upp immunförsvaret. Allt som behövs är en fjärdedels tesked gurkmeja i dina linser eller grönsaker. Riven ingefära tar bort den tunga känslan efter en mäktig måltid.

* Agni - Kroppens matsmältningseld
* Ama - gifterna i kroppen



Vid förkylning: Blanda 6 msk honung, 1½ tsk ingefära och 1½ tsk gurkmeja till en röra. Låt 1 tsk av detta smälta på tungan 3 gånger om dagen. Man kan även sätta 1 tsk svartpeppar som extra bakteriedödare :)

Vid halsont: Blanda 1-2 tsk honung eller Ghi och 1 nypa salt i 1 glas varmvatten. Sköj runt i munnen, spotta sedan ut.

Vid bakterier i halsen: Blanda ½ tsk gurkmeja i ½ glas varmvatten. Gurgla och spotta.

 

Allt varmvatten  ska vara uppkokat inte varmt från kranen!!

 

Superteet på färsk ingefära och kanelstång är ju alltid en hit!

 

Kom ihåg!

Ingen Honung när du har feber!!!

Honung är värmande och ökar värmen i kroppen. Därmed kan febern bli värre!

 

Undvika honung i teer eller varmt vatten. När honung upphettas över 43 grader bildas slaggprodukter i kroppen. Däremot är det bra att ta en tesked, kall eller ljummen honung det hjälper nämligen till att dra ut slagg ur kroppen.

 

 

*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0