Babyoljan - gjord av gift

Jag är med i buzzador och fick nyligen hemskickat "Natusan baby-bedtime baby oil" och fy fan vilket skit säger jag bara. Den här giftflaskan kommer jag inte ens använda till Ralf. Det är till och med så dåligt att jag blir förbannad att man säljer sånt här skit som är ämnat till små barn.

Huvudingrediensen är Paraffinum liquidum Som är en mineralolja utvunnet från råolja (bensin), en så kallad Död olja som inte kan bidra med något till huden - inte ens om vitaminer tillsätts.

Sen kommer Isopropyl palmitate som är palmoljebeserad Alltså en vegetabilisk olja, problemert med denna olja är att utvinningen av oljan är ett hot mot regnskogen och bidrar till balnd annat utrotning av orangutangen.

Sist men inte minst finns det parfym i oljan, för att människor som inte förstår hur hemskt innehållet faktiskt är ska bli attraherade av den framställda lukten.

Låt mig berätta lite kort fakta om mineraloljans verkan på kroppen.
Som många vet nu för tiden, så står alltid den ingrediens som det finns mest av först på listan i innehållsförteckningen. Och det är oftast mineraloljorna som står först. Så hur mycket plats finns det då för de ingredienser som faktiskt gör nytta?

Kort förklarat hur man tillverkar paraffiner/mineraloljor så går det till så här: Man destillerar råolja så i olika varma grader så att det som blir kvar kan renas och blir då sk mineralolja som man använder i kosmetika. Beroende på hur många grader man destillerar i blir det olika konsistenser så att de blir fasta, halvfatsa eller flytande.

Paraffiner används i huvudsak i kosmetika för att det är billigt, som utfyllnad. Det är färglöst och luktfritt. Men
alla varianterna är svåra att parfymera eftersom de löser doftämnen dåligt. Det krävs syntetiska doftämnen eller åtminstone terpenfria eteriskaska oljor. I massageoljor som används som aromaterapi har man INTE paraffiner då för att man ska kunna ha eteriska oljor i.
Med syntetiska dofter menas ungefär att man framställer en doft i labb som luktar som tex blåbär, men det är inte blåbär i ämnet överhuvudtaget. Därför får man inte heller den positiva egenskapen som blåbär faktiskt har.

När du köper en kräm som ska innehålla riktigt fina ingredienser som blåbär, avokado eller honung så är det förmodligen bara 0,01 procent innehållande det. Det är så mycket du måste ha i för att få kalla det "avokadoduschcreme". Alltså blir vi lurade av att det doftar avokado. Så duschcremer/hudcremer med paraffiner i har aldrig det verksamma ämnet som avokado, alovera, honung eller andra vitaminer mer än 0.01% och OM det skulle finnas mer än 0.01% av exempelvis avokadon i så blir det ändå inte verksamt på grund av att parafinet blockerar - Du kastar alltså dina pengar på något som knapt existerar.

Paraffinet fungerar så att det lägger sig på hudens yta med en fet till vaxig känsla. När du använder paraffin på torr och narrig hud mjukas den upp av den feta ytan. Men för att bibehålla mjukheten krävs allt tätare påstrykningar eftersom huden snart förlorar förmågan att själv bilda och bibehålla fett och fukt.
Du får den sk Lypsyl-beroende- effekten. Det är ingen myt utan ett faktum!
Den som vill bli av med vanan tillråds stå ut en vecka eller två medan läpparna hämtar sig; därefter börjar de åter fungera normalt. Den som har torr eller känslig hy bör undvika hudvårdsprodukter med paraffin, inte för att det kanske kan skada hyn utan för att borttagningen kräver starka medel som kan irritera.

Som näringsämne är paraffin också helt värdelöst. Det kan inte ens bära vitaminer eller leda de till huden eftersom det bara ligger som ett klet utanpå huden. Vid första påstrykningen stängs fukten in vilket då får en bra effekt för huden medans den sedan bara blir tilltäppt.
Paraffin anses inte av någon vara bra för hyn. Inom naturliga sminkbranschen betraktas det som rent skadligt därför att det, i motsats till äkta vaxer och oljor täpper till porerna och därmed stör hudens funktioner och kan ge kosmetikaakne (millier), pyttesmå "vita pormaskar" i ansiktet.

Kort sagt vad man ska tänka på om man vill sköta om sin hud och få en bra och frisk hud är vad man stoppar i sig, för allt som visas utanpå kroppen börjar inuti kroppen, och att det man sätter på huden ska man alltid kunna äta! Det är en enkel grundregel, för vi bör komma ihåg att huden absorberar in det vi stryker på kroppen, så det vi inte vill ha i kroppen ska vi inte sätta på huden.


Så, hur sugen tror ni att jag är att smörja in Ralfs fantastska hud med det här giftet? - Inte alls faktiskt.
Och jag tycker synd om de männsikorna som inte vet och förstår bättre.






Kommentarer
Postat av: Erika

Kanonbra inlägg Liv!

Trevlig helg :D

2011-10-27 @ 10:06:36
Postat av: Liv

Tack så mycket Erika :) Desamma!

2011-10-27 @ 11:12:10
URL: http://liivligt.blogg.se/
Postat av: Li

Toppenbra ilägg Liv! Det är intressant att lära sig om allt detta :)

2011-10-27 @ 12:44:05
URL: http://lipan.wordpress.com
Postat av: Ella

Kan du ge något tips på en olja som är bra för små bebisar?

2011-10-27 @ 14:31:52
Postat av: Liv

Li: Härligt!



Ella: Det finns många fina oljor som man kan använda på bebisar. Vad man kan försöka tänka på är att det oljan inte ska innehålla vatten eller mineraloljor, gärna inte heller parfym. Rosenserien har bland annat Jojobaolja och en olja som heter Kropsolja med havtorn, sen finns weleda som har en olja som heter Weleda baby - calendula body oil, och Dermanord har flera olika oljor som är suveräna. Annars funkar vanliga ekologiska kallpressade olivoljor och sesamoljor väldigt bra också.

2011-10-27 @ 15:17:24
URL: http://liivligt.blogg.se/
Postat av: michelle

Jättesmart av dig! Har aldrig tänkt på något sånt men jag har ju inget barn eller rättare sagt småsyskon. Det tänker jag berätta för min mamma!

Besök gärna min blogg ! <3

2011-10-27 @ 16:09:07
URL: http://moofies.blogg.se/
Postat av: Louise

åh fy fn va äckligt! tycker sånt här borde uppmärksammas mycket mer!!



vad tycker du om dieter som tex nutrilett?

2011-10-27 @ 16:33:02
URL: http://hifh.blogg.se/
Postat av: Liv

Michelle: Tack så mycket. Klokt av dig :)



Louise: Ja vist borde det, men människor börjar ju få upp ögonen för detta nu så man kan ju hoppas att det sprider sig.

Jag tycker inte om dieter som nutrilett och jag tror inte att det är något som håller i längden heller. Jag anser att man ska äta mat och inte torrfoder och häxbrygder. Riktig mat med fräsch näring, det mår kroppen bäst av.

2011-10-27 @ 20:02:02
URL: http://liivligt.blogg.se/
Postat av: Erika

c/o GERD har också flera bra produkter för bebisar och mammor som är ekologiska och dessutom produceras i Jokkmokk :D

2011-10-27 @ 21:30:54
Postat av: Liv

Bra Erika, jag glömde GERD :)

2011-10-27 @ 22:20:43
URL: http://liivligt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0