Vardagens kemikaliedos

Tänk att samhället är uppbyggt på det sättet att de flesta lägger ner mer tid och pengar på att stoppa i sig gift och försvara det, än att motivera sig och att äta det som är bra för dem.
Sen undrar vi varför vi är sjuka så ofta, har magproblem, har ont, är trötta, har svårt för att fokusera och koncentrera oss, har sömproblem eller är deppiga.
 
Då fortfarande så väljer vi att betala ännu mer pengar och stoppa i oss ännu starkare gifter för att bedöva smärtan eller känslorna, droga oss till sömns, sånt som gör att vi känner oss piggare för stunden, eller sånt som bara kontrollerar våra hormoncykler, eller gör oss "sterila" . Detta gör vi så att vi kan fortsätta stoppa i oss "gift" och slippa börja äta det som är bra för oss.
Jag undrar hur det blev så? Hur kom hela samhället så i obalans?
 
Det har blivit så normalt att att sätta i sig gift så vi inte ens tänker på det, vi bryr oss inte om vad maten/produkten innehåller. De flesta av oss vet inte vad det är vi får i oss varje dag. "Jo, jag har ätit fiskpinnar" - okej men vad innehöll fiskpinnarna då? De flesta har ingen aning. Inte heller hur mycket gift det finns i allt, eller vilka gifterna är, speciellt det som inte är ekologiskt. För inte behöver bolagen skriva innehållsförteckning på äpplet, och innehållslistan skulle förmodligen inte rymmas på äpplet.

Klicka på bilden för att få se den större.
 
Vi tycker även att det är lite löjligt när någon påpekar det. "Ähh, det är ju så liten mängd så inte spelar det någon roll.". Det som ingen tänker på är att "den där lilla mängden" är varje tugga du tar, varje dag från det att du börjar äta som bebis till det att du dör. Hur liten blir då den där "lilla mängden"? Jo, Ganska stor.
 
När vi skaffar barn passar vi dessutom vidare en stor mängd gift till den lilla bebisen. Så när bebisen kommer ut, nu för tiden, så har hen redan en ganska stor mängd gifter i sin lilla kropp. Ju mer gift vi stoppar i oss desto större mängd får vårt barn och ju mer gift som vi sen ger vårt barn via leksaker, möbler, hudproddukter, kost osv.  så ju större mängd passar hen över till sitt barn.
Just precis av den anledningen föds nu mer barn (framför allt killar) sterila eller med ett missbildat könsorgan, där penisen inte är färdigutvecklad. Den missbildningen föds idag 1 av 100 pojkar med. Medan vi föräldrar säger, "äh, det är ju så liten mängd, så inte gör det något".
 
Då kan man ju undra varför ekologisk mat är den maten som har märkning och varför ekologisk mat är den som är annorlunda, och till och med lite löjlig. När det borde vara tvärt om. Maten med gift borde det vara varningslappar på. "varning denna banan innehåller.."
 
Inom EU finns i dag omkring 350 godkända substanser i bekämpningsmedlen. Utanför EU finns det ännu fler. Man har satt ett tak i hur mycket man får bespruta med ett bekämpningsmedel, MEN inte med hur många bekämpningsmedel. Det betyder att du kan bespruta med max-halten av flera olika besprutningsmedel.
 
På en hektar bananodling, de vill säga mindre än två fotbollsplaner, sprids varje år minst 50 kg bekämpningsmedel.
När man har testat frukter har man funnit att det många gånger rör sig om över ett tjugotal olika systemiska bekämpningsmedel, alltså som frukten tar upp, som finns kvar inne i frukten. Sen tillkommer de kontaktverkande bekämpningsmedlena, alltså de som sätter sig i fruktens skal.
Sen ska vi ju komma ihåg att ju mer processad maten blir, desto mer gifter tillsätts. Smakförstärkelse, konserveringsmedel, färgämnen med mera.
 
Så undeviker du kemikalierna bäst i mat

1. Välj ekologiskt odlad frukt

2. Välj frukt och bär från Norden. Här används generellt mindre kemikalier eftersom skadedjur inte trivs lika bra i vårt kyligare klimat.

3. Skölj och skala.

4. Prioritera barnen, de är mer känsliga.

5. Ät rena produkter, alltså inte processad mat
 
Du kan enkelt få mer information genom att se 3 väldigt intressanta filmer:
Banans! ( och Big boys gone bananas)
Underkastelsen - svensk med eva röse (går att se under länken)
Food matters
Bra fakta som är lätt förståelig finns även på naturskyddsföreningens hemsida.

I det här blogginlägget har jag fokuserat på mat. Men tänk på att desamma gäller hud- och intimvård, kläder, möbler... Så minsta lilla sak som du kan byta ut till eko, gör det - det gör skillnad. Tillexempel det du äter/använder mest.

Bilden lägger jag även upp på min facebook som du kan gilla.

Våga kräva Ekologiskt!
Ha en bra dag!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0