Falafel-biffar a´la Liv

Igår satte jag kikärtor i blöt för att jag tänkte att jag skulle göra falafel idag. Det blev Falafel-biffar, just av den enkla anledningen att jag tycker att det är enklare att göra biffar än bollar. Dessutom orkade jag inte fritera.

Jag skrev ner hur jag gjorde dem, så här kan ni få recept.
(Till och med robin tyckte att de var goda!)

Falafel-biffar ala Liv (ca 27 biffar):

625 gram kokade kikärtor (innan blötläggning och kokning var det 3 dl kikärtor)
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 tsk Sriracha HOT chili sauce (finns i bland annat thai-butiker)
1 dl (lite drygt) mixad persilja (VÄLDIGT smått, alltså mer än ni tror)
3.5 tsk spiskummin
1.5 tsk timjan
2 msk citron
1 msk sesamolja
2 st ägg
3.5 msk maizena
2 tsk wite rock salt powder (går bra med vanligt salt men tillsätt efter behov. Detta saltet är lite mildare i smaken)
1/2 tsk finmalen svartpeppar
Matfett att steka i.

Mixa allt utom ägg, maizena och matfett så att det blir väldigt fint. Blanda i hop till en röra. Tillsätt sedan ägg och där efter maizena. Färdigt att steka.
(klicka på bilden för förstoring)




Stek inte på för hög värme, jag hade på 6 av 12, eftersom biffarna behöver steka några minuter perr sida för att hålla ihop och bli genomstekta. Annars blir det lätt bränt. Jag blandade smör och olja att steka i. Annars är ghi perfekt att steka i eftersom det inte så lätt blir bränt, är nyttigt och smakar underbart.

Smaklig måltid!

(Nu ska bara mitt Ghi bli klart sen är det läggdags)

Trackback
RSS 2.0